Sepsis

יישום פרוטוקול טיפול באלח-דם לווה בירידה משמעותית בשיעורי התמותה של חולים אלו (Am J Respir Crit Care Med)

מאושפז בית חולים

שיעורי התמותה עקב אלח-דם ירדו במהלך השנתיים לאחר יישום פרוטוקול שדרש מבתי חולים להקפיד על יישום המלצות לטיפול באלח-דם ולדווח על תוצאות הטיפול בחולים, כך עולה מנתונים שפורסמו במהלך חודש ספטמבר בכתב העת American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

הדרישה מבתי חולים הייתה לפתח וליישם פרוטוקולי טיפול באלח-דם, המבוססים על עדויות בספרות הרפואית, כמו גם לדווח על תוצאות הטיפול בחולים ושיעורי התמותה. בתי החולים יכלו להתאים את ההמלצות לבתי החולים הפרטניים שלהם, אך נדרשו לכלול את הבאים:

·       מקבץ שלוש שעות (כל החולים עם אלח-דם חמור): מתן טיפול אנטיביוטי ומדידת רמות לקטט בתוך שלוש שעות מאבחנת אלח-דם; איסוף תרביות דם לפני מתן טיפול אנטיביוטי.

·       מקבץ שש שעות (במקרים של הלם ספטי: לחץ דם סיסטולי מתחת ל-90 מ”מ כספית, או ריכוז לקטט של 4 מ”מול/ליטר ומעלה): מתן בולוס נוזלים תוך-ורידי (300 מ”ל/ק”ג), וזופרסורים לתת לחץ דם רפרקטורי, מדידה חוזרת של רמות לקטט בתוך שש שעות מיישום הפרוטוקול.

להערכת ההשפעה של יוזמה זו, החוקרים בחנו את הנתונים אודות 91,357 מבוגרים עם אלח-דם והלם ספטי (גיל חציוני של 71 שנים), שטופלו ב-183 בתי חולים בין אפריל 2014 ועד יוני 2016.

מהתוצאות עלה כי ב-81.3% מהחולים הללו (74,293 חולים), הופעל פרוטוקול הטיפול באלח-דם. השימוש במקבץ שלוש שעות עלה מ-53.4% ל-64.7% והשימוש בפרוטוקול שש-שעות בחולים המתאימים עלה מ-23.9% ל-30.8%.

בקרב חולים בהם יושם פרוטוקול אלח-דם, הסיכון המתוקן לתמותה ירד מ-28.8% לפני היוזמה ל-24.4% לאחר יישום הפרוטוקול. ממצאים אלו תורגמו לירידה אבסולוטית של 4.4% ולירידה יחסית של 15% בסיכון המתוקן לתמותה במהלך תקופת המחקר.

בבתי חולים עם היענות גבוהה יותר להמלצות הטיפול באלח-דם תועדו שיעורי תמותה נמוכים יותר, בהשוואה לאלו עם היענות נמוכה יותר. הסיכון המתוקן לתמותה בבתי החולים עם ההיענות הנמוכה ביותר עמד על 29.8% לעומת 23.5% בבתי החולים עם ההיענות הגבוהה ביותר. כמו כן, בבתי חולים עם היענות גדולה יותר, משך האשפוז היה קצר יותר.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מעידים כי יישום פרוטוקולי טיפול באלח-דם מלווה בשיפור תוצאות הטיפול בחולים ובהפחתת שיעורי התמותה של חולים אלו.

Am J Respir Crit Care Med. Published online September 7, 2018

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה