Pregnancy

ההרכב הגנטי של האם עשוי להשפיע על התפתחות ADHD בילדים (JAMA Psychiatry)

באימהות עם פרופיל גנטי בסיכון גבוה להתפתחות ADHD (Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder) והפרעות נוירו-התפתחותיות אחרות ייתכן סיכון מוגבר גם להפרעות התנהגות אחרות במהלך ההיריון, אשר עשויות להשפיע על הילד, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו בכתב העת JAMA Psychiatry.

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את הקשר בין מדד Polygenic Risk Score (PRS) של האם להפרעות נוירו-התפתחותיות ובין חשיפות בשלב מוקדם בחיים שנקשרו בעבר עם ההפרעות.

מחקר העוקבה כלל 7,921 אימהות עם נתוני גנוטיפ ממחקר ALSPAC (Avon Longitudinal Study of Parents and Children) שהשלימו בדיקות להערכת הקשר בין PRS אימהי ל-ADHD, הפרעות מהספקטרום של אוטיזם וסכיזופרניה ובין 32 חשיפות בשלב מוקדם במהלך החיים.

החוקרים התבססו על נתוני שאלונים אודות אורח החיים והרגלים אימהיים (דוגמת עישון, צריכת אלכוהול, מדד מסת גוף וגיל האם), שימוש אימהי בתוספי תזונה ותרופות במהלך ההיריון (דוגמת פראצטמול, ברזל, אבץ, חומצה פולית וויטמינים), תחלואה אימהית (סוכרת, יתר לחץ דם, מחלות ריאומטיות, פסוריאזיס ודיכאון) וגורמים פרינטאליים (משקל לידה, לידה מוקדמת וניתוח קיסרי).

נתוני PRS אימהי היו זמינים עבור 7,921 אימהות (גיל ממוצע של 28.5 שנים). ממצאי המחקר הצביעו על קשר בין מדד PRS אימהי ל-ADHD ובין מספר גורמים פרינטאליים, כולל זיהומים (יחס סיכויים של 1.11), שימוש בפראצטמול בשלב מאוחר של ההיריון (יחס סיכויים של 1.11), רמות כספית נמוכות בדם (β coefficient=-0.06) ורמות קדמיום גבוהות בדם (β coefficient=0.07).

החוקרים זיהו עדויות מעטות לקשר בין מדד PRS להפרעות מהספקטרום של אוטיזם או לסכיזופרניה ובין גורמים פרינטאליים או קשר בין מדדי PRS ובין סיבוכים בלידה.

ממצאים עלו מרמזים על קשר מסוים בין אללים אימהיים בסיכון להפרעות נוירו-התפתחותיות, בעיקר ADHD, ובין חשיפות מסוימות על-רקע ההיריון. הנתונים מדגישים את הצורך בתקנון זהיר לערפלנים גנטיים אפשריים ובחינת העדויות מגישות שונות כאשר בוחנים את ההשפעות של חשיפה לפני הלידה על הפרעות נוירו-התפתחותיות בצאצאים.

JAMA Psychiatry 2019

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

אחיות ואחים יקרים,

לרגל יום האחיות והאחים המצוין היום, 16 באפריל 2024, אנו מצדיעים לכם ומוקירים את פועלכם.

אתם, הגיבורים שנלחמים על חייהם של חיילים ושל אזרחים, ולא משנה באילו תנאים, וזאת באומץ, בגבורה וללא פשרות, ראויים לכל הערכה.
תודה רבה בשם חברת e-Med ובשם המדינה כולה.