משפחה

דיאטה עתירה במוצרי מזון מעובדים עלולה להביא לעליה בסיכון הכולל למחלות ממאירות (BMJ)

דיאטה עתירה במוצרי מזון מעובדים ועתירי סוכר, שומן ומלח עשויה להביא לעליה בסיכון לעודף-משקל, השמנה, סוכרת מסוג 2 ומחלות לב. כעת עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת BMJ כי מזונות מעובדים דוגמת מאפים באריזה, מרקים מוכנים, ארוחות קפואות וחטיפים בעלי חיי מדף ארוכים, עשויים להכיל מרכיבים המביאים לעליה משמעותית בסיכון הכולל למחלות ממאירות וסרטן שד.

מטרת המחקר הייתה לבחון את הקשר הפרוספקטיבי בין צריכת מזונות מעובדים-מאוד ובין הסיכון לממאירות. לצורך כך, הם השלימו מחקר עוקבה מבוסס-אוכלוסיה, שכלל 104,980 משתתפים בגילאי 18 שנים ומעלה (גיל חציוני של 42.8 שנים) ממדגם French NutriNet Sante (2009-17). הם אספו נתוני צריכת מזון על-בסיס רשימות מזון חוזרות לאורך 24 שעות, במטרה לתעד את הצריכה הקבועה של 3,300 מוצרי מזון שונים. מוצרים אלו סווגו בהתאם לדרגת העיבוד לפי סיווג NOVA.

החוקרים בחנו את הקשר בין צריכת מוצרי מזון מעובדים מאוד ובין הסיכון לכלל מחלות ממאירות, סרטן שד, סרטן ערמונית וסרטן מעי גס ורקטום.

מהנתונים עולה כי צריכת מוצרי מזון מעובדים מאוד לוותה בסיכון גבוה יותר לכלל המחלות הממאירות (2,228 מקרים; יחס סיכון של 1.12 לכל עליה של 10% באחוז מוצרי מזון מעובדים מאוד בדיאטה), לצד עליה בסיכון לסרטן שד (739 מקרים, יחס סיכון של 1.11). ממצאים אלו נותרו על כנם לאחר תקנון למספר סמנים לאיכות ההרכב התזונתי בדיאטה (צריכת שומנים, נתרן, פחמימות ו/או דפוס מערבי).

החוקרים כותבים כי מהמחקר הפרוספקטיבי הגדול עולה כי עליה של 10% בשיעור מוצרי מזון מעובדים מאוד בתזונה, לוותה בעליה משמעותית של מעל 10% בסיכון לכלל המחלות הממאירות ולסרטן שד. הם קוראים להשלים מחקרים נוספים במטרה להבין טוב יותר את ההשפעה של היבטים שונים של עיבוד מזון על קשרים אלו.

BMJ. Published on February 14, 2018

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה