Vascular Disorders

מחלת כלי דם קטנים של המוח מלווה בסיכון מוגבר לליקוי קוגניטיבי קל (Hypertension)

מהמחקר הראשון מסוגו להערכת שינויים קוגניטיביים לאורך זמן בחולים עם יתר לחץ דם עולה קשר בין התקדמות ניכרת בצפיפות-יתר בחומר הלבן סביב החדרים (White Matter Hyperintensities או WMH) ובין סיכון מוגבר לליקוי קוגניטיבי קל.

החוקרים בחנו את שכיחות שינויי WMH סביב החדרים, שינויי WMH עמוקים, היארעות אוטמים ומיקרו-דימומים מוחיים לאורך מעקב ממוצע של 3.95 שנים. הם גם בחנו את מדד DRS-2 (Dementia Rating Scale, 2nd version). בקרב משתתפים עם חשד לליקוי קוגניטיבי קל בתחילת המחקר הושלם בירור נוסף להערכת המצב הקוגניטיבי, תפקודי והתנהגותי, כולל הערכה נוירולוגית ונוירו-פסיכולוגית.

מדדי DRS-2 תוקננו לממוצעי סטיות תקן (Z-Score). החוקרים התאימו את כל המודלים למדדי Z-Score של DRS-2, סמנים למחלת כלי דם קטנים של המוח, לחץ דם דיאסטולי בתחילת המחקר, כמו גם גיל, מין, רמת השכלה ומשך מעקב.

מהנתונים עלה כי ב-75% מהמשתתפים לא היו סימנים להפרעה בתפקוד קוגניטיבי בתחילת המחקר או לאורך המעקב. ב-7% תועד ליקוי קוגניטיבי קל בתחילת הדרך, אשר נסוג לתפקוד תקין במהלך המעקב; ב-9% תועד ליקוי קוגניטיבי קל יציב ו-9% פיתחו ליקוי קוגניטיבי קל במהלך המעקב.

בחולים עם הופעה חדשה של ליקוי קוגניטיבי קל תועדה שכיחות גבוהה יותר של השמנה בטנית (90%), בהשוואה לאלו ללא שינויים קוגניטיביים (67%) ואלו עם ליקוי קוגניטיבי קל בתחילת המחקר, אך לא במהלך המעקב (57%).

סוכרת וגורמי סיכון אחרים למחלות כלי דם לא נקשרו עם שינויים בתפקוד הקוגניטיבי.

במונחים של סמנים להתקדמות של מחלת כלי דם קטנים של המוח, שיעורי ההימצאות של אוטמים חדשים עמדו על 6%; היארעות מיקרו-דימומים מוחיים תועדה ב-6%, התקדמות של WMH סביב החדרים זוהתה ב-22% מהנבדקים והתקדמות של WMH עמוקים זוהתה ב-48% מהמקרים.

בקרב משתתפים עם התקדמות משמעותית בצפיפות-יתר של החומר הלבן סביב החדרים תועדה ירידה משמעותית בתפקוד הקוגניטיבי הגלובאלי, בהשוואה לאלו ללא עדות להתקדמות (ממוצע מתוקן של 0.519-). במשתתפים אלו תועד גם סיכוי גבוה יותר להתפתחות ליקוי קוגניטיבי קל (יחס סיכויים של 6.184).

החוקרים זיהו קשר בין היארעות מיקרו-דימומים ובין ירידה במדדי Z-Score של קשב. עם זאת, לא זוהו הבדלים מובהקים בהערכת תפקודים קוגניטיביים אחרים. הנתונים גם לא הצביעו על קשר בין היארעות אוטמים מוחיים ובין שינויים קוגניטיביים.

החוקרים מציינים כי שיעור המשתתפים בהם תועד תפקוד קוגניטיבי תקין בתחילת המחקר, אשר פיתחו ליקוי קוגניטיבי קל במהלך המעקב, עמד על 9%, שהוא די דומה לדיווחים קודמים בספרות הרפואית.

בכוונת החוקרים לזהות סמני עזר להתקדמות שינויים אלו בכלי הדם של המוח, במטרה לזהות את החולים בסיכון לליקוי קוגניטיבי. פרט לכך, סמנים עשויים גם לשמש כיעדים טובים לטיפול.

Hypertension. Published online January 4, 2019

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה