Sleep Apnoea

נייר עמדה חדש של החברה האמריקאית לאנדוקרינולוגיה קורא לבצע בדיקות סקירה ליתר לחץ דם (יל”ד) אנדוקריני במרבית המאובחנים ביל”ד (Endocr Rev)

החברה האנדוקרינית האמריקאית פירסמה השבוע הצהרה מדעית הנוגעת לסקירה עבור יתר לחץ דם (יל”ד) אנדוקריני.

מסמך העמדה מספק הדרכה על ביצוע סקירות עבור 15 הפרעות הורמונליות המתייצגות עם יל”ד אשר יש אפשרות לריפוי באמצעות ניתוח או טיפול תרופתי.

נשיא החברה הקודם, ד”ר יאנג ממיו קליניק ברוצ’סטר , מיניסוטה, אמר במסיבת העיתונאים שבה דווח על ההצהרה, שללא בדיקות מעבדה תקינות, מס’ הפרעות אנדוקריניות שכיחות כמעט וזוכות להתעלמות במקרים שגרתיים של יל”ד.

הוא מוסיף שביצוע סקירה כזו לגילוי הגורמים ללחץ דם גבוה עשוי להיות מציל חיים, והההמלצות המופיעות בהצהרה מציעות לספקי הבריאות הדרכה רבת ערך לבחון באילו מצבים יש לחשוד בהפרעה הורמונלית ואיך יש לבדוק זאת.

בנייר העמדה מסבירה החברה האנדוקרינית שיל’ד מהווה סימפטום שכיח ביותר מ-15 הפרעות אנדוקריניות. כ-15% מהאנשים עם יל”ד סובלים מיל’ד משני שנגרם לעיתים קרובות מהפרעה במערכת הכליות או המערכת האנדוקרינית. שיעורים אלה עלו ליותר מ-50% בין ילדים ומ-30% מהמבוגרים הצעירים שמתחת לגיל 40 אשר מתייצגים עם יל”ד

מסמך העמדה סוקר גורמים אפשריים של יל”ד אנדוקריני, עם התמקדום על שכיחות, פרזנטציה קלינית, הדרכה לאופן האיבחון, ואינטרפטציה של התוצאות.

בעיקר, המחברים מספקים מידע על אלדוסטרוניזם ראשוני, הנגרם ע”י יצור יתר של אלדוסטרון בבלוטות האדרנל המתבטא בספיגה עודפת של נתרן ע”י הכליות ובלחץ דם גבוה.

ע”פ מסמך העמדה יש לשקול אלדוסטרוניזם ראשוני במרבית המטופלים עם יל”ד נוכחי. בין 5%-10% מהמטופלים עם יל”ד עלולים לסבול מאלדוסטרוניזם ראשוני, הנחשב כיום כסוג היל”ד השכיח ביותר הניתן לטיפול ולאפשרות ריפוי. ללא טיפול, המצב עלול להעלות הסיכון לאירועים קרדיווסקולריים, לרבות מוות ושבץ.

המחברים כותבים כי ספקי הבריאות צריכים לבחון ביצוע בדיקות סקר לאלדוסטרוניזם ראשוני במרבית המטופלים עם יל”ד. במצב זה ניתן לטפל בקלות ולעיתים קרובות אף להשיג ריפוי לאחר האיבחון. איבחון מוקדם גם מונע התפתחו גורמי הסיכון הקרדיווסקולריים וכשל כלייתי באוכלוסייה זו.

נייר העמדה סוקר גורמים נוספים ליל”ד אנדוקריני, לרבות גידולים הגורמים ללחץ הורמונאלי סמוי, הפרעות בבלוטת התריס, דום נשימה בשינה, אקרומגליה, הפרעות במחזור הדם הכלייתי, סינדרום קושינג, והפרעות בבלוטות הפראתירואיד.

בסיכומו של דבר נייר העמדה כולל המלצות לגישת סקירה שלוקחת בחשבון את ההקשר הקליני. למשל, איבחון גורמים הורמונליים ליל”ד עשוי להיות בעדיפות נמוכה במטופלים מבוגרים יותר עם גורמי סיכון מרובים ותחלואה נלווית. מצד שני, סקירה ליל”ד אנדוקריני עשוייה לגרום לשינוי גדול באבחנה עבור מטופלים צעירים, ולהוביל לשינוי והארכת תוחלת החיים.

Endocr Rev. 2017;38:103-122. Article

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה