הצהרה מטעם ה-AHA בנוגע לנזקי שומן רווי (Circulation)

איגוד ה-AHA (American Heart Association) פרסם “המלצה נשיאותית” חדשה בנוגע לצריכת שומן בתזונה ומחלות לב וכלי דם, שנועדה להבהיר את סוגיית נזקי שומן רווי. האיגוד ממשיך לתמוך בהחלפת שומן רווי בשמן ירקות חד-בלתי-רווי ורב-בלתי-רווי במטרה לסייע במניעת מחלות לב.

ברקע למסמך מסבירים המומחים כי מחלות לב וכלי דם הן הגורם המוביל לתמותה בעולם ואחראיות ל-17.3 מיליון מקרי מוות בכל שנה. טיפול מונע להפחתת מחלות לב וכלי דם באחוז קטן בלבד עשוי להשפיע משמעותית על מספר החולים המפתחים מחלות אלו ועל עלויות הטיפול בחולים אלו.

אנשי ה-AHA סקרו את העדויות העדכניות בנושא, כולל המחקרים האחרונים שפורסמו להערכת השפעות שומן רווי בתזונה והחלפתו בסוגים אחרים של שומנים ופחמימות, על מחלות לב וכלי דם.

מחקרים אקראיים ומבוקרים בהן הופחתה צריכת שומן רווי בתזונה והוחלפה בשמן ירקות רב-בלתי רווי הצביעו על ירידה של כ-30% בהיקף מחלות לב וכלי דם, ירידה דומה לזו שתועדה עם טיפול בסטטינים. מחקרים תצפיתיים פרוספקטיביים באוכלוסיות רבות העידו כי צריכה מופחתת של שומן רווי, בשילוב עם צריכה רבה יותר של שומן חד-בלתי-רווי ורב-בלתי-רווי מלווה בשיעורים נמוכים יותר של מחלות לב וכלי דם וגורמים מג’וריים אחרים לתמותה ותמותה מכל-סיבה.

מנגד, החלפת שומן רווי בסוכרים ופחמימות מעובדים אינה מלווה בשיעורים נמוכים יותר של מחלות לב וכלי דם, ולא הובילה להפחתת מחלות לב וכלי דם במחקרים קליניים. החלפת שומן רווי בשומן לא-רווי לוותה בהפחתת רמות LDL, גורם לטרשת עורקים.

המומחים מסכמים וכותבים כי הפחתת צריכת שומן רווי והחלפתו בשומן לא-רווי, בעיקר שומן רב-בלתי-רווי, תביא להפחתת היארעות מחלות לב וכלי דם. לצד המלצה זו להחליף משומן רווי לשומן לא-רווי יש להקפיד על הרגלי תזונה בריאה, דוגמת דיאטת DASH (Dietary Approach to Stop Hypertension) או דיאטה ים-תיכונית.

Circulation. Published online June 15, 2017

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה