משפחה

עדויות נוספות תומכות בטיפול אנטיביוטי צר-טווח לזיהומים בדרכי נשימה (מתוך הכנס השנתי מטעם Pediatric Academic Societies)

תרופות אנטיביוטיות בעלות טווח פעילות צר יעילות כמו טיפול אנטיביוטי רחב-טווח כנגד זיהומים חדרים בדרכי נשימה בילדים ומלווים בשיעור נמוך יותר של תופעות לוואי, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-Pediatrics Academic Societies.

החוקרים השלימו מחקר פרוספקטיבי בתנאי מרפאה במטרה לבחון את תוצאות טיפול אנטיביוטי צר-טווח לעומת טיפול רחב-טווח. בתקופה שבין ינואר 2015 ועד אפריל 2016 גייסו החוקרים ילדים בגילאי 6 חודשים עד 12 שנים מ-31 מרפאות ראשוניות בפנסילבניה וניו-ג’רזי, שהן חלק מרשת CHOP.

על-בסיס הרשומות הרפואיות האלקטרוניות, החוקרים זיהו 58,488 חולים שטופלו בשל זיהום בדרכי נשימה עליונות וקיבלו מרשם לטיפול אנטיביוטי ובחרו באקראי 10,296 נבדקים, אותם ניסו להשיג טלפונית. מבין אלו, החוקרים הצליחו ליצור קשר, לגייס ולהשלים ראיון עם 2,472 הורים ביום החמישי לאחר ביקור הילד במרפאה. כמעט כל המשתתפים (2,096) השלימו ראיון ביום 14 לאחר הביקור.

מבין הילדים שנכללו במחקר, 1,100 אובחנו עם דלקת אוזן תיכונה, 667 עם סינוסיטיס ו-705 אובחנו עם דלקת גרון על-רקע זיהום ב-GAS (Group A Streptococcus). כל החולים עם GAS נדרשו למשטח גרון חיובי על-מנת להיכלל במחקר.

מבין החולים הללו, 1,604 (65%) טופלו בתרופות אנטיביוטיות בעלות טווח פעילות צר, שכללו פניצילין ומוקסיפן, ואחרים טופלו בתרופות אנטיביוטיות בעלות טווח רחב.

בקרב ילדים שטופלו בתרופות אנטיביוטיות בעלות טווח פעילות צר, רק 77 (3.1%) קיבלו מרשם לטיפול אנטיביוטי שני, עדות לשיעור נמוך של כשלון טיפול. יתרה מזאת, רק 33 מהמרשמים הללו היו לטיפול בעל כיסוי פתוגנים שונה. החוקרים מדגישים כי השיעור הנמוך של מרשם שני לטיפול מעיד כי הילדים הגיבו היטב לטיפול אנטיביוטי צר-טווח.

מדד איכות החיים של הילדים (PedsQL) עמד בממוצע על 91.1 בכלל האוכלוסיה ביום ה-14 לאחר הביקור במרפאה. בילדים תחת טיפול אנטיביוטי צר-טווח תועד מדד מעט גבוה יותר (91.5), בהשוואה לאלו שטופלו בתרופות רחבות-טווח (90.2). למרות שההבדל היה מובהק סטטיסטית הודות לגודל המדגם, החוקרים אינם סבורים כי יש לממצאים משמעות קלינית.

באשר לתוצאים משניים, שכללו אובדן ימי עבודה ולימודים, צורך בטיפול נוסף בילד, איכות השינה של הילד, תופעות לוואי ומהירות היעלמות התסמינים, ההבדל היחיד בין הקבוצות היה בשיעור תופעות הלוואי.

מבין הילדים תחת טיפול צר-טווח, 25.1% סבלו מתופעות לוואי (שלשולים, פריחה, כאבי בטן או הקאות), זאת לעומת 35.6% מאלו שטופלו בתרופות אנטיביוטיות רחבות-טווח. בניתוח מתוקן, שסווג לפי האבחנה, ההבדל בין הקבוצות עמד על 11.6 נקודות אחוז  והיה מובהק סטטיסטית.

מתוך הכנס השנתי מטעם Pediatric Academic Societies

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה