Smoking Related Disorders

מומחים תומכים בחשיבות הרבה של עידוד הפסקת עישון בקרב חולי סכיזופרניה (מתוך כנס SIRS)

מומחים טוענים כי קיים צורך בוער למצוא דרכים לסייע לחולי סכיזופרניה להפסיק לעשן, שכן הדבר עלול לסכן את חייהם. במהלך ההרצאה במסגרת כנס מטעם ה-Schizophrenia International Research Society, המומחים הסבירו כי לא רק שחולי סכיזופרניה מעשנים בשיעורים הרבה יותר גבוהים מהאוכלוסייה הכללית, אלא שעישון מהווה גורם מרכזי לתמותה מוקדמת באוכלוסיה זו.

החוקרים הציגו נתונים משני מחקרי עוקבה אודות הקשר בין עישון ותפקוד קוגניטיבי ואודות עישון וניסיונות אובדניים.

המדגם הראשון כלל 861 משתתפים עם סכיזופרניה, 450 חולים עם מחלות פסיכיאטריות חמורות אחרות ו-587 משתתפים ללא מחלה פסיכיאטרית אשר שימשו כביקורות בריאות.

תפקוד קוגניטיבי נבחן על-פי RBANS (Repeatable Battery for the Assessment of Neuropsychological Status).

מהנתונים עלה כי עישון נקשר בקשר מובהק והפוך עם המדד הקוגניטיבי הכולל לפי סולם RBANS בכלל מדגם המחקר ובאלו עם סכיזופרניה, לאחר תקנון לגיל, מין, גזע והשכלה אימהית. בקבוצת החולים עם סכיזופרניה זוהה קשר מובהק והפוך עם מדדי Immediate Memory, Visual Constructional ו-Attention לפי סולם RBANS.

בנוסף, הקשר בין עישון ותפקוד קוגניטיבי נותר ברובו ללא-שינוי כאשר החוקרים כללו תקנון לחומרת התסמינים הפסיכיאטריים.

במדגם השני נכללו 253 חולים עם סכיזופרניה או הפרעות פסיכיאטריות חמורות אחרות. מהנתונים עלה קשר מובהק בין עישון פעיל ובין היסטוריה של ניסיונות אובדניים בכלל המדגם (יחס סיכויים של 2.80) ובקבוצת החולים עם סכיזופרניה (יחס סיכויים של 2.25).

מדגם שלישי כלל 789 משתתפים עם סכיזופרניה שנבדקו והיו במעקב להערכת התמותה והסיבה לתמותה לאורך שמונה שנים. עישון בתחילת המחקר זוהה כגורם המנבא המשמעותי ביותר של תמותה עקב סיבות טבעיות, כאשר הסיכון היחסי עלה למעלה מכפליים בקרב מעשנים (סיכון יחסי של 2.29).

בהרצאה שניה באותו כנס, דיווחו חוקרים על ממצאי סקירה שיטתית ומטה-אנליזה של 61 מחקרים להערכת הקשר בין עישון ובין מחלה פסיכוטית. מדגם המחקר כלל 14,555 חולים עם מחלה פסיכוטית שנהגו לעשן ו-273,162 חולים עם מחלה פסיכוטית שנמנעו מטבק.

מהנתונים עלה כי שיעורי העישון בקרב אלו שהתייצגו עם אירוע פסיכוטי ראשון עמדו על 0.57 (p<0.001). בנוסף, בקרב אלו שעישנו כל יום מחלה פסיכוטית התפתחה כשנה מוקדם יותר, בממוצע, בהשוואה ללא-מעשנים.

החוקרים גם השלימו שני מחקרי מקרה-ביקורת להערכת השכיחות של עישון בחולים עם אירוע פסיכוטי ראשון. במחקר הראשון נכללו 596 חולים עם אירוע פסיכוטי ראשון ו-333 עמיתים בריאים. מהתוצאות עלה כי 70.4% מאלו עם אירוע פסיכוטי ראשון ו-47.6% מהביקורות מעולם לא נחשפו לטבק. במחקר השני השלימו החוקרים ראיונות עם 1,150 חולים עם אירוע פסיכוטי ראשון ו-1,350 נבדקים ששימשו כביקורות בריאות, להערכת השימוש בסמים וטבק. מהנתונים עלה כי עישון היה נפוץ יותר משמעותית בחולי סכיזופרניה, בהשוואה לאלו ללא ההפרעה הפסיכיאטרית.

החוקרים מסיימים בכך שמציינים כי בחולי סכיזופרניה סיכון גבוה כמעט פי שלוש לעישון סיגריות, בהשוואה לאוכלוסיה הכללית של ארצות הברית. הם גם נוטים להיות מעשנים כבדים בשכיחות גבוהה יותר ולסבול מקשיים רבים יותר בהפסקת עישון. לכן, כל גורם העשוי להשפיע על הפסקת עישון באוכלוסיה הכללית עשוי להוביל לתוצאות בולטות עוד יותר בחולי סכיזופרניה.

מתוך כנס SIRS

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • אין תועלת בהשלמת מבחן מאמץ לכל חולה בסיכון גבוה לאחר התערבות כלילית מילעורית (J Am Coll Cardiol)

    אין תועלת בהשלמת מבחן מאמץ לכל חולה בסיכון גבוה לאחר התערבות כלילית מילעורית (J Am Coll Cardiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of the American College of Cardiology מדווחים חוקרים על נתונים חדשים ממחקר POST-PCI מהם עולה כי אין תועלת קלינית להשלמה גורפת של מבחן מאמץ בחולים בסיכון גבוה לאחר התערבות כלילית מילעורית, בהשוואה למעקב קליני בלבד. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי גישת המעקב האופטימאלית לאחר התערבות כלילית מילעורית בחולים בסיכון גבוה […]

  • האם הגדלת צריכת וויטמין E עשויה להגן מפני מחלת כבד שומני? (Sci Rep)

    האם הגדלת צריכת וויטמין E עשויה להגן מפני מחלת כבד שומני? (Sci Rep)

    הגדלת צריכת וויטמין E, הן דרך התזונה והן באמצעות תוספים, עשויה לסייע במניעת התפתחות מחלת כבד סטאטוטית משנית להפרעה מטבולית (Metabolic Dysfunction-Associated Steatotic Liver Disease, או MASLD), בפרט במבוגרים עם היפרליפידמיה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Scientific Reports. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחלת כבד סטאטוטית על-רקע הפרעה מטבולית (בשמה הקודם, מחלת כבד […]

  • מה בין עישון אימהי ובין הסיכון להפרעות יתר לחץ דם של היריון? (Hypertension)

    מה בין עישון אימהי ובין הסיכון להפרעות יתר לחץ דם של היריון? (Hypertension)

    במאמר שפורסם בכתב העת Hypertension מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בקרב נשים שהפסיקו לעשן במהלך ההיריון תועד סיכון מוגבר לעליה מופרזת במשקל הגוף והתפתחות הפרעות יתר לחץ דם של היריון. עם זאת, למרות שהפסקת עישון במהלך ההיריון מלווה בסיכון מוגבר להפרעות יתר לחץ דם של היריון, צעד זה גם מלווה בסיכון […]

  • בחולים עם היסטוריה של עישון סיכון מוגבר לתמותה עקב COVID-19 (מתוך Int J Epidemiol)

    בחולים עם היסטוריה של עישון סיכון מוגבר לתמותה עקב COVID-19 (מתוך Int J Epidemiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Epidemiology מדווחים חוקרים מהולנד על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בקרב חולים עם היסטוריה של עישון ייתכן סיכון גבוה יותר לתמותה עקב COVID-19. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הנתונים אודות עישון כגורם סיכון לתמותה עקב COVID-19 אינם חד-משמעיים, כאשר מחקרים שונים הצביעו על סיכון מופחת או מוגבר […]

  • אושר לקריאה שנייה ושלישית: תמונות הממחישות את נזקי העישון יודפסו על חפיסות סיגריות ומוצרי עישון

    אושר לקריאה שנייה ושלישית: תמונות הממחישות את נזקי העישון יודפסו על חפיסות סיגריות ומוצרי עישון

    ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ דוד ביטן, אישרה פה אחד לקריאה שנייה ושלישית את ההצעה של ח"כ אושר שקלים לתקן את חוק איסור פרסומות והגבלת שיווק מוצרי טבק, כך שיצרני מוצרי העישון יחויבו להציג על כל אריזות סיגריות ומוצרי עישון, תמונה הממחישה את נזקי העישון. לפי ההצעה שאושרה, שר הבריאות, באישור ועדת הכלכלה, יקבע בתקנות הוראות ליישום החוק (דוברות הכנסת)

  • האם בילידי אוקטובר סיכון מופחת לשפעת? (BMJ)

    האם בילידי אוקטובר סיכון מופחת לשפעת? (BMJ)

    בילדים קטנים שנולדו במהלך חודש אוקטובר סיכון מופחת להדבקה בשפעת כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת BMJ. החוקרים כותבים כי הסיבה לכך נעוצה ככל הנראה בעובדה שילדים נוטים לקבל חיסונים בביקורים סדירים בחודש בו הם נולדו וחודש אוקטובר הינה תקופה מצוינת לקבל את החיסון כנגד שפעת. במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הנתונים ממאגר הנתונים MarketScan […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה