ההשפעה של צריכת אלכוהול מתונה על תפקוד קוגניטיבי (BMJ)

במאמר שפורסם בכתב העת BMJ מדווחים חוקרים על ממצאי מחקר חדש, מהם עולה כי צריכת אלכוהול, גם בכמות מתונה, מלווה בהשפעה שלילית על המוח, כולל אטרופיה של ההיפוקמפוס.

החוקרים השלימו מחקר עוקבה תצפיתי עם הערכות חוזרות של צריכת אלכוהול שבועית ותפקוד קוגניטיבי לאורך 30 שנים (1985-2015). בדיקות הדמיה בתהודה מגנטית הושלמו בתום המחקר (2012-2015). המדגם היה מבוסס על מבוגרים בקהילה שלקחו חלק במדגם Whitehall II.

החוקרים בחנו את הנתונים אודות 550 גברים ונשים, בגיל ממוצע של 43 שנים בתחילת המחקר. לא תועדו מקרים של תלות באלכוהול לפי שאלוני CAGE וכל המשתתפים יכלו להשלים בדיקת MRI של המוח. 23 נבדקים הוצאו מהמחקר בשל נתונים לא-מלאים או איכות הדמיה נמוכה או בשל הפרעה מבנית גסה (דוגמת ציסטה מוחית).

הערכת מבנית כללה אטרופיה של ההיפוקמפוס, צפיפות חומר אפור ומיקרו-מבנה חומר לבן. הערכה תפקודית התבססה על הידרדרות קוגניטיבית לאורך תקופת המחקר ובדיקות תפקוד קוגניטיבי שבוצעו בעת הסריקה.

מהתוצאות עלה קשר בין צריכת אלכוהול רבה יותר במהלך 30 שנות מעקב ובין סיכוי מוגבר לאטרופיה של היפוקמפוס באופן תלוי-מינון. בעוד שבאלו שצרכו למעלה מ-30 יחידות בשבוע תועד הסיכון הגבוה ביותר, בהשוואה לאלו שנמנעו מאלכווהל (יחס סיכויים של 5.8), גם באלו שצרכו אלכוהול בכמות מתונה (14-21 יחידות בשבוע) תועד סיכוי גבוה פי שלוש לאטרופיה של היפוקמפוס ימני (יחס סיכויים של 3.4). לא תועדה השפעה מגנה לצריכת אלכוהול קלה (1-7 יחידות בשבוע), בהשוואה לאלו שנמנעו מאלכוהול.

צריכת אלכוהול רבה יותר לוותה גם בהבדלים במיקרו-מבנה של הקורפוס קאלוסום והידרדרות מהירה יותר בשטף לקסיקון. לא תועד קשר בין תפקוד קוגניטיבי בנקודת זמן מסוימת או שינויים לאורך הזמן בשטף סמנטי או שליפת מילים.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר תומכים בהנחיות האחרונות מבריטניה, שהפחיתו את סף צריכת אלכוהול המומלץ והטילו ספק בסף המומץ כיום בהנחיות מארצות הברית.

BMJ 2017; 357

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה