משפחה

מומחים מזהירים מפני יעילות נמוכה של החיסון לשפעת כנגד זנים אלימים של הנגיף (N Engl J Med.)

מומחים למחלות זיהומיות מארצות הברית ואיגוד הבריאות העולמי מזהירים כי הגישות הנוכחיות לפיתוח חיסון כנגד שפעת עונתית הותירו רבים בארצות הברית חסרי הגנה מפני זן Influenza A (H3N2) העושה דרכו כעת מחצי כדור הארץ הדרומי.

החוקרים כותבים כי הנתונים שפורסמו לאחרונה אודות עונת השפעת באוסטרליה צריכים להוות תמרור אזהרה לארצות הברית, בכל הנוגע לצפוי בעונת השפעת הקרובה.

יתרה מזאת, המומחים קוראים לשינוי הגישה לחיסון אוניברסלי, במקום חיסון עונתי, הספציפי לזן, כפי שמקובל כיום. הם גם ממליצים לוותר על תכשירי חיסון מבוססי-ביצים לטובת תרבית תאים או חיסון מבוסס דנ”א רקומביננטי.

לדברי הכותבים, היקף מקרי שפעת מאושרת באוסטרליה הגיעה ל-215,280 מקרים באמצע אוקטובר, מספר גבוה יותר באופן דרמטי מ-59,000 המקרים עליהם דווח במהלך המגיפה בשנת 2009.  יתרה מזאת, מנתונים מוקדמים עולה כי יעילות החיסון כנגד H3N2 נעה סביב 10%. מדובר באותו חיסון המשמש כיום בארצות הברית.

אחד הגורמים ליעילות הירודה של החיסון נוגע לחוסר התאמה בין חיסונים ספציפיים לזן כמומלץ ע”י ארגון הבריאות העולמי ובין זני השפעת המצויים בסביבה בפועל. עם זאת, גם בשנים בהן החיסון כנגד שפעת תואם היטב לנגיפים המסתובבים באוויר, יעילות החיסונים נעה בין 40-60%, שיעור נמוך יותר מזה של מרבית החיסונים המאושרים כנגד פתוגנים אחרים.

גורם חשוב נוסף ליעילות הנמוכה נובע מכך שמרבית חיסוני שפעת מבוססים על ביצים והנגיף בחיסון משתנה במהלך ההכנה באופן זה בדרכים המעודדות שכפול בביצים, אך הפחתת היעילות כנגד הנגיפים בסביבה.

שינוי מרכזי נוגע למוטאציה בחלבון Hemagglutinin (HA), המתווך קישור לקולטנים ע”י נוגדנים מנטרלים. באחד המחקרים שפורסמו לאחרונה דווח על זיהוי אתר גליקוזילציה בחלבון HA, שאבד במהלך הכנת החיסון על-בסיס ביצים, אך נותר בזני Influenza A (H3N2) שהיו בסביבה.

הבדלים אלו בין החיסון והזנים המסתובבים באוויר עשוי לתרום ליעילות הנמוכה של החיסון בשנת 2016-2017 בארצות הברית.

מנתונים ראשוניים עולה כי אדפטציה לביצים בחלבון HA עשויים גם לתרום ליעילות הנמוכה של החיסון בעונת השפעת הנוכחית באוסטרליה. מאחר ומרבית החיסונים כנגד שפעת בארצות הברית מבוססים על ביצים, ובשנת 2017-2018 החיסון בהמיספרה הצפונית תאם לחיסון ששימש באוסטרליה, התוצאה עשויה להיות יעילות נמוכה של החיסון כנגד Influenza A (H3N2) ועונת שפעת יחסית חמורה בארצות הברית.

כל אלו תומכים בצורך בחתירה אחר חיסון אוניברסאלי כנגד שפעת, שיספק הגנה מפני וריאנטים של שפעת עונתית, כמו גם מפני זנים פנדמיים.  בין יתר היתרונות, חיסון זה לא יהיה נתון לאותן מגבלות של טכנולוגיות חיסונים המבוססים על ביצים.

N Engl J Med. November 29, 2017

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה