משפחה

תוצאות גרועות יותר בקרב חולים לא-נשואים עם מחלת עורקים כלילית (J Am Heart Assoc)

במחקר גדול של חולים עם מחלת עורקים כלילית, בקרב אלו שהיו אלמנים, גרושים/פרודים, או רווקים שמעולם לא נישאו, תועד סיכון גבוה יותר לתמותה עקב מחלות לב וכלי דם, או לאוטם לבבי לא-פטאלי, בהשוואה לאלו שהיו נשואים, במהלך תקופה של כארבע שנים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו במהלך חודש דצמבר בכתב העת Journal of the American Heart Association.

מדגם המחקר כלל 6,051 מבוגרים עם עדות או חשד למחלת עורקים כלילית, שהשלימו צנתור לבבי במרכז הרפואי בין 2003-2015 והיו במעקב למשך חציון של 3.7 שנים.

המשתתפים השיבו לשאלונים והעידו אם היו נשואים, גרושים/פרודים, אלמנים, או שמעולם לא נישאו. גיל החולים הממוצע עמד על 63 שנים, 23% היו שחורים. מרבית החולים אובחנו עם מחלת עורקים כלילית חסימתית (70%) ו-8% אובחנו עם אוטם חד של שריר הלב.

מבין המשתתפים במחקר, 68% היו נשואים; היתר היו גרושים/פרודים (14%), אלמנים/אלמנות (11%), או שמעולם לא נישאו (7%). אלו שמעולם לא נישאו היו צעירים יותר (גיל ממוצע של 53 שנים), בהשוואה לפרודים/גרושים (גיל ממוצע של 60 שנים) או אלמנים/אלמנות (גיל ממוצע של 73 שנים).

בקרב אלו שלא היו נשואים תועדה שכיחות גבוהה יותר של נשים, שחורים, יתר לחץ דם, אי-ספיקת לב, כולסטרול גבוה ושכיחות נמוכה יותר של מעשנים, בהשוואה לאלו שהיו נשואים.

התוצא העיקרי היה שילוב של תמותה קרדיווסקולארית (כולל אוטם לבבי פטאלי, אירוע מוחי, מוות לבבי פתאומי) ואוטם לבבי לא-פטאלי. תוצאים משניים כללו תמותה מכל-סיבה ותמותה קרדיווסקולארית בלבד.

במהלך המעקב, 1085 חולים (18%) הלכו לעולמם, 688 חולים (11%) מתו עקב סיבות קרדיווסקולאריות ו-272 חולים (4.5%) אובחנו עם אוטם לבבי לא-פטאלי.

בהשוואה למשתתפים נשואים, באלו שלא היו נשואים תועד סיכון גבוה ב-24% לתמותה מכל-סיבה, סיכון גבוה ב-45% לתמותה קרדיווסקולארית ועליה של 52% בסיכון לתמותה קרדיווסקולארית או אוטם לבבי.

מניתוח נוסף של הנתונים עלה כי בקרב אלמנים/אלמנות תועדה עליה של 71% בסיכון לתמותה קרדיווסקולארית או אוטם לבבי, ובקרב גרושים/פרודים נרשמה עליה של 41% בסיכון לתוצא זה.

בקרב אלו שמעולם לא נישאו נרשמה עליה של 40% בסיכון לתוצא העיקרי, אך ההבדל הנ”ל לא היה מובהק סטטיסטית, ככל הנראה בשל מספר המשתתפים הקטן בקבוצה זו.

בקרב אלו שלא היו נשואים, באלו מתחת לגיל 65 נרשם סיכון גבוה יותר לתמותה מכל-סיבה, בהשוואה לחולים מבוגרים יותר. בגברים ונשים לא-נשואים תועדו תוצאות דומות, בניגוד לחלק מהמחקרים הקודמעים בהם בגברים לא-נשואים תועדו תוצאות גרועות יותר.

הקשר בין המצב המשפחתי ובין התוצאות נותר לאחר תקנון לטיפול תרופתי וגורמים דוגמת השכלה ומצב תעסוקתי.

J Am Heart Assoc 2017

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה