משפחה

גירוי מוחי עמוק עשוי לסייע בהאטת התקדמות מחלת אלצהיימר (J Alzheimers Dis)

גירוי מוחי עמוק (Deep Brain Stimulation) של האונה הפרונטאלית עשוי להביא להאטת הידרדרות תפקוד ניהולי בחולים עם מחלת אלצהיימר קלה או בשלב מוקדם, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, אשר פורסמו במהלך חודש ינואר בכתב בעת Journal of Alzheimer’s Disease.

החוקרים גייסו למחקר שלושה משתתפים, בגילאי 45-85 שנים, שענו על הקריטריונים של מחלת אלצהיימר ודמנציה, עם עדות לתהליכים פתופיזיולוגיים של מחלת אלצהיימר. עדויות אלו נקבעו על-בסיס בדיקות Amyloid-PET ובדיקת Amyloid 42 וטאו בנוזל שדרה.

בכל המשתתפים תועד מדד מיני מנטל של 18-24 נקודות וכולם נטלו מינון קבוע של מעכב כולין-אסטרז ו-Memantine במשך לפחות 120 ימים טרם ההתערבות. בנוסף, כל המשתתפים היו יציבים מבחינה רפואית.

לכל משתתף התאימו החוקרים ביקורות ממחקר Alzheimer’s Neuroimaging Initiative Study (11 משתתפים, 78 משתתפים ו-7 משתתפים). ביקורות אלו נבחנו לפחות פעמיים במהלך 24 החודשים הראשונים לגיוס והותאמו על-בסיס מדדי מיני-מנטל, גיל ומצב ApoE4.

הפרוצדורה הניתוחית כללה השתלה סטריאו טקטית סטנדרטית של אלקטרודות DBS דו-צדדית. בחולים שהשלימו טיפולי DBS, המכשיר הופעל למשך 4-6 שבועות לאחר ההשתלה. מדדי הגירוי הותאמו לפרמטרים הסופיים במהלך 12 השבועות הבאים. לאחר מכן המשיכו בגירוי מוחי עמוק ללא שינוי לאורך 12 החודשים הבאים, בעקבותיהם הותרה התאמה נוספת של המדדים.

המשתתפים השלימו בדיקת 2-Deoxy-2-FDG-PET בתחילת המחקר לפני הניתוח, חודש לאחר הניתוח לפני טיטרציה של הגירוי, מיד לאחר טיטרציית הגירוי, לאחר שנה ושוב לאחר 18 חודשים של גירוי מוחי עמוק. המשתתפים השלימו גם הערכה נוירו-פסיכיאטרית נרחבת. התוצא העיקרי היה מדד CDR-SB (Clinical Dementia Rating-Sum of Boxes), מדד המצוי בשימוש נרחב וכולל שישה תחומי תפקוד קוגניטיבי ותפקודי.

החוקרים התבססו על עקומות צפי מדדים ומצאו כי בהשוואה לביקורות, בכל המטופלים בגירוי מוחי עמוק תועדה ירידה קטנה ביותר בתפקוד; בשני חולים תועדה ירידה קטנה יותר משמעותית עם הזמן; כפי שנקבע על-בסיס מדדי CDR-SB.

בסיכומו של דבר, החוקרים קבעו כי הם השיגו את המטרה העיקרית של המחקר בחולים אלו.

בחולים זוהה שינוי מינימאלי או מטבוליזם מוגבר בבדיקת FDG-PET באזורי הקורטקס הפרונטאלי לאחר גירוי מוחי עמוק ארוך-טווח.  הטיפול נסבל היטב, ללא אירועים חריגים חמורים או קבועים. תופעות לוואי משנית לגירוי המוחי היו זמניות והפיכות עם התאמת המדדים.

הממצא המפתיע ביותר היה השיפור בקשב ממוקד ובפתרון בעיות שזיהו החוקרים, אשר להערכתם, עמדו בבסיס השיפור בפעילויות יומיומיות.

J Alzheimers Dis. Published online January 30, 2018

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה