Safety & Risk Management

השפעת מספר הסיבוכים הבתר ניתוחיים על שיעור ה FTR ( מתוך Annals of Surgery)

מאת ד”ר אלינור מוסרי בריסקין

FTR – Failure to rescue, מוגדר כחוסר הצלחה למנוע מוות לאחר הופעה של סיבוך. FTR הוצע כאחד הפקטורים המשפיעים על התמותה הבתר הניתוחית. עם זאת, קיים ידע מועט אודות השתנות ה- FTR לאחר סיבוכים מרובים.

מחקר זה אשר פורסם ביולי 2017 הינו מחקר עוקבה רטרוספקטיבי, אשר כלל 266,101 מטופלים מתוך 136 בתי חולים, אשר עברו ניתוחים וסקולרים, טורקאלים או כלליים עם שיעורי תמותה גבוהים.  הקשר בין מספר הסיבוכים הבתר ניתוחיים (מוספרו 1,2 או3) ותמותה 30 יום לאחר הניתוח נבדק באמצעות מודלים רבי משתנים ורבי רמות (multivariable and multilevel).

בקרב מטופלים עם סיבוכים בתר ניתוחיים, ליותר מחצי (60.9%) היה סיבוך אחד. אך אלו עם יותר מסיבוך אחד סבלו מרוב מקרי התמותה (63.1%). לא היה הבדל בכמות הסיבוכים בין בתי חולים, אשר עברו סטרטיפיקציה בהתאם לשיעור התמותה בהם וחולקו ל- 5 חמישונים (quantiles). (שיעור של 23.5% סיבוכים בבתי חולים בחמישון התחתון לעומת 23.6% סיבוכים בבתי חולים בחמישון העליון, p=0.15.)

FTR עלה משמעותית (12% לעומת 18%, p<0.001) עם עליה במספר הסיבוכים (6.7% כאשר היה סיבוך אחד לעומת 26.1% כאשר היו 3 סיבוכים בבתי חולים של החמישון התחתון, ו- 11.7% כאשר היה סיבוך אחד לעומת 33% כאשר היו 3 סיבוכים, בחמישון העליון).

לסיכום, במחקר זה FTR התרחש בעיקר במטופלים אשר עברו יותר מסיבוך אחד, עם יחס dose-response חיובי – עליה במספר הסיבוכים הביאה לעליה ב FTR.  יחס זה נצפה בבתי החולים השונים אשר השתתפו במחקר. לפיכך, מעבר להתערבות הספציפית הניתנת לכל חולה העובר סיבוך בתר ניתוחי, עולה הצורך להקמת תוכנית התערבותית שתיושם בכל בתי בחולים במטרה למנוע FTR.

לצפייה במאמר במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה