Retinopathy

הערכת שיעורי תחלואה ותמותה ביילודים שנולדו קטנים לגיל ההיריון לאחר 22-29 שבועות היריון (Pediatrics) והערות עורך נאונטולוגיה, ד”ר ברנרד ברזילי

במחקר שפורסם בכתב העת Pediatrics ביקשו חוקרים מארצות הברית לזהות את הסיכון היחסי לתמותה ותחלואה בקרב פגים שנולדו לאחר 22-29 שבועות היריון וקטנים לגיל ההיריון, בהשוואה לאלו שלא היו קטנים לגיל ההיריון. מהנתונים עלה כי משקל לידה קטן לגיל ההיריון לווה בעליה נוספת בסיכון לתחלואה ותמותה, כאשר היקף הסיכון היה שונה לפי גיל ההיריון.

החוקרים אספו נתונים אודות 156,587 יילודים מ-852 מרכזים בארצות הברית, לאורך השנים 2006-2014. משקל לידה קטן לגיל ההיריון הוגדר כמשקל לידה ספציפי למגדר של מתחת לאחוזון עשירי לגיל ההיריון בימים.

מהתוצאות עלה כי בהשוואה לפגים שלא היו במשקל קטן לגיל ההיריון, הסיכון ל-PDA (Patent Ductus Arteriosus) ירד בפגים שנולדו במשקל קטן לגיל ההיריון בגיל היריון מוקדם ולאחר מכן עלה בגיל היריון מאוחר יותר. בקרב פגים שנולדו קטנים לגיל ההיריון תועד גם סיכון מוגבר לתמותה, תסמונת מצוקה נשימתית, NEC (Necrotizing Enterocolitis), הופעה-מאוחרת של אלח-דם, רטינופתיה חמורה של פגות ומחלת ריאות כרונית.

עם זאת, הסיכון לסיבוכים אלו לא היה הומוגני לאורך טווח גילאי ההיריון. הופעה מוקדמת של אלח-דם לא הייתה שונה בין שתי הקבוצות במרבית טווחי גיל ההיריון, אם כי שכיחות דימום תוך-חדרי חמור הייתה נמוכה יותר בקרב יילודים במשקל קטן לגיל ההיריון רק בשבועות היריון 24-25.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מעידים על קשר בין משקל קטן לגיל ההיריון ובין עליה נוספת בסיכון לתמותה ותחלואה בפגים שנולדו לאחר 22-29 שבועות היריון, עם הבדל בהיקף הסיכון בתלות בגיל ההיריון.

Pediatrics. 2018 Feb;141(2).

הערות עורך מדור נאונטולוגיה, ד”ר ברנרד ברזילי:

ממחקרים בעבר ידוע כי קיימת חשיבות רבה למידת ההתאמה בין משקל הפג לשבוע ההריון שבו נולד לפרוגנוזה העתידית שלו. ידוע במיוחד כי לפגים שהם SGA יש פרוגנוזה רעה יותר לעומת פגים המתאימים לגיל ההריון (AGA). מחקר גדול זה (יותר מ-150,000 פגים) חקר את הפרוגנוזה המיידית של הפגים האלה. נמצא כי לפגים הקטנים לגיל ההריון (SGA) יש שכיחות מוגברת של סיבוכי פגות (תמותה, RDS, NEC, BPD ו-ROP). מעבודותיה של ברברה שמידט אנו יודעים שלפחות ל-2 מהם (BPD ו-ROP) יש השפעה רעה על הפרוגנוזה. במחקרם, הממצאים היו בולטים בעיקר בפגים בשבועות בין 24 ל-27. יתכן ובפגים הקטנים יותר והגדולים יותר למידת ההתאמה של משקל הלידה לגיל ההריון השפעה מועטה יותר לעומת ההשפעה העיקרית של שבוע ההריון. החוקרים לא הזכירו ולא בידלו את הפגים הקטנים לגיל ההריון לפי הסיבות שגרמו לכך. כמו כן, ממצא מעניין נוסף הוא שבשבועות הקטנים במיוחד (מתחת לשבוע 24) שיעורי ההחייאה שבוצעה לפגים היתה נמוכה יותר בקרב הפגים שהם SGA לעומת אלה שהם AGA.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה