משפחה

פרופ’ חוליו ויינשטיין בהרצאתו בפני צוות רופאים מנהלים בכללית: יש לתת משקל רב לשיקול של היענות המטופל בבחירת הטיפול בחולה הסוכרתי

בהרצאתו לפני רופאים מנהלים ב”כללית”  סקר פרופ’ חוליו ויינשטיין  טיפולים חדשים בתחום הסוכרת ואת הצורך לבצע התאמת טיפול אישית לכל מטופל, לרבות קביעת יעדי טיפול ובחירת הטיפולים הספציפיים, תוך שיתוף המטופל בקבלת החלטות ובשיקולים הטיפוליים.

ההרצאה התמקדה בהצגת התרופה החדשה Dulaglutide (טרוליסיטי, אלי לילי). פרופ’ ויינשטיין הדגיש כי תרופה זו תוכננה מלכתחילה בכדי לשפר את ההיענות של המטופל הן מבחינת אופן השימוש, הנוחות, וזאת במקביל ליעילות הקלינית. התרופה שייכת למשפחת ה-GLP-1 הידועות כמפחיתות סוכר ועם רמת סיכון סיכון נמוכה מאוד להיפוגליקמיות . 

התרופה קיימת בשני מינונים : 0.75 מ”ג ו-1.5 מ”ג, כאשר השימוש ב-1.5 מ”ג הוא הנפוץ יותר. התרופה יכולה להינתן גם כטיפול יחידני וגם כתוספת לתרופות אחרות.

בניגוד לתרופות אחרות ממשפחת ה-GLP-1 (כמו ליראגלוטייד (ויקטוזה) ואקסנטייד (ביאטה))  את הטרוליסיטי יש לקחת פעם בשבוע, דבר שכמובן משפיע לטובה על ההיענות ומועדף על המטופלים. ההזרקה פעם בשבוע היא בעיתוי גמיש.

פרופ’ ויינשטיין מציין שלעומת בידוריין שגם היא ניתנת פעם בשבוע, השימוש בטרוליסיטי קל יותר בזכות עט אוטומטית מוכן לשימוש (החומר הפעיל מומס כבר),  המחט נסתרת,  מה שמאפשר הזרקה קלה ופשוטה וללא כאבים.  בנוסף, מסביר פרופ’ ויינשטיין,  ההסתברות לתגובה האימונוגנית מאוד נמוכה וכמעט לא קיימת.

פרופ’ ויינשטיין מציין שבדומה לתרופות האחרות ממשפחה זו, לטיפול יש השפעה על הפחתת תאבון.

הנתונים הקליניים של התרופה הראו שטרוליסיטי במינון 1.5 מ”ג בהשוואה לויקטוזה (במינון 1.8 מ”ג) , ה-GLP-1            הנפוץ ביותר עד כה, הראו ירידה דומה בהורדת HbA1c (1.42% לעומת 1.36% ) ללא הבדל מובהק סטטיסטי. 

גם מבחינת שיעור השגת היעד של HbA1c נמוך מ-7% נמצא שטרוליסיטי 1.5 מ”ג פעם בשבוע היה שווה לויקטוזה 1.8 מ”ג פעם ביום.

בהשוואות לתרופות אחרות, (סיטגליפטין (ג’נוביה), אינסולין גלרגין (לנטוס) ואקסנטייד (ביאטה)),  מדגיש פרופ’ ויינשטיין, הטיפול בטרוליסיטי הדגים עדיפות בהורדת HbA1c , וכך גם מבחינת שיעורי השגת יעד של HbA1c מתחת ל-7% .  הוא מוסיף, שהשפעות אלה נמצאו לאורך זמן, גם לאחר מעקב של שנתיים. (בהשוואה מול סיטגליפטין).

במקביל, הראה פרופ’ ויינשטיין, כי השפעת הטרוליסיטי היא מהירה וכבר לאחר שבועיים טיפול רמות הסוכרת בדם בצום היו נמוכות יותר בהשוואה לטיפול באקסנטייד.

מבחינת משקל גוף, ובהשוואה לתרופות אחרות, טרוליסיטי מורידה משקל באופן דומה לביאטה יותר מג’נוביה, ויותר מאינסולין (שכידוע מעלה במשקל). 

מבחינת היפוגליקמיות לטיפול בטרוליסיטי (כמו גם תרופות אחרות ממשפחת ה-GLP-1)  סיכון נמוך מאוד להיפוגליקמיה ואירועים של היפוגליקמיה חמורה הינם נדירים. ופרופ’ ויינשטיין מציין שבמטופלים שמקבלים מטפורמין וטרוליסיטי אין צורך לדעתו אפילו להשתמש בגלוקומטר. (עם זאת, יש לציין שבמקרה של שימוש בתרופה במקביל עם אינסולין או סולפונילאוריאה – שכיחות היפוגליקמיה עולה משמעותית, ולכן יש לנטר זאת ולשקול להפחית מינונים) .

מבחינת תופעות לוואי, בדומה לכל התרופות ממשפחת ה GLP דווח על תופעות של בחילה וכד’, תופעות אלה פותחות במהלך הטיפול. מבחינת דלקת לבלב, פרופ’ ויינשטיין מציין שאין עלייה בסיכון תחת השימוש בתרופה (אם כי כמובן לא מומלץ לתת אותה למי שיש כבר דלקת לבלב או גורמי סיכון לכך). הוא מדגיש שעלולה להיות עלייה ברמות ליפאז/עמילאז שהיא אסימפטומטית וללא משמעות קלינית ולכן אין גם צורך לדעתו לבדוק פרמטרים אלה.

לסיכום, מציין פרופ’ ויינשטיין שמדובר בתרופה ידידותית ביותר למטופל, יעילות גבוהה , בטוחה,  עם תופעות הלוואי הגסטרואינטנסיאליות הידועות של GLP-1 בתחילת הטיפול.

להרצאה המלאה 

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • דיאטה פרו-דלקתית וצריכת מלח מלווים בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2   (Diabetes, Obesity & Metabolism)

    דיאטה פרו-דלקתית וצריכת מלח מלווים בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2   (Diabetes, Obesity & Metabolism)

    הסיכון לסוכרת מסוג 2 גבוה יותר בקרב מבוגרים עם דפוסי דיאטה פרו-דלקתית ואלו הצורכים מלח בכמות רבה, בהשוואה לאלו המקפידים על דיאטה אנטי-דלקתית וצורכים כמות מלח קטנה יותר, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מדד DII (או Dietary Inflammatory Index), מערכת ניקוד להערכת הפוטנציאל הדלקתי של […]

  • טיפול ב-Tirzepatide משפר איזון גליקמי טוב יותר מאינסולין ללא תלות באיזון ההתחלתי (Diabetes Care)

    טיפול ב-Tirzepatide משפר איזון גליקמי טוב יותר מאינסולין ללא תלות באיזון ההתחלתי (Diabetes Care)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes Care עולה כי טיפול ב- Tirzepatide(מאונג’רו) הוביל לשיפור גדול יותר מאינסולין בזאלי בריכוז המוגלובין מסוכרר וערכי סוכר לאחר ארוחה בחולים עם סוכרת מסוג 2, ללא תלות ברמות סוכר לאחר-ארוחה או רמות סוכר בדם בצום טרם התחלת הטיפול. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי טיפול ב- Tirzepatide הוביל לאיזון גליקמי טוב […]

  • עליה בסיכון להתקדמות מחלת כליות כרונית גם בנוכחות אלבומינוריה בטווח התקין (Ann Intern Med)

    עליה בסיכון להתקדמות מחלת כליות כרונית גם בנוכחות אלבומינוריה בטווח התקין (Ann Intern Med)

    בחולים עם מחלת כליות כרונית עם רמות אלבומינוריה בטווח התקין עדיין תוארה עליה ליניארית בסיכון להתקדמות מחלת כליות כרונית עם עליה ברמות אלבומין בשתן מערכים לא-מדידים, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Annals of Internal Medicine. מדגם המחקר כלל 1,629 משתתפים משבעה מרכזים בארצות הברית אשר לקחו חלק במחקר הפרוספקטיבי CRIC ואובחנו עם מחלת […]

  • וריאביליות מדידות יחס אלבומין: קריאטינין בשתן בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Am J Kidney Dis)

    וריאביליות מדידות יחס אלבומין: קריאטינין בשתן בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Am J Kidney Dis)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Kidney Diseases עולה כי בקרב חולים עם סוכרת מסוג 2 ישנה וריאביליות ניכרת במדידות יחס אלבומין: קריאטינין באותו מטופל, כאשר השלמת מספר איסופי שתן לבדיקת יחס אלבומין: קריאטינין עשויה לשפר את הדיוק במעקב אחר שינויים לאורך זמן. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אלבומינוריה הינה סמן פרוגנוסטי ואבחנתי […]

  • ריכוז אלבומין מסוכרר מנבא סיכון לתחלואה ותמותה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Am J Kidney Dis)

    ריכוז אלבומין מסוכרר מנבא סיכון לתחלואה ותמותה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Am J Kidney Dis)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת American Journal of Kidney Diseases עולה כי בקרב חולים עם מחלת כליות כרונית, קיים קשר בלתי-תלוי בין רמות אלבומין מסוכרר ובין הסיכון למחלת כליות סופנית, מחלות לב וכלי דם ותמותה, ללא תלות באבחנה של סוכרת. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי המוגלובין מסוכרר משמש באופן לזיהוי הפרעות במשק הסוכר, אך […]

  • האם תנומות במהלך היום מובילות לעליה ברמות סוכר בדם? (Front Endocrinol)

    האם תנומות במהלך היום מובילות לעליה ברמות סוכר בדם? (Front Endocrinol)

    תנומות ארוכות של שעה ומעלה, תנומות במהלך הבוקר, או מנוחת צוהריים עשויות להוביל לעליה ברמות סוכר בדם במבוגרים עם סוכרת מסוג 2, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Frontiers in Endocrinology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי תנומות במהלך היום הן נפוצות בסין ובתרבויות אחרות ועשויות לשחק תפקיד חשוב בבריאות הקרדיו-מטבולית, אך מחקרים קודמים […]

  • גורמי סיכון למחלת צליאק בילדים עם סוכרת מסוג 1 (Diabetes Care)

    גורמי סיכון למחלת צליאק בילדים עם סוכרת מסוג 1 (Diabetes Care)

    במאמר שפורסם בכתב העת Diabetes Care מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי כאחד מכל עשרה ילדים עם סוכרת מסוג 1 סובל ממחלת צליאק, כאשר יש לכלול את גיל החולה בעת אבחנת סוכרת ומשך ההפרעה במשק הסוכר בהנחיות לבדיקות סקר למחלת צליאק בילדים אלו. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את שיעורי הימצאות וגורמי […]

אחיות ואחים יקרים,

לרגל יום האחיות והאחים המצוין היום, 16 באפריל 2024, אנו מצדיעים לכם ומוקירים את פועלכם.

אתם, הגיבורים שנלחמים על חייהם של חיילים ושל אזרחים, ולא משנה באילו תנאים, וזאת באומץ, בגבורה וללא פשרות, ראויים לכל הערכה.
תודה רבה בשם חברת e-Med ובשם המדינה כולה.