Prostate Cancer

הערכת Microsatellite Instability בחולי סרטן ערמונית עשויה לסייע בחיזוי תגובה לטיפול אימונותרפי (JAMA Oncol)

מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Oncology עולה כי פנוטיפ MSI-H/dMMR (Microsatellite Instability-high/Deficient Mismatch Repair) אינו נפוץ אך בעל חשיבות טיפולית בחולים עם סרטן ערמונית.

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את שיעורי הימצאות MSI-H/dMMR בממאירויות של הערמונית ולקבוע את התועלת הקלינית של טיפול במעכבי PD-1/PD-L1 באוכלוסיה עם פנוטיפ מולקולארי זה.

בסדרת המקרים הנ”ל בחנו החוקרים 1,551 דגימות גידול מ-1,346 חולים עם סרטן ערמונית, אשר קיבלו טיפול בין 1 בינואר, 2015, ועד 31 בינואר, 2018. החוקרים בחנו את נטל המוטאציות של הגידול ואת מדד MSIsensor, מדד כמותי של MSI. ניתוח חותמת מוטאציות וצביעות אימונו-היסטוכימיות לביטוי חלבון MMR בוצעו במקרים נבחרים.

מבין 1,033 חולים עם גידול באיכות מספקת לניתוח MSIsensor (גיל ממוצע של 65 שנים), ב-32 חולים (3.1%) תועד סרטן ערמונית עם פנוטיפ MSI-H/dMMR. ב-23 מבין 1,033 החולים הללו (2.2%) זוהו גידולים עם מדדי MSIsensor גבוהים ובתשעה נוספים תועדו מדדי ביניים עם עדות ל-dMMR. החוקרים מדווחים כי ב-7 מבין 32 החולים עם עדות ל-MSI-H/dMMR (21.9%) זוהתה מוטאציה פתוגנית בתאי נבט, בגן הקשור עם תסמונת Lynch Syndrome.

בשישה חולים החוקרים בחנו דגימות של מעל גידול אחד, שניהם מהם התייצגו עם פנוטיפ MSI-H שנרכש מאוחר יותר במהלך המחלה. ב-11 חולים עם סרטן ערמונית עמיד לסירוס ועדות ל-MSI-H/dMMR ניתן טיפול כנגד PD-1/PD-L1, כאשר בשישה מהם (54.5%) נרשמה ירידה של מעל 50% ברמות PSA (Prostate-Specific Antigen) ובארבעה תועדה תגובה הדמייתית. נכון למאי 2018, 5 מבין 6 החולים שהגיבו לטיפול (5 מבין 11 החולים, 45.5%) נותרו תחת הטיפול לאורך 89 שבועות.

החוקרים כותבים כי פנוטיפ MSI-H/dMMR אינו נפוץ אך בעל חשיבות רבה בסרטן ערמונית, כאשר חלק מהחולים עשויים לרכוש פנוטיפ סומאטי זה במהלך התפתחות מחלתם. לאור התגובה האפשרית והממושכת למעכבי PD-1/PD-L1, ממצאים אלו תומכים בריצוף פרוספקטיבי של הגידול כסקירה של כל החולים עם סרטן ערמונית מתקדם לזיהוי MSI-H/dMMR. מאחר ולא כל החולים עם פנוטיפ זה הגיבו לטיפול, דרושים מחקרים נוספים לבחינת מנגנוני עמידות הגידול לטיפול זה.

JAMA Oncol. Published online December 27, 2018

לידיעה ב-MedPage Today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

אחיות ואחים יקרים,

לרגל יום האחיות והאחים המצוין היום, 16 באפריל 2024, אנו מצדיעים לכם ומוקירים את פועלכם.

אתם, הגיבורים שנלחמים על חייהם של חיילים ושל אזרחים, ולא משנה באילו תנאים, וזאת באומץ, בגבורה וללא פשרות, ראויים לכל הערכה.
תודה רבה בשם חברת e-Med ובשם המדינה כולה.