Physical Activity

הצהרה חדשה של ה-AHA/ASA ממליצה על פעילות גופנית לאחר אירועים מוחיים (Stroke)

בהצהרה מדעית מעודכנת מטעם ה-AHA/ASA (American Heart Association ו-American Stroke Association) ממליצים מומחים לשלב פעילות גופנית בתכנית הטיפול בחולים ששרדו אירועים מוחיים. ההצהרה החדשה תומכת ומרחיבה את ההמלצות של האיגודים משנת 2004 בנוגע לחשיבות פעילות גופנית בחולים לאחר אירועים מוחיים.

לדברי המומחים, כיום יש עדויות משמעותיות עוד יותר בנוגע לחשיבות פעילות גופנית מאחר וסקירת הספרות כללה מחקרים אקראיים ומבוקרים להערכת פעילות אירובית ותרגילי חיזוק שרירים. כמו כן, יש נתונים אודות פעילות גופנית מוקדמת בשלב החד של אירוע מוחי, כאשר אחד המחקרים בנושא הדגים תועלת להפעלת חולים בתוך 24 שעות לאחר אירוע מוחי. בהצהרה נכללות גם מגבלות לפעילות גופנית לאחר אירוע מוחי, על-מנת ליידע צוותים המטפלים בחולים אלו.

לדברי המומחים, העדויות בספרות תומכות בבירור בביצוע תרגילים גופניים (הן אירוביים והן תרגילי חיזוק שרירים) בחולים לאחר אירוע מוחי. תרגילים אלו מביאים לשיפור היכולת התפקודית, היכולת לבצע פעילויות יומיומיות וכן מביאות לשיפור באיכות החיים של החולים, כמו גם להפחתת הסיכון לאירועים קרדיווסקולאריים נוספים.

עידוד פעילות גופנית בקרב חולים לאחר אירוע מוחי צריכה להתמקד בפעילות אירובית בעצימות קלה-עד-בינונית, חיזוק שרירים, הפחתת התנהגות סדנטרית ואיזון גורמי סיכון למניעה שניונית של אירועים מוחיים.

ההצהרה מדגישה את חשיבות התאמת התרגילים הגופניים לכל חולה באופן פרטני. לאחר אירוע מוחי, יעדי פעילות גופנית וההמלצה לחולים תתבסס בהתאם ליכולת החולים, שלב ההחלמה, הסביבה, התמיכה הסוציאלית והעדפות פעילות גופנית, בהתאם למוגבלויות הספציפיות.

מיד לאחר אירוע מוחי, היעדים הראשונים במהלך פעילות גופנית לאחר אירוע מוחי נועדו למנוע סיבוכים עקב חוסר פעילות ממושך, השבת תנועה רצונית ושיפור פעילויות בסיסיות של חיי היומיום.

ההשפעות המזיקות של מנוחה במיטה כוללות שיתון עם אובדן משמעותי של נתרן ואשלגן, ירידה בנפח הפלזמה בדם ותפוקת לב, דיכוי מערכת החיסון, עליה  בקצב לב במנוחה, אובדן כוח שרירים, ירידה ביכולת התפקודית ואורתוסטטיזם, ועליה בסיכון לקונטרקטורות של המפרקים ופקקת ורידים עמוקים.

ניידות מוקדמת (בתוך 24 שעות מאירוע מוחי, ובמרווחים סדירים לאחר מכן) מביאה להליכה בשלב מוקדם יותר ולשיפור ההחלמה התפקודית.

לאחר ייצוב החולה, היעד הבא הוא התחלת משטר תרגילים גופניים שנועד להשיב את דרגת התפקוד לפני האירוע המוחי או לשפר את דרגת התפקוד.

המטרה הסופית היא להקפיד על פעילות אירובית במשך של לפחות 20 דקות, לפחות שלושה ימים בשבוע, אם כי חולים רבים לאחר אירוע מוחי מתמודדים טוב יותר עם מחזורים קצרים של פעילות גופנית בעצימות בינונית, דוגמת מחזורים בני 10-15 דקות. עוד מומלצים אימוני תנגודת לחולים יציבים קלינית 2-3 ימים בשבוע.

Stroke. Published online May 20, 2014

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מדד מסת גוף גבוה מלווה בתסמיני דיכאון חמורים יותר במבוגרים בגיל העמידה ובגיל מתקדם (PLoS One)

    מדד מסת גוף גבוה מלווה בתסמיני דיכאון חמורים יותר במבוגרים בגיל העמידה ובגיל מתקדם (PLoS One)

    במבוגרים עם מדד מסת גוף גבוה יותר ויחס היקף מותניים לירך גבוה יותר שכיחות גבוהה יותר של דיכאון חמור יותר, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת PLoS One. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הצביעו על קשר בין עודף-משקל והשמנת-יתר ובין דיכאון. עם זאת, אין מחקרים להערכה אם קשר זה אינו תלוי […]

  • עליה בשיעורי אירוע מוחי המורגי עומדת בבסיס העלייה החדה בהיקף אירועים מוחיים בארצות הברית (JAMA Neurology)

    עליה בשיעורי אירוע מוחי המורגי עומדת בבסיס העלייה החדה בהיקף אירועים מוחיים בארצות הברית (JAMA Neurology)

    השיעור המתוקן לגיל של אירועים מוחיים בארצות הברית ירד בין השנים 1990 עד 2019, בעוד שהשיעורים האבסולוטיים של היארעות, הימצאות, תמותה ושנות חיים מתוקנת למוגבלות עלו במהלך שלושת העשורים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Neurology. מניתוח הנתונים עולה כי חלה עליה משמעותית בשיעורי אירוע מוחי המורגי וזינוק בשיעור אירועים מוחיים במבוגרים […]

  • פעילות גופנית יעילה כמו תרופות או פסיכותרפיה להקלה על דיכאון (Br Med J)

    פעילות גופנית יעילה כמו תרופות או פסיכותרפיה להקלה על דיכאון (Br Med J)

    פעילות גופנית הדגימה יעילות דומה לזו של פסיכותרפיה וטיפול תרופתי להקלה על דיכאון, כך עולה מתוצאות סקירה שיטתית ומטה-אנליזה שפורסמו בכתב העת British Medical Journal. פעילות גופנית אינטנסיבית והליכה או ריצה, יוגה ואימוני כוח, היו יעילים במיוחד. החוקרים השלימה סקירת ספרות וערכו מטה-אנליזה שכללה 218 מחקרים אקראיים עם 14,170 משתתפים עם דיכאון. המחקרים בחנו צורות […]

  • מדוע מטופלים לא מתמידים בתרגילי פיזיותרפיה ביתיים? (JNPT)

    מדוע מטופלים לא מתמידים בתרגילי פיזיותרפיה ביתיים? (JNPT)

    חוסר ההתמדה בתרגילי פיזיותרפיה ביתיים הינו בעיה ידועה ביעילות הטיפול, וזו בולטת במיוחד בהקשר של תרגילים לטיפול בסחרחורות ובעיות שיווי משקל (שיקום ווסטיבולרי). חוקרים מאוניברסיטת בן-גוריון בנגב ניתחו מהם החסמים לתרגולים הביתיים וחזרו עם התשובות - ועם עצות. ממצאי המחקר פורסמו בכתב העת המוביל בפיזיותרפיה Journal of Neurologic Physical Therapy.

  • דום נשימה חסימתי בשינה מלווה בסיכון מוגבר לאירוע מוחי (Neurology)

    דום נשימה חסימתי בשינה מלווה בסיכון מוגבר לאירוע מוחי (Neurology)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Neurology עולה כי דום נשימה חסימתי בשינה מלווה בסיכון גבוה יותר משמעותית לאירוע מוחי, ללא תלות בשימוש במכשיר CPAP, אך זאת רק בקרב לבנים. מהממצאים עולה עוד כי הסיכון לאירוע מוחי בקרב שחורים עם דום נשימה חסימתי בשינה היה נמוך יותר באלו שטופלו ב-CPAP, בהשוואה לאלו ללא טיפול במכשיר זה. […]

  • tenecteplase יעיל לשבץ בחלון זמן מאוחר (ISC)

    tenecteplase יעיל לשבץ בחלון זמן מאוחר (ISC)

    מחקר חדש שהוצג בוועידת השבץ הבינלאומית (ISC) הראה כי פי שלושה יותר חולים שטופלו ב-tenecteplase תוך ורידי (TNK) שניתן 4.5 עד 24 שעות לאחר הופעת הסימפטומים הדגימו רפרפוזיה משמעותית ללא דימום תוך גולגולתי סימפטומטי (sICH)

  • היסטוריה של אירוע מוחי מלווה בסיכון מוגבר לדלקת ריאות (Eur J Prev Cardiol)

    היסטוריה של אירוע מוחי מלווה בסיכון מוגבר לדלקת ריאות (Eur J Prev Cardiol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת European Journal of Preventive Cardiology עולה קשר סיבתי בין אירוע מוחי איסכמי ובין סיכון מוגבר לדלקת ריאות, אך אין הוכחה לקשר סיבתי בין דלקת ריאות ועליה בסיכון למחלות לב וכלי דם. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים תצפיתיים הציעו קשר דו-כיווני בין מחלות לב וכלי דם ובין דלקת ריאות. עם […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה