שנת 2017 : זאת הייתה השנה שהייתה (מערכת אי-מד)

ובעז גנזבורג

השנה האחרונה בהחלט הייתה רוויה באירועים בכל תחומי החיים. לאחר שבחודש ינואר העולם צפה בהשבעתו המפתיעה של דונלד טראמפ כנשיא ה-45 של ארצות הברית, בחודש מרץ בריטניה הודיעה על רצונה לפרוש מהאיחוד האירופי. גם בתחום הרפואה חלו פריצות דרך לא מבוטלות ולקראת פתיחת השנה האזרחית החדשה, יש מקום לעצור רגע ולסקור את העדכונים ומחקרים הרפואיים הבולטים והחשובים ביותר בשנה החולפת.

מבחינת פריצת דרך טיפולית, נראה שאישור הטיפול החדש לסרטן הדם באמצעות טכנולוגיית CAR-T היווה ציון דרך חשוב עליו דיווחנו לכם כמובן : ”התרופה החיה” CAR T-Cell הראשונה אושרה על ידי ה FDA (מדסקייפ) : מדובר בטיפול חדשני אשר מאפשר לתכנת תאי T של המטופל לתקוף תאי הסרטן, כך על פי ראש ה- FDA, ד”ר סקוט גוטליב. לתרופה זו פוטנציאל להביא לריפוי מלא. במקרה המוצלח, טיפול חד פעמי בתרופה זו יכולה להביא לריפוי מהמחלה.  Tisagenlecleucel-T (Novartis, Kymriah) הינו למעשה אימונותרפיה בתאי T אוטולוגים מהונדסים גנטית (genetically modified autologous T-cell immunotherapy), טיפול אשר משתייך ל cell-base gene therapy. הטיפול מוכן באופן אינדווידואלי עבור כל מטופל. התרופה מכונה “התרופה החיה”: דם הנלקח מהמטופל עובר תהליך בו מרוכזים תאי ה-T, עוברים מודיפיקציה ל- CAR cell, ואז מוחזרים לגוף המטופל, בו התאים מתרבים ופועלים כנגד תאי הסרטן. התרופה אושרה לטיפול ב ALL (Acute Lymphoblastic Leukemia) רפרקטורי או חוזר בילדים וצעירים (גילאים 3-25).

והיה גם חידוש בהנחיות טיפוליות, חידוש שהוביל ללא מעט מחלוקות…

הנחיות חדשות בנושא יתר לחץ דם (ACC+AHA)

איגודי ה-ACC (American College of Cardiology) ו-AHA (American Heart Association), בשיתוף עם איגודים מקצועיים אחרים, פרסמו את ההנחיות החדשות בנושא מניעה, אבחנה וטיפול ביתר לחץ דם במבוגרים. בין ההמלצות החדשות, יש לשים לב כי ההנחיות הללו צפויות להוביל לעליה משמעותית בשכיחות יתר לחץ דם, בעקבות הגדרת לחץ דם סיסטולי בטווח 130-139 מ”מ כספית כיתר לחץ דם.   צוות המומחים שניסח את ההמלצות סבור כי יישום מוצלח של ההנחיות החדשות יוביל ככל הנראה לירידה משמעותית בלחץ הדם הממוצע באוכלוסיה הכללית ובעקבות זאת, לירידה בתחלואה ובתמותה עקב מחלות לב וכלי דם.

פרופ’ יודפת התייחס גם הוא להנחיות החדשות הללו, תוך דגש על הסוגיות החדשות בהנחיות העדכניות.

Hypertension. 2017 Nov 13

למאמר המערכת מאת פרופ’ יודפת

לפעמים, גם באי מתן טיפול יש בשורה וחידוש …כמו למשל במקרה זה:

אין תועלת לטיפול בתת-פעילות תת-קלינית של בלוטת התריס בקשישים (N Engl J Med)

מנתוני מחקר TRUST (Thyroid Hormone Replacement for Subclinical Hypothyroidism) שפורסמו בכתב העת New England Journal of Medicine והוצגו בו-זמנית במהלך כנס ENDO 2017, עולה כי לטיפול ב-Levothyroxine אין תועלת במרבית הקשישים עם תת-פעילות תת-קלינית של בלוטת התריס.

N Engl J Med. Published online April 3, 2017

לידיעה ב-E-Med

וצריך לפעמים שלושה מחקרים כדי לשים סוף למחלוקת מתמשכת…

סגירת PFO מפחיתה סיכויי הישנות אירועים מוחיים (N Engl J Med)

לאחר שנות מחלוקת רבות, תוצאות שלושה מחקרים אישרו את התועלת של סגירת PFO (Patent Foramen Ovale) בחולים נבחרים לאחר אירוע מוחי, במטרה למנוע הישנות אירועים מוחיים. כל שלושת המחקרים הראו כי הפרוצדורה הפחיתה משמעותית את שיעורי הישנות אירועים מוחיים איסכמיים, בהשוואה לטיפול תרופתי, בחולים צעירים יחסית לאחר אירוע מוחי קריפטוגני. גל התוצאות החדש מהווה פריצת דרך בסוגיה מרכזית הנוגעת לתועלת של סגירת PFO במניעת אירועים מוחיים קריפטוגניים.

N Engl J Med. Published online September 14, 2017

לידיעה ב-E-Med

היו גם מחקרים מפתיעים שהיה קשה לקבל או לעכל…כמו זה למשל

מקומו של PCI בחולים עם תעוקה יציבה (The Lancet)

מחקר זה שפורסם בכתב העת Lancet עורר דיון בקרב הקרדיולוגים: מתוצאות המחקר עלה כי השתלת סטנט בצנתור במטופלים הסובלים מתעוקה יציבה, אשר מיועדת בעיקר להקלת הסימפטומים הנלווים לתעוקת חזה, לא הביאה להקלה בתסמיני החולים. הממצאים הפתיעו מומחים רבים בעולם, וגם פרופ’ קורנובסקי יצא כנגד המחקר וכתב כי רצוי לא להיאחז במסקנות המחקר, ולדגול באבחון קפדני של חולי הלב מי מהם נזקק לצנתור שכולל השתלת סטנט ומי לטיפול שמרני, הכולל נטילת תרופות ושינוי אורח חיים בלבד. שימוש בסטנט כפי שגם נמצא במחקר יכול לפתוח מידית עורקים חסומים, להגביר משמעותית את זרימת הדם ללב וכך למנוע סבל וסיבוכים מהחולים.

The Lancet

לידיעה ב-E-Med

לתגובתו של פרופ’ קורנובסקי

היו גם מחקרים שהגבירו ספק, וגם לזה יש חשיבות…

ספק באשר לתועלת של הוספת נוזלים למניעת נפרופתיה על-רקע חומר ניגוד (LANCET)

מתוצאות מחקר AMACING (A Masstricht Contrast-Induced Nephropathy Guideline), שפורסמו בכתב העת Lancet, עלו ספקות באשר להמלצות בקווים המנחים למתן עירוי סליין לחולים מסוימים עם מחלת כליות כרונית, במטרה למנוע נפרופתיה על-רקע חומר ניגוד במהלך פרוצדורות דוגמת טומוגרפיה ממוחשבת והתערבויות כליליות. 

Lancet 2017

לידיעה ב-E-Med

וגם מחקר שהרגיע מטפלים ומטופלים רבים…

טיפול במעכבי תעלות מימן אינו מלווה בסיכון מוגבר לדמנציה

מנתונים שפורסמו השנה בכתב העת Gastroenterology עולה כי הטיפול במעכבי תעלות מימן (Proton Pump Inhibitor) אינו מלווה בסיכון מוגבר לירידה קוגניטיבית. אמנם למחקר ישנן מגבלות לא-מבוטלות, כך שלא ניתן לשלול לחלוטין קשר בין טיפול ארוך-טווח בתרופות אלו ובין ירידה בתפקוד הקוגניטיבי, אך לאור ההיקף הנרחב של טיפול בתרופות ממשפחה זו – כאשר לעיתים קרובות מדובר בטיפול מיותר בהחלט מדובר בבשורה חיובית.

Gastroenterology, October 2017, Volume 153, Issue 4, Pages 971979

לידיעה ב-E-Med

וגם מחקר חשוב וגדול שחיזק וביסס את מה שכבר ידוע לא מעט זמן …

השוואת תוצאות ארוכות טווח של ניתוח בריאטרי לעומת טיפול תרופתי אינטנסיבי לסוכרת (N Engl J Med )

במאמר שפורסם בכתב העת New England Journal of Medicine מדווחים חוקרים על נתונים חדשים, מהם עולה כי בחולים עם סוכרת מסוג 2 ומדד מסת גוף בטווח 27-43 ק”ג למטר בריבוע, ניתוח בריאטרי עם טיפול תרופתי אינטנסיבי נמצא יעיל יותר מטיפול אינטנסיבי בלבד בהפחתת היפרגליקמיה לאחר חמש שנים, כאשר בחלק מהמקרים תועדה נסיגה של הסוכרת.

לדיווח באי-מד

N Engl J Med 2017; 376:641-651 February 16, 2017

ותמיד נחמד למצוא עוד משהו טוב שדיאטה ים תיכונית עושה …

היענות גבוהה לדיאטה ים תיכונית קשורה לירידה בסיכון לסרטן שד שלילי ל-ER בכ-40% בהשוואה להיענות נמוכה (the International Journal of Cancer )

היענות טובה לדיאטה ים תיכונית בחיי היום יום עשויה להפחית בכ-40%  את הסיכון לכמה סוגים של סרטן שד שקשורים לפרוגנוזה לא טובה בנשים פוסטמנופאוזליות, כך עולה ממחקר חדש המתפרסם ב- the International Journal of Cancer .

לדיווח באי-מד

Int J Cancer. Published online March 5, 2017. Abstract 

והמחקר הזה אולי לא ממש חדש אבל בהחלט מחזק את המודעות והצורך לאורח חיים בריא…

ניתן למנוע התפתחות של למעלה ממחצית המחלות ממאירות ! (  N Engl J Med)

מומחים לבריאות הציבור טוענים במאמר שפורסם בכתב העת New England Journal of Medicine כי ניתן היה לצמצם את היקף המחלות הממאירות בארצות הברית באופן מיידי, במידה והיו מקפידים על יישום האמצעים הידועים למניעת מחלות ממאירות.

לדיווח באי-מד

N Engl J Med. 2017;376:986-990 , לידיעה במדסקייפ

למחקר הזה חיכו אנשי הליפידים הרבה זמן …

מחקר ה-FOURIER : ה-Evolocumab (רפאטה) הפחית LDL כולסטרול ל-30 מ”ג/ד”ל ואת הסיכון הקרדיווסקולרי ב-15%-20% בהשוואה לסטטינים בלבד (NEJM )

תוצאות מחקר ה- Further Cardiovascular Outcomes Research With PCSK9 Inhibition in Subjects With Elevated Risk (FOURIER)  , מצביעות על כך שטיפול במעכב PCSK9 , Evolocumab (רפאטה) הוביל להפחתת רמות LDL כולסטרול לכ-30 מ”ג/ד”ל ולירידה משמעותית בסיכון לאירועים קרדיווסקולרים.

לדיווח באי-מד

March 17, 2017DOI: 10.1056/NEJMoa1615664

וגם למחקר הזה חיכו אנשי הליפידים גם אם הוא אולי פחות דרמטי מהקודם…

אירועים ותמותה קרדיווסקולרית פחתו לאחר חזרה לשימוש בסטטינים (Annals of Internal Medicine )

מחקר אשר פורסם ב Annals of Internal Medicine ביוני 2017, מציע כי מטופלים אשר המשיכו עם טיפול בסטטינים לאחר שסבלו מתופעת לוואי, היו בסיכון נמוך יותר לאירוע קרדיווסקולרי ולמוות .

לדיווח באי-מד

Continued Statin Prescriptions After Adverse Reactions and Patient Outcomes: A Cohort Study. Annals of Internal Medicine, June 2017. ,  לידיעה במדסקייפ

גם מבחינת אתר אי-מד אנו יכולים לסכם בסיפוק ולדווח לכם על עלייה של כ-10% בכמות הכניסות לאתר (מ-518,000 ל-566,000)  ובכמות הדפים הנצפים בו (מ-20.1 מיליון ל-22.3 מיליון) .

בשנה הזו גם התחלנו בשיתוף פעולה עם איגודים מקצועיים בפיתוח אפליקציות לניהול מחלה (כמו למשל זו לניהול כולסטרול, ובקרוב נוספות), השקנו את e-medcase ככלי לשיתוף ולדיון במקרים קלינים (ובינתיים עלו בו כבר עשרות מקרים וסקרים) , ולאחרונה גם את המרפאה הוירטואלית, המאפשרת למנויי ג’ורנאל קלאב ולמנויי אי-מד החברים באיגודים המקצועיים שאי-מד מנהלת להעניק שירותי טלרפואה מתקדמים, והקמנו את ערוץ התחקירים (עם התחקיר על העמידות לאנטיביוטיקה) שבו נעלה מידי כמה חודשים תחקיר בנושא חם ומהותי לרפואה בישראל.

 ווהי עדיין רק ההתחלה…

שנת 2018 מוצלחת, בריאה ומעניינת !

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

    הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

    במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
    להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה