Pregnancy

עדכון הנחיות ACOG בנושא דימום לאחר-לידה (Obstet Gynecol)

איגוד ה-ACOG (American College of Obstetricians and Gynecologists) פרסם המלצות מעודכנות בנושא דימום לאחר-לידה, המרחיבות הנחיות קודמות בנושא פרוטוקולים בבתי חולים וטיפולים אפשריים במצבים אלו. המסמך המעודכן יפורסם במהדורת חודש אוקטובר של כתב העת Obstetrics & Gynecology ומחליף את המסמך הקודם שפורסם בשנת 2006.

אחת הנקודות החשובות נוגעת למוכנות הצוותים למצבים דחופים אלו ובעיקר להכין את סביבת בית החולים לנקוט בצעדים מתאימים, דוגמת פרוטוקולי עירוי מאסיבי של מנות דם, ועבודה לסגירת הפערים הלוגיסטיים הנדרשים בשטח.

לפי ההמלצות החדשות, שלושה מרכיבים בשלב השלישי של הלידה עשויים להפחית היארעות דימום לאחר-לידה: מתן Oxytocin, עיסויי רחם ומשיכת חבל הטבור.

במקרה בהם דימום לאחר-לידה מתפתח עקב אטוניה של הרחם, טיפול קו-ראשון הינו בתכשירים המעודדים כיווץ של הרחם. בכישלון אמצעים אלו יש לעבור לאמצעים מתקדמים, דוגמת בלון תוך-רחמי ו-Tranexamic Acid.

דימום לאחר-לידה מוגדר בנוכחות אובדן דם מצטבר מקביל לליטר אחד ומעלה, בליווי סימנים ותסמינים של היפוולמיה בתוך 24 שעות לאחר הלידה, ללא תלות באופן הלידה. למרות זאת, אובדן דם של מעל 500 מ”ל בלידה נרתיקית נחשב חריג ומשמש כהתוויה להערכה מקיפה.  בדיקה גופנית מהירה של הרחם, צוואר רחם, נרתיק, לדן ועריה ופרינאום עשויה לעיתים קרובות לזהות את הגורם לדימום.

חשוב לקחת בחשבון כי סימנים ותסמינים של אובדן דם משמעותי לרוב אינם מופיעים באישה לאחר-לידה עד אובדן דם משמעותי. מסיבה זו, בחולה עם טכיקרדיה ותת לחץ דם יש לחשוד באובדן דם משמעותי.

באישה עם דימום מתמשך המקביל לאובדן דם של 1.5 ליטר ומעלה עם הפרעה בסימנים החיוניים (טכיקרדיה ותת לחץ דם), מומלץ מתן עירוי מיידי. מאחר ואובדן דם כה משמעותי כולל חסר גורמי קרישה, נשים אלו מפתחים הפרעות קרישה לעיתים קרובות (DIC) ויידרשו לטסיות וגורמי קרישה, בנוסף למנות דם.

עדות לרמות פיברינוגן נמוכות מאוד צפויות במיוחד במקרים של היפרדות שליה ותסחיף מי שפיר, כאשר לעיתים קרובות מאמצי ההחייאה כוללים במקרים אלו מתן Cryoprecpitate .

על הנהלת בית החולים ושירותי המעבדה לקחת חלק ולסייע בשיפור תוצאים אלו. הדבר עשוי לסייע לרופאים בטיפול בנשים אלו. דימום אימהי ותחלואה אימנית צורפו למדדי האיכות הארציים בארצות הברית וכעת בתי חולים ידווחו על ביצועיהם במקרים אלו. מאחר ודימום הינו אירוע יחסית נדיר, יש מקום לבחון היטב את המערכות ולהכשיר את אנשי הצוות בנושא.

המומחים מסכמים וכותבים כי באמצעות פרוטוקולים סטנדרטיים ניתן להביא לשיפור בתוצאות הטיפול בנשים עם דימום לאחר לידה.

Obstet Gynecol. 2017;130:923-925.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה