Stroke

גדוליניום מצליח לעבור את מחסום דם-רשתית בחולי שבץ מוחי/מאת עופר בן חורין, פורטל ה-MRI הישראלי

מאת עופר חורין, פורטל ה-MRI הישראלי

מחסום דם-רשתית (blood-ocular barrier) הוא מחסום שחיוני לנו על מנת שתהליך הראייה יהיה תקין. הסיבה לקיומו היא הצורך של רשתית העין להיות מופרדת לחלוטין מנוזלי הדם במטרה למנוע חדירת חומרים או תאים חיסוניים העלולים להזיק לתפקוד העין.

מחקר אחרון, אשר פורסם ב-7 לפברואר 2018 בכתב העת Neurology, מצא שקיימת דליפה של גדוליניום אל מעבר למחסום זה אצל 75% מהנבדקים (כפי שהודגם בבדיקת המעקב לאחר 24 שעות מהזרקת הגדוליניום בסריקת ה-MRI הראשונית). ממצא לא צפוי זה גרם לחוקרי המכונים הלאומיים לבריאות (NIH-National Institutes of Health), הסוכנות הממשלתית העיקרית בארצות הברית האחראית למחקר ביו-רפואי, להוציא הוראה לבצע מחקרים נוספים בעניין.

במהלך המחקר סקרו החוקרים, בראשם אמי היטומי (Emi Hitomi),כ-167 מאושפזים בעלי שבץ מוחי אשר עם הגיעם לבית החולים עברו סקירת MRI מוח לצרכי המחקר (יש לציין שרגישות סריקת MRI מוח טובה לעין ערוך בזיהוי שבץ איסכמי, אלא שעדיין הבדיקה הראשונית שמבוצעת במקרים כאלו היא בדיקת CT שרגישותה רק 16% באבחון שבץ איסכמי, וזאת מכיוון שה-CT הוא בעל רגישות של כ-90% בשלילת דימום, משמע בשלילת שבץ המורגי- ע.ב.ח). לאחר כשעתיים ולאחר מכן לאחר 24 שעות בוצעה באותם הנבדקים סריקה נוספת הנקראת ( FLAIR (fluid-attenuated inversion recovery , סריקה אשר, בין השאר, מנחיתה סיגנל של מים. הממצאים הראו שגם לאחר 24 שעות, 75% מהנבדקים הדגימו את דליפת הגדוליניום לפחות בעין אחת.

החוקרים הצהירו במחקר שהסיבה לדליפה זו איננה ברורה עדיין, אך יכולה להיות קשורה באפקט מרוחק של הפגיעה המוחית אשר השפיעה על מחסום דם-רשתית. מחקר זה מקשר בין חדירת גדוליניום לתוך מבני העין לבין אוטם חריף במוח, אם כי חשוב לציין שאין בהכרח סמנים שחדירות זו מהווה סוג של בעיה רפואית ויש צורך במחקרים נוספים בעניין.

קישור למאמר עצמו- כתב העת neurology

קישור לכתבה על המחקר- אתר NIH

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • עליה בשיעורי אירוע מוחי המורגי עומדת בבסיס העלייה החדה בהיקף אירועים מוחיים בארצות הברית (JAMA Neurology)

    עליה בשיעורי אירוע מוחי המורגי עומדת בבסיס העלייה החדה בהיקף אירועים מוחיים בארצות הברית (JAMA Neurology)

    השיעור המתוקן לגיל של אירועים מוחיים בארצות הברית ירד בין השנים 1990 עד 2019, בעוד שהשיעורים האבסולוטיים של היארעות, הימצאות, תמותה ושנות חיים מתוקנת למוגבלות עלו במהלך שלושת העשורים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Neurology. מניתוח הנתונים עולה כי חלה עליה משמעותית בשיעורי אירוע מוחי המורגי וזינוק בשיעור אירועים מוחיים במבוגרים […]

  • ניוון מקולרי גילי (JAMA, CME)

    ניוון מקולרי גילי (JAMA, CME)

    מחלת ניוון מקולרי גילי (Age Related Macular Degeneration, AMD) היא מחלה של הרשתית, המשפיעה בהדרגה על המקולה, האזור המרכזי ברשתית האחראי על חדות הראייה. ההשלכות של ניוון מקולרי גילי מתקדם כוללות ליקוי ראייה חמור, המשפיע באופן משמעותי על פעילויות יומיומיות כגון קריאה וזיהוי פרצופים. הסקירה מתוך ה-JAMA עוסקת באפידימיולגיה, פתופיזיולוגיה, האבחון והטיפול במחלה.

  • דום נשימה חסימתי בשינה מלווה בסיכון מוגבר לאירוע מוחי (Neurology)

    דום נשימה חסימתי בשינה מלווה בסיכון מוגבר לאירוע מוחי (Neurology)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Neurology עולה כי דום נשימה חסימתי בשינה מלווה בסיכון גבוה יותר משמעותית לאירוע מוחי, ללא תלות בשימוש במכשיר CPAP, אך זאת רק בקרב לבנים. מהממצאים עולה עוד כי הסיכון לאירוע מוחי בקרב שחורים עם דום נשימה חסימתי בשינה היה נמוך יותר באלו שטופלו ב-CPAP, בהשוואה לאלו ללא טיפול במכשיר זה. […]

  • tenecteplase יעיל לשבץ בחלון זמן מאוחר (ISC)

    tenecteplase יעיל לשבץ בחלון זמן מאוחר (ISC)

    מחקר חדש שהוצג בוועידת השבץ הבינלאומית (ISC) הראה כי פי שלושה יותר חולים שטופלו ב-tenecteplase תוך ורידי (TNK) שניתן 4.5 עד 24 שעות לאחר הופעת הסימפטומים הדגימו רפרפוזיה משמעותית ללא דימום תוך גולגולתי סימפטומטי (sICH)

  • היסטוריה של אירוע מוחי מלווה בסיכון מוגבר לדלקת ריאות (Eur J Prev Cardiol)

    היסטוריה של אירוע מוחי מלווה בסיכון מוגבר לדלקת ריאות (Eur J Prev Cardiol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת European Journal of Preventive Cardiology עולה קשר סיבתי בין אירוע מוחי איסכמי ובין סיכון מוגבר לדלקת ריאות, אך אין הוכחה לקשר סיבתי בין דלקת ריאות ועליה בסיכון למחלות לב וכלי דם. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים תצפיתיים הציעו קשר דו-כיווני בין מחלות לב וכלי דם ובין דלקת ריאות. עם […]

  • תוצאות מבטיחות למתן Restoret לטיפול בבצקת מקולארית וניוון מקולארי גילי רטוב (מתוך הודעת חברת EyeBio)

    תוצאות מבטיחות למתן Restoret לטיפול בבצקת מקולארית וניוון מקולארי גילי רטוב (מתוך הודעת חברת EyeBio)

    בהודעה לעיתונות מטעם חברת EyeBio דווח על נתונים מוקדמים מהם עולות תוצאות חיוביות לטיפול ב- Restoret בחולים עם בצקת מקולארית משנית לסוכרת וכנגד ניוון מקולארי גילי רטוב. הטיפול נסבל היטב כתכשיר יחיד ובשילוב עם Aflibercept למשך 12 שבועות  עם שיפור חדות הראיה המתוקנת לצד הפחתת עובי הרשתית. על-פי ההודעה, Restoret הדגים שיפור באנטומיה ובתפקודי הראיה […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה