משפחה

זיהום אוויר עשוי לתרום להבדלים גיאוגרפיים בצפיפות השד בבדיקות ממוגרפיה (Breast Cancer Res)

במאמר שפורסם בכתב העת Breast Cancer Research מדווחים חוקרים על ממצאי מחקר חדש, מהם עולה כי חשיפה לזיהום אוויר, כולל חומר חלקיקי (Particulate Matter <2.5 µm) ואוזון (O3), עשויה לתרום בחלקה לשונות הגיאוגרפית בצפיפות השדיים בבדיקות ממוגרפיה.

במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הקשר בין צפיפות השד ובין חשיפה למזהמים באוויר באוכלוסיה גדולה של נשים שהשלימו בדיקות ממוגרפיה כבדיקות סקר לסרטן שד.

מדגם המחקר כלל 279,967 נשים שהשלימו בדיקות ממוגרפיה במרכזים שנכללו ב-Breast Cancer Surveillance Consortium (2001-2009). החוקרים התמקדו בנשים בגילאי 40 שנים ומעלה, עם כתובת מגורים ידועה לפני בדיקת הממוגרפיה. צפיפות השד נבחנה על-בסיס מערכת BI-RADS (Breast Imaging Reporting and Data System), הכוללת ארבע קטגוריות צפיפות שד. הערכות חשיפה לחומר חלקיקי ולאוזון באזורים שונים בארצות הברית (2001-2008) נקבעו על-בסיס נתוני מודל HBM (Hierarchial Bayesian Model) של ה-US Environmental Protection Agency. במרבית הנשים, הערכות אלו היו זמניות בשנה שטרם תאריך בדיקת הממוגרפיה.

מהתוצאות עלה כי בנשים עם צפיפות שדיים קיצונית תועדה חשיפה ממוצעת גבוהה יותר לחומר חלקיקי וחשיפה נמוכה יותר לאוזון, בהשוואה לנשים עם שדיים שומניים (8.97 לעומת 9.66 מק”ג/מ3 ו-33.70 לעומת 35.82 חלקים למיליארד, בהתאמה).

מניתוח סטטיסטי עלה כי בנשים עם צפיפות הטרוגנית לעומת שדיים פיברוגלנדולריים מפוזרים תועדה שכיחות גבוהה יותר של חשיפה גבוהה יותר ל-PM2.5 (יחס סיכויים בהשוואת הרבעון הרביעי לראשון של 1.19). בנשים עם צפיפות שדיים קיצונית לעומת שדיים פיברוגלנדולאריים מפוזרים תועדה שכיחות נמוכה יותר של חשיפה לרמות אוזון גבוהות (יחס סיכויים בהשוואת הרבעון רביעי לראשון של 0.80).

החוקרים קוראים להשלים מחקרים נוספים במטרה לקבוע אם הקשר שתואר במחקר הנוכחי הינו קשר סיבתי.

Breast Cancer Res. 2017;19(36)

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה