Pregnancy

טיפול בחסמי ביתא במהלך ההיריון אינו מעלה סיכון למומי לב בעובר (JAMA Internal Medicine)

ממחקר גדול של נשים הרות שטופלו בחסמי ביתא, בעיקר Labetalol לאיזון יתר לחץ דם, עולה כי הטיפול לא לווה בסיכון מוגבר למומי לב מולדים בעובר, בהשוואה לנשים אחרות, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש, שפורסם בכתב העת JAMA Internal Medicine.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות שחסמי ביתא הינם הטיפול הנפוץ ביותר לטיפול במחלות לב בנשים הרות, מטה-אנליזה שפורסמה לאחרונה דיווחה על קשר בין תרופות ממשפחה זו ובין מומי לב מולדים ביילודים. כעת הם זיהו 379,238 נשים במאגר Kaiser Permanente Southern California שילדו בין 2003-2014.

מבין נשים אלו, 3,847 נשים (1.3%) ניפקו מרשם לטיפול בחסמי ביתא במהלך ההיריון. מרבית הנשים הללו קיבלו מרשם לטיפול ב-Labetalol (69%) וחלק קטן יותר טופל ב-Atenolol (13%), Propranolol (10%), Metoprolol (7%), או חסמי ביתא אחרים (0.01%). כמחצית מהנשים שטופלו בחסמי ביתא נטלו את הטיפול רק בטרימסטר הראשון (54% מהנשים).

בהשוואה לנשים הרות אחרות, אלו שניפקו מרשם לטיפול בחסמי ביתא במהלך ההיריון היו מבוגרות יותר (גיל ממוצע של 33 לעומת 30 שנים) עם מדד מסת גוף גבוה יותר (32 לעומת 26 ק”ג למטר בריבוע). עוד תועדה שכיחות גבוהה יותר של יתר לחץ דם (75% לעומת 7%), היפרליפידמיה (28% לעומת 10%), סוכרת מסוג 2 (18% לעומת 4%), אי-ספיקת לב (3% לעומת 0.3%), הפרעות קצב לב (19% לעומת 4%) או מחלת כליות כרונית (5.1% לעומת 0.5%).

בנוסף, באוכלוסיית הנשים שטופלו בחסמי ביתא תועד סיכוי גבוה יותר לקדם רעלת היריון (1.9% לעומת 0.6%) או רעלת היריון (0.5% לעומת 0.1%) ולידת יילוד במשקל לידה ממוצע גבוה יותר (811 לעומת 554 גרם) אך גיל היריון ממוצע צעיר יותר (37.4 לעומת 38.9 שבועות).

בניתוח לא-מתוקן, בהשוואה לאלו שלא טופלו בחסמי ביתא, בנשים שנטלו את הטיפול התרופתי במהלך ההיריון תועד סיכוי גבוה יותר ללידת יילוד עם מום לב מולד דוגמת פגם במחיצה. עם זאת, לאחר תקנון לגיל האם, מדד מסת גוף ומחלות רקע וגיל ההיריון בעת הלידה, בנשים שנטלו חסמי ביתא במהלך הטרימסטר הראשון או בכל שלב במהלך ההיריון לא תועד סיכון מוגבר משמעותית ללידת יילוד עם מום לב מולד.

החוקרים מודעים לכך שחלק מהנשים לא נטלו את התרופות לאחר שניפקו את המרשם. מצד שני, ניתוח נתונים על-בסיס ניפוקי מרשמים מתגבר על הטיה הנובעת מהתבססות על זיכרון המטופל (Recall Bias).

מהתוצאות עולה כי הקשר בין טיפול בחסמי ביתא בהיריון ומומי לב בעובר נובע ממאפייני הנשים ההרות ולא מהטיפול התרופתי שנטלו הנשים.

JAMA Internal Medicine

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה