Pregnancy

סוכרת הריונית: המתיקות שאחרי…

סוכרת הריונית עלולה להוות סמן לתחלואת עיניים אימהית, במעקב ארוך טווח כך על פי מחקר חדש שבוצע בסורוקה

מחקר חדש מבית החולים סורוקה ואוניברסיטת בן-גוריון מצא שסוכרת הריונית עלולה להוות סמן לתחלואת עיניים  אימהית, במעקב ארוך טווח של בין עשר ל 25 שנים. המחקר פורסם החודש בעיתון המדעי הבינלאומי

Archives of gynecology and obstetrics .

סוכרת הריונית הינה אי סבילות לסוכר המופיעה ברוב המקרים במחצית השניה להריון.  מדובר בתופעה שכיחה יחסית, וסובלות ממנה כ3 עד 5 אחוז מהנשים במהלך ההריון .

לרוב, עם סיום ההריון, הסוכרת נעלמת . לאחרונה נצברות עדויות שהמחלה מהווה סיכון לסוכרת שאיננה קשורה להריון בטווח של כעשור.

המחקר עקב אחרי נשים עם סוכרת הריונית במשך לפחות עשור, ובחן סיבוכים עיניים הכוללים  מחלות כמו היפרדות רישתית, גלאוקומה ורטינופטיה.

צוות המחקר כלל את ד”ר עופר בהריר,  ד”ר רועי קסוס,  ד”ר אסנת ולפיש, ופרופ’ אייל שיינר מהחטיבה למיילדות וגינקולוגיה בסורוקה, ואת ד”ר ארז צומעי ממחלקת עיניים.

הצוות עקב אחרי כ – 10000 נשים עם סוכרת הריונית שילדו בין השנים 1988-2014.

קבוצת הביקורת הייתה כ-100,000 נשים שילדו באותן השנים, ללא סוכרת הריונית. המעקב נמשך עד לשנת 2014.

במהלך תקופת המעקב לנשים עם סוכרת הריונית היתה תחלואת עיניים גבוהה פי 2-3 לעומת נשים ללא סוכרת הריונית. שיעור האישפוזים על רקע מחלות עיניים היה 0.6% אצל נשים עם סוכרת הריונית לעומת 0.2% בקבוצת הביקורת ( פי 3 גבוה יותר בקרב יולדות עם סוכרת הריונית). הסיכון הגבוה לתחלואת עיניים נשמר מובהק וחזק גם לאחר ניטרול גורמים מערפלים כמו וולדנות השמנת יתר והפרעות יתר לחץ דם (סיכון של פי 2.0).

ד”ר ארז צומעי, סגן מנהל מחלקת עיניים בסורוקה: “תחלואות עיניים שנמצאו בקרב חולות עם סוכרת הריונית כללו גלאוקומה וריטנופטיה סוכרתית.  גלאוקומה מתאפיינת בלחץ תוך- עיני מוגבר, שעלול להוביל במשך הזמן לאובדן הראייה עקב נזק בלתי הפיך לעצב הראייה. למחלה יש טיפול (תרופתי או ניתוחי) במטרה להפחית את הלחץ התוך-עיני ולעצור את התקדמות המחלה. איתור וטיפול מוקדם יצילו את הראיה ולכן חשוב לזהות אוכלוסיה בסיכון. 

רטינופתיה סוכרתית היא  מחלת עיניים הפוגעת בחולי סוכרת ומאופיינת בפגיעה בכלי הדם ברשתית. אם מחלה זו לא מטופלת בזמן, התוצאה עלולה להתבטא בפגיעה קשה בראייה ואף בעיוורון. ניתן למנוע או לעכב את המחלה באמצעות איזון רמות הסוכר בדם ע”י טיפול תרופתי, תזונה נכונה והפחתה במשקל, איזון לחץ הדם, רמות השומנים בדם וכמובן הפסקת עישון. גם כאן חשוב לזהות אוכלוסיה בסיכון שתפיק ממניעה שניונית.”

מוסיף ד”ר צומעי: “זהו מחקר ראשון מסוגו המצביע על קשר מעין זה ונדרשים מחקרים נוספים כדי לאשש קשר זה. המלצתינו לכל אישה הריונית עם סוכרת הריון להגיע למעקב אצל רופא עיניים כל טרימסטר. לאחר הלידה, אם הסוכרת לא חולפת, מעקב שנתי. אם הסוכרת חולפת לגמרי לאחר ההריון, מומלץ לבצע מעקב שגרתי תקופתי, היאה לכל אדם. ברור כי נמצאה פתולוגיה עינית, הטיפול והמעקב, בהתאם לפתולוגיה. קשר אפשרי לסכרת נוגע לפגיעה בכלי הדם הקטנים המספקים דם לאברוני העין השונים. תופעה המוכרת היטב בסכרת ומשפיעה על כל האיברים בגוף”.

פרופ’ אייל שיינר, מנהל מחלקת נשים ויולדות ב’ בסורוקה: “תוצאות המחקר מחזקות את העובדה שסיבוכי הריון עלולים להשפיע גם בהמשך לאורך החיים הבוגרים. יש להתייחס להריון כמעין “מבחן מאמץ” ובהתאם יש להמליץ לנשים עם סוכרת הריונית מעקב ארוך טווח אחרי רמות סוכר בצום לצורך מניעה שניונית של עיניים”.

על רופאים, שירותים מיוחדים ומידע נוסף באתר סורוקה www.soroka.org.il

לפרטים נוספים:

ענבר גוטר, דוברת ; שרון אדרי, ע’ דוברת

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה