משפחה

הנחיות ראשונות מטעם EULAR בנושא בדיקות הדמיה להערכת וסקוליטיס של כלי דם גדולים (Ann Rheum Dis)

המלצות חדשות מטעם EULAR (European Union League Against Rheumatism) נוגעות לשימוש בבדיקות הדמיה במקרים של וסקוליטיס של כלי דם גדולים, דוגמת GCA (Giant Cell Arteritis) ו-Takayasu Arteritis.

המומחים השלימו סקירה שיטתית של שיטות הדמיה, כולל בדיקות אולטרה-סאונד, MRI, CT ו-FDG-PET אשר משמשות להערכת וסקוליטיס של כלי דם גדולים. צוות המשימה כללה 20 רופאים, אנשי צוות רפואי וחולים מעשר מדינות חברות ב-EULAR, אשר פיתחו 12 המלצות לשימוש קליני.

מדובר בהנחיות הראשונות המתייחסות באופן ספציפי לחשיבות בדיקות הדמיה לאבחנה ומעקב אחר חולים עם וסקוליטיס של כלי דם גדולים.

השינוי העיקרי בנהוג עד כה הינו ההמלצה לבדיקות הדמיה בשלב מוקדם בחולים עם חשד לוסקוליטיס של כלי דם גדולים; באופן ספציפי, אולטרה-סאונד במקרים חשודים ל-GCA ו-MRI בחשד ל-Takayasu Arteritis. המומחים ממליצים על ביופסיה של העורק הטמפו ראלי במידה ועדיין קיים ספק באבחנה לאחר בדיקות ההדמיה. הם גם ממליצים על הדמיה במקרים של חשד להתלקחות. סיבה עיקרית להדמיה מוקדמת נובעת מכך שגישות מבוססות אולטרה-סאונד הובילו לירידה באובדן ראיה בלתי-הפיך וכי עיקרון אישור הדמייתי של GCA, עם או בלי מחלה קרניאלית, נכלל בהגדרת המחלה.

צוות המשימה ממליץ על בדיקת MRI כבדיקת ההדמיה הראשונה להערכת Takayasu Arteritis. אנגיוגרפיה קונבנציונאלית, ששימשה זמן רב כבדיקת הבחירה לאבחנה של Takayasu Arteritis, אינה מומלצת למעט במקרים של התערבות וסקולארית, דוגמת אנגיופלסטיה עם בלון או הכנסת תומכנים. ביופסיה של העורקים הטמפוראליים במקרים של Takayasu Arteritis היא לרוב שלילית, ולרוב לא ניתן להשלים הערכה היסטולוגית של כלי דם גדולים מחוץ לגולגולת.

המומחים מדגישים את חשיבות פירוש תוצאות בדיקות הדמיה אל מול הרקע הקליני או הסבירות טרם הבדיקה. במידה וקיים חשד קליני גבוה ובדיקת הדמיה חיובית, אזי ניתן לקבוע את האבחנה של GCA ללא בדיקות נוספות. בחולים עם חשד קליני נמוך ובדיקת הדמיה  שלילית, ניתן לקבוע כי אבחנת GCA אינה סבירה, בעוד שבכל המקרים האחרים יש להשלים בירור נוסף.

Ann Rheum Dis. Published online January 22, 2018

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה