Pregnancy

המצב הבריאותי של ההורים לפני ההפריה משפיע על בריאות הילד בעתיד (Lancet)

מעדויות חדשות עולה כי המצב הבריאותי של האם ואב לעתיד בעיקר הרגלי התזונה ומשקל הגוף שלהם משפיעים על הפוריות, התפתחות העובר ואף הסיכון העתידי של הילד למחלות לבביות ומטבוליות בעתיד, כך עולה מסדרת מאמרים שפורסמו בכתב העת  Lancet.

במאמר הראשון מדווחים החוקרים על שכיחות גבוהה של הרגלי תזונה לקויים והשמנה בקרב נשים בגיל הפוריות, עם הבדלים פחות גדולים בין מדינות בעלות הכנסה גבוהה ונמוכה. מסקירה של 509 נשים לא-הרות בגיל הפוריות עלה כי 77% מהנשים בגילאי 18-25 שנים צרכו יוד בתזונה בכמות קטנה מהמומלץ. עוד עלה מהנתונים כי ב-96% מהנשים בגילאי 18-42 תועדו רמות ברזל וחומצה פולית מתחת למומלץ בהיריון. יתרה מזאת, 49% מהנשים סבלו מעודף-משקל או השמנת-יתר.

התקופה שטרם ההפריה מוגדרת לרוב  כשלושת החודשים טרם ההפריה, מאחר וזוגות פוריים המתכננים להביא ילד לעולם, לרוב מצליחים בהפריה במסגרת זמן זו. עם זאת, החוקרים מציעים להרחיב את המרווח המשמש להגדרת התקופה טרם ההפריה. למרות שאופטימיזציה של המצב התזונתי, כולל תוספי חומצה פולית, עשויה לחפוף להחלטה להרות ושלושה חודשים עשויים להספיק, שינויים אחרים עשויים לדרוש זמן ארוך יותר.

במאמר השני החוקרים הציעו כי יש עדויות מספקות ממחקרים בבני אדם ובבעלי חיים, מהם עולה כי התקופה שסביב ההפריה הינה חלון מרכזי במהלכו מצב פיזיולוגי ירוד של האב והאם, הרכב הגוף, מטבוליזם ומצב תזונתי שלהם, עשויים להביא לעליה בסיכון למחלות כרוניות בצאצא.

להערכת הכותבים, העדויות אודות ההשפעות של התקופה שסביב ההפריה על הבריאות לאורך החיים הן כה משכנעות, עד שיש מקום לנסח הנחיות חדשות אודות הכנה של ההורים להיריון, עוד טרם ההפריה, להגנה על הצאצא.

במאמר השלישי הדגישו חוקרים כי גישות חדשות, הן ברמת הפרט והן ברמת האוכלוסיה, נדרשות לשיפור המצב הבריאותי טרם ההפריה.

ברמת הפרט, מודעות רבה יותר לבריאות בני הזוג נדרשת בקרב זוגות המתכננים להרות. במקרים רבים הניסיון להרות הוא נושא פרטי והנשים לא ממהרות לשתף בני משפחה או את הרופאים בתכניות אלו. הזוגות עשויים להעדיף להמתין עד שבוע 12 להיריון בטרם ישתפו אחרים, אז הסיכוי להפלה נמוך יותר.

עם זאת, במהלך חלון זמן זה יש חשיבות רבה לנטילת חומצה פולית, הקפדה על תזונה בריאה (יותר פירות וירקות), הפסקת או הפחתת עישון, אלכוהול או שימוש בסמים; כל אלו חשובים עוד לפני ההפריה. במידה ולא מודעים להשלכות האפשריות, לעיתים מפספסים את חלון ההזדמנויות להגדיל את סיכויי התפתחות תקינה של העובר.

בבריטניה רק כשליש מהנשים המתכננות להרות אכן נוטלות בפועל חומצה פולית טרם ההיריון, מאחר ואינן יודעות על כך. המסר לנשים הוא כי גם בקרב הנשים הצעירות, בריאות, בעלות משקל תקין, המקפידות על תזונה ופעילות גופנית, יש מקום לנטילת טבליות חומצה פולית לפני היריון.

ברמת האוכלוסיה, חלק מהמדינות דורשות העשרה של מוצרי המזון. בארצות הברית, קנדה, קוסטה ריבה ודרום אפריקה, לאחר חיוב העשרה בחומצה פולית של חלק ממוצרי המזון , חלה ירידה בשכיחות מומים בצינור העצבים. עם זאת, העשרת חומצה פולית אינה מחויבת באירופה או בבריטניה.

החוקרים כותבים כי אין מחקרים רבים להערכת התערבויות לשיפור המצב התזונתי לפני הפריה ולידה, אך מחקרים חדשים צפויים בעתיד.

Lancet. Published online April 16, 2018

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • אימון שרירי רצפת אגן משפר תפקוד מיני בנשים (Am J Obstet Gynecol)

    אימון שרירי רצפת אגן משפר תפקוד מיני בנשים (Am J Obstet Gynecol)

    אימון שרירי רצפת אגן מלווה בשיפור בתפקוד המיני בנשים עם הפרעה בתפקוד רצפת האגן, כולל שיפור עוררות מינית, אורגזמה, שביעות רצון ותפקוד מיני כולל בנשים, ללא עדות לאירועים חריגים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת American Journal of Obstetrics & Gynecology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי סקירה שיטתית שפורסמה בשנת 2015 הציעה השפעה […]

  • האם לאנדומטריוזיס השפעה על הסיכון לממאירות? (Int J Cancer)

    האם לאנדומטריוזיס השפעה על הסיכון לממאירות? (Int J Cancer)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת International Journal of Oncology עולה קשר סיבתי בין אנדומטריוזיס ובין הסיכון למחלות ממאירות, עם עדויות המצביעות על סיכון מוגבר לסרטן שחלות, ממאירות עורית, ממאירות המטולוגית וסרטן שד שלילי לקולטנים להורמונים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים אפידמיולוגיים דיווחו על קשר בין אבחנה של אנדומטריוזיס ובין סוגים מסוימים של מחלות […]

  • הדבקה בנגיף קורונה בתוך 10 שבועות לאחר החזרת עוברים אינה פוגעת בסיכויי הצלחת IVF/ICSI (מתוך Am J Obstet Gynecol)

    הדבקה בנגיף קורונה בתוך 10 שבועות לאחר החזרת עוברים אינה פוגעת בסיכויי הצלחת IVF/ICSI (מתוך Am J Obstet Gynecol)

    בנשים לאחר טיפולי IVF/ICSI הדבקה בנגיף קורונה בתוך עשרה שבועות מהחזרת עוברים אינה משפיעה לרעה על תוצאות היריון, שיעורי השרשה והפלה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Obstetrics & Gynecology. החוקרים השלימו מחקר עוקבה פרוספקטיבי שכלל נתונים אודות 857 נשים בגילאי 20-29 שנים שעברו IVF/ICSI במרכז הפריה חוץ גופית בסין. הם […]

  • יתרונות דחיית ניתוח לתיקון בקע מפשעתי בפגים (JAMA)

    יתרונות דחיית ניתוח לתיקון בקע מפשעתי בפגים (JAMA)

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בפגים עם בקע מפשעתי, השלמת תיקון בקרע לאחר השחרור מיחידת טיפול נמרץ ביילודים הובילה לשיעור נמוך יותר של אירועים חריגים, בהשוואה לפרוצדורות שבוצעו לפני השחרור מבית החולים. ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה מוסיף מהערותיו.

  • פעילות גופנית והשפעותיה על בריאות נפשית בילדים ומתבגרים עם הפרעה נוירו-התפתחותית (JAMA PEDIATRICS)

    פעילות גופנית והשפעותיה על בריאות נפשית בילדים ומתבגרים עם הפרעה נוירו-התפתחותית (JAMA PEDIATRICS)

    מטה אנליזה וסקירה סיסטמתית (מחקר משולב) שפורסמה לאחרונה ב-JAMA PEDIATRICS, עסקה בבריאותם הנפשית של ילדים ובני נוער עם פגיעה נוירולוגית-התפתחותית, על מנת לבחון את הקשר בין פעילות גופנית לפרמטרים של בריאות נפשית: תפקוד קוגניטיבי, בריאות נפשית-פסיכולוגית, הכללת והפנמת בעיות. ד”ר עדי זיו, עורך מדור ילדים, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו.

  • דעת המומחים לאנדוקרינולוגיה והמלצות האיגוד לרפואת המתבגרים לגבי הטיפול בחסר בויטמין  D בילדים ובמתבגרים (CME)

    דעת המומחים לאנדוקרינולוגיה והמלצות האיגוד לרפואת המתבגרים לגבי הטיפול בחסר בויטמין  D בילדים ובמתבגרים (CME)

    חסר בויטמין D נפוץ מאוד בילדים ובמתבגרים באופן גלובלי. בגיל הילדות חסר זה יכול להוביל לרככת, לנכות ואף לתחלואה מסכנת חיים. בעשור השני לחיים מסת העצם גדלה משמעותית ולכן גיל ההתבגרות הינו תקופה קריטית לבריאות העצם בהמשך החיים. מעבר לכך, הידע לגבי השפעותיו הגופניות של ויטמין D שאינן קשורות בבריאות העצם הולך ומתרחב. קיימת חשיבות רבה להקפדה על ערכי ויטמין D תקינים בגיל הילדות וההתבגרות. מוצגות כאן יחד עמדת המומחים באנדוקרינולוגיה מהעיתון expert opinion of endocrinology and metabolism ונייר העמדה של האיגוד לרפואת המתבגרים, שפורסם בעיתון לרפואת המתבגרים, כדי לסכם את ההמלצות הנוגעות לבירור ולטיפול בחסר בויטמין D בילדים ובמתבגרים.

  • הנקה בלבד לאורך פרק זמן ארוך יותר עשויה להגן מפני ממאירויות המטולוגיות בילדים (JAMA Netw Open)

    הנקה בלבד לאורך פרק זמן ארוך יותר עשויה להגן מפני ממאירויות המטולוגיות בילדים (JAMA Netw Open)

    הנקה בלבד למשך שלושה חודשים לפחות לווה בסיכון מופחת לממאירויות המטולוגיות בילדים, בהשוואה להנקה לפרק זמן קצר יותר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. מנגד, לא זוהה קשר בין הנקה ובין הסיכון לגידולים במערכת העצבים המרכזית, גידולים סולידיים או נוירובלסטומה. החוקרים השלימו מחקר מבוסס-אוכלוסייה להערכת נתונים אודות 309,473 ילדים (51.3%) בנים […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה