Schizophrenia

הקשר בין אורחות חיים ובין מבנה ותפקוד המוח בחולי פסיכוזה (JAMA Psychiatry)

מדד מסת גוף ותפקוד קוגניטיבי כולל הם תורמים מרכזיים לשונות במבנה ותפקוד המוח האופייני בחולים עם פסיכוזה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו בכתב העת JAMA. הממצאים מדגישים את חשיבות הכללת משתנים מרכזיים אלו במחקרים עתידיים ועשויים להשפיע על הטיפול באוכלוסיה זו.

מטרת המחקר הייתה לכמת את הקשר בין מדדים נוירו-הדמייתיים ובין משתנים התנהגותיים, רפואיים ודמוגרפיים בחולים הסובלים מפסיכוזה.

המחקר נערך בבית חולים אחרד בין 26 ביוני, 2014 ועד 9 במרץ, 2017. החוקרים אספו נתוני בדיקת הדמיה בתהודה מגנטית מ-100 חולי סכיזופרניה, 40 חולים עם הפרעה דו-קוטבית ו-50 מתנדבים בריאים. הם בחנו את עובי הקורטקס, נפח אזורים תת-קורטיקאליים, מאפייני החומר הלבן ופעילות מוחית על-רקע משימות נתונות (זיכרון עבודה וזיהוי רגשי), כמו גם קישוריות תפקודית.

ניתוח הנתונים כלל 92 חולי סכיזופרניה (23 נשים, 25%, גיל ממוצע של 27 שנים), 37 חולים עם הפרעה דו-קוטבית (12 נשים, 32.4%, גיל ממוצע של 27.5 שנים) ו-48 מתנדבים בריאים (20 נשים, 41.7%, גיל ממוצע של 29.8 שנים).

מהנתונים עלה קשר בין גיל ומדד מסת גוף ובין פנוטיפים הדמייתיים שונים; שימוש בקנאביס ושימוש בחומרים אחרים היה קשור עם נפח אזורים תת-קורטיקאליים וצריכת אלכוהול נקשרה עם שלמות החומר הלבן.

במודלים רב-משתנים, תועד קשר בין תסמינים חיוביים ובין ההדמיה העצבית הגלובאלית, עובי הקורטקס ומדדי פעילות על-רקע משימות; תסמינים שליליים נקשרו בפרט עם מדדי נפח תת-קורטיקאלי ודיכאון/חרדה נקשרו עם מדדי שלמות החומר הלבן.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מעידים על הקשר בין שינויים מוחיים ובין פסיכוזה וכי ישנם מספר גורמים הפיכים העשויים להביא לשיפור בבריאות המוח בחולים, בדומה להשפעה של שינויים אלו בבריאים.

JAMA Psychiatry

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

אחיות ואחים יקרים,

לרגל יום האחיות והאחים המצוין היום, 16 באפריל 2024, אנו מצדיעים לכם ומוקירים את פועלכם.

אתם, הגיבורים שנלחמים על חייהם של חיילים ושל אזרחים, ולא משנה באילו תנאים, וזאת באומץ, בגבורה וללא פשרות, ראויים לכל הערכה.
תודה רבה בשם חברת e-Med ובשם המדינה כולה.