Rheumatoid Arthritis

מקומו של טיפול בזריקות תת-עוריות של מתוטרקסט בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית (Rheumatology)

בעקבות המחקר האקראי-מבוקר הראשון להערכת מתוטרקסט במינון-נמוך שהדגים ירידה גדולה יותר במספר המפרקים הרגישים והנפוחים, בהשוואה לפלסבו, טיפול זה הפך מקובל מאוד כקו-ראשון לטיפול בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית (Rheumatoid Arthritis)  ברחבי אירופה וארצות הברית. יתרה מזאת, בשליש מהחולים עם דלקת מפרקים שגרונית, טיפול במתוטרקסט עשוי להיות כל שנדרש לאיזון המחלה.

על-בסיס העדויות הזמינות בנושא נראה כי אין מחוקת אודות מקומו של מתוטרקסט או המינון ההתחלתי בטיפול בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית. לכן, מקובל כי בטרם מתן טיפול ביולוגי, נדרש הוכחת כישלון טיפול במתוטרקסט ו-DMARD (Disease Modifying Anti-Rheumatic Drugs) נוסף. עם זאת, המחלוקת העיקרית בנושא נוגעת להעדר המלצה מוסכמת אודות מתן שגרתי של הטיפול והעדר מדיניות הומוגנית בנושא.

במאמר שפורסם בכתב העת Rheumatology טוענים מומחים כי ייתכן ויש חלון בו מתן טיפול משנה-מחלה לחולים עם דלקת מפרקים שגרונית עשוי לשנות את מהלך המחלה. חלון הזדמנויות זה עשוי להימשך שלושה חודשים בלבד מהופעת התסמינים.

היעילות הקלינית של מתוטרקסט במתן תת-עורי גבוהה מזו של מתן פומי באותו מינון. מעדויות בתנאי עולם-אמיתי עולה כי לא נעשה שימוש מספק במתן זריקות מתוטרקסט ואין מחקרים להשוואה ישירה בין מתוטרקסט במתן תת-עורי ובין טיפול ביולוגי; עם זאת, יש מעט מחקרים רטרוספקטיביים שהשוו את העלויות והצביעו על עדיפות ברורה למתוטרקסט.

מעבר ממתן פומי למתן פראנטרלי של מתוטרקסט עשוי לאפשר למספר רב יותר של חולים להשיג הפוגה של המחלה ולהימנע מהצורך בטיפול ביולוגי. יתרה מזאת, גישה זו עשויה לספק הזדמנות לדחות או אף להימנע מטיפולים ביולוגיים יקרים.

בשנת 2016, 57% מהמרפאות הריאומטיות באנגליה וויילס הכריזו על עצמן כמרפאות לטיפול בדלקת מפרקים מוקדמת. בהעדר אלגוריתם הגברת טיפול מומלץ, סביר להניח כי יהיו מספר גרסאות להגברת טיפול. בהעדר זיהום פעיל או חסר חיסוני נרכש משמעותי, יש להציע מתוטרקסט כטיפול קו-ראשון לחולים עם העלאה מהירה למינון של 20 מ”ג/שבוע. מאחר וקיים חלון הזדמנויות קטן להשפיע על התוצאות ארוכות הטווח, ייתכן כי אין היגיון פרמקוקינטי לשימוש במתן פומי, לו מהלך פחות צפוי. בכל הנוגע למתן טיפול ביולוגי, הנתונים אינם חד-משמעיים בכל הנוגע להחלפה לטיפול במתוטרקסט במתן תת-עורי לפני המלצה על טיפול ביולוגי.

Rheumatology. 2019;58(4):559-560

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה