משפחה

רמות גבוהות של הורמוני תריס מלוות בסיכון מוגבר לתמותה עקב מחלות לב וכלי דם (Circ Res)

רמות גבוהות ורמות גבוהות בתוך הטווח התקין של הורמוני תריס (Free Thyroxine, fT4) מלוות בתחלואה ותמותה קרדיווסקולארית מוגברת בחולים בגיל העמידה ובקשישים, ללא תלות בגורמי סיכון אחרים למחלות לב וכלי דם, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו במהלך חודש אוקטובר בכתב העת Circulation Research.

החוקרים בחנו את הנתונים אודות 9,420 מטופלים מהקהילה, בגיל ממוצע של 65 שנים, שלקחו חלק במחקר Rotterdam Study, מחקר פרוספקטיבי להערכת מחלות כרוניות בחולים בגילאי 45 שנים ומעלה.

החוקרים מדדו את רמות הורמוני TSH (Thyroid Stimulating Hormone) ואת רמות fT4 ובחנו את הקשר בין רמות הורמוני תריס אלו ובין טרשת עורקים תת-קלינית, אירועים קרדיווסקולאריים על-רקע מחלה טרשתית ותמותה.נוכחות טרשת עורקים תת-קלינית הוגדרה בנוכחות מדד CAC (Coronary Artery Calcification) של מעל 100 יחידות.

החוקרים גם תקננו להשפעה אפשרית של גיל, מגדר, מדד מסת גוף, רמות כולסטרול, טריגליצרידים, לחץ דם סיסטולי, סוכרת, צריכת אלכוהול וטבק ושימוש בתרופות לאיזון יתר לחץ דם ואיזון שומנים בדם.

המשתתפים במחקר היו במעקב לאורך חציון של 8.8 שנים. במהלך תקופה זו תועדו בסך הכול 934 אירועים קרדיווסקולאריים על-רקע מחלה טרשתית (שיעורי היארועת של 12.6 ל-1,000 שנות-אדם) ו-612 מקרי תמותה קרדיווסקולארית על-רקע מחלה טרשתית (שיעורי היארעות של 7.9 ל-1,000 שנות-אדם).

מהערכת הנתונים עלה קשר בין עליה בריכוז fT4 ובין סיכוי גבוה למעלה מכפליים למדד CAC גבוה (יחס סיכויים של 2.28); עליה של 87% בסיכון לאירועים קרדיווסקולאריים על-רקע טרשת עורקים (יחס סיכון של 1.87); עליה של למעלה מכפליים בסיכון לתמותה קרדיווסקולארית על-רקע טרשת עורקים, אשר עלה באופן לינארי עם רמות fT4 גבוהות יותר (יחס סיכון של 2.41) ורמות TSH נמוכות יותר (יחס סיכון של 0.92).

ממצאי המחקר מעידים כי על רופאים להימנע מטיפול יתר בחולים הנוטלים טיפול חליפי להורמוני תריס. כמו כן, בחולים עם רמות fT4 בטווח התחתון של הנורמה סיכון מופחת לתחלואה ותמותה קרדיווסקולארית, בהשוואה לחולים עם רמות fT4 בטווח העליון של הנורמה. עם זאת, יש להשלים מחקרים נוספים לאישור הממצאים.

Circ Res 2017

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה