Stroke

הרגלי תזונה תורמים למקרי תמותה רבים על-רקע מחלות מטבוליות ולבביות (JAMA)

חלק משמעותי ממקרי התמותה בארצות הברית עקב מחלות לב, אירועים מוחיים וסוכרת קשורים עם הרגלי תזונה לקויים, כך עולה מנתונים חדשים, שפורסמו במהלך חודש מרץ בכתב העת JAMA והוצגו בכנס מטעם ה-American Heart Association Epidemiology and Prevention-Lifestyle and Cardiometabolic Health.

החוקרים בחנו נתונים ממספר מקורות, כולל מדגם ארצי מייצג עם נתונים דמוגרפיים, הרגלי תזונה ותמותה, במטרה לקבוע את מספר ושיעור מקרי תמותה על-רקע מחלות לבביות ומטבוליות הקשורות בהרגלי תזונה בארצות הברית.

החוקרים העריכו כי 318,656 (45.4%) מבין 702,308 מקרי תמותה על-רקע מחלות לבביות ומטבוליות בארצות הברית משנת 2012 נקשרו עם עשרה גורמים תזונתיים, עם עדות סבירה או משכנעת לסיבתיות עם מחלות לבביות ומטבוליות: פירות, ירקות, אגוזים, דגנים מלאים, בשר אדום לא-מעובד, בשר מעובר, משקאות ממותקים, חומצות שומן רב בלתי רוויות, חומצות שומן אומגה שלוש ונתרן.

השיעור הגבוה ביותר של מקרי תמותה עקב מחלות לבביות ומטבוליות נקשר עם צריכת נתרן מופרזת (9.5%), לאחריו צריכה מעטה של אגוזים (8.5%), צריכה רבה של בשר מעובד (8.2%), צריכה מעטה של מאכלי ים עתירי חומצות שומן אומגה שלוש (7.8%), צריכה מעטה של ירקות (7.6%) ופירות (7.5%), צריכה רבה של משקאות ממותקי-סוכר (7.4%), צריכה מעטה של דגנים מלאים (5.9%) וחומצות שומן רב-בלתי-רוויות (2.3%), וצריכה רבה של בשר אדום לא-מעובד (0.4%).

החוקרים זיהו הבדלים בשיעור מקרי תמותה עקב מחלות מטבוליות ולבביות שנקשרו עם הרגלי תזונה לאורך מספר קבוצות מרכזיות. חלק גדול יותר ממקרי התמותה עקב דיאטה לא-אופטימאלית תועד בגברים, בהשוואה לנשים, בשחורים והיספאנים לעומת לבנים, ובקרב מבוגרים עם השכלה נמוכה לעומת אלו בעלי השכלה גבוהה.

בין השנים 2002-2012 פחות מקרי תמותה על-רקע מחלות לבביות ומטבוליות שנקשרו עם הרגלי תזונה נבעו מצריכה לא-מספקת של חומצות שומן רב-בלתי-רוויות (21%-) ואגוזים (18%-), ולצריכה רבה של משקאות ממותקי סוכר (14.5%-). עם זאת, התמותה נותרה יחסית יציבה בכל הנוגע לצריכת דגנים מלאים, פירות, ירקות, מאכלי ים עתירי חומצות שומן אומגה-שלוש ובשר מעובד וצריכה רבה של נתרן (5.8%+) ובשר אדום לא-מעובד (14%+).

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מעידים כי כמחצית ממקרי התמותה עקב מחלות לב, אירועים מוחיים וסוכרת נובעים ישירות מהרגלי תזונה לקויים.

JAMA. 2017;317:908-909, 912-924

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה