Parkinson

עדות מובהקת במחקר כפול סמיות ליעילות של עירוי Apomorphine תת עורי בהפחתת תנודות מוטוריות בחולי פרקינסון (The Lancet Neurology)

נעה גינזבורג BSc

עירוי Apomorphine תת עורי (אפו גו) הוא טיפול קליני מבוסס עבור חולים עם מחלת פרקינסון עם תנודות מוטוריות שלא נשלטות בצורה אופטימלית על ידי תרופות הניתנות דרך הפה.  מחקרים של תווית פתוחה הראו כי עירוי אפומורפין יעיל בהפחתת הזמן שבהן לתרופות אנטי-פרקינסון אין השפעה (off time), ובהפחתת דיסקינסיה וברמת המינון הנדרשת של lvodopa, אך חסרות לכך עדויות ממחקרים כפולי סמיות ומבוקרים.

מטרת המחקר הייתה לבחון את היעילות והבטיחות של עירוי אפומורפין בהשוואה לפלצבו בחולים עם מחלת פרקינסון עם תנודות מוטוריות מתמשכות, למרות טיפול מיטבי דרך הפה או דרך העור.

במחקר אקראי זה, שהיה כפול-סמיות, רב-משתתפים, כללו החוקרים מטופלים מ -23 בתי חולים באירופה שאובחנו כחולי פרקינסון יותר מ -3 שנים קודם לכן וסבלו מתנודות מוטוריות לא נשלטו כראוי על ידי טיפול תרופתי.

המטופלים חולקו באופן אקראי (1: 1) באופן ממוחשב ובאופן מרובד לפי מיקומם, כדי לקבל 3-8 מ”ג לשעה של אפומורפין או פלצבו (עירוי מלחים)  בזמן עירות  (16 שעות ביום [טווח שעות של 14-18 היה מקובל במסגרת המחקר] במשך 12 שבועות.

קצב מתן תרופת המחקר ותרופות אחרות דרך הפה עבר התאמה אישית למשתתפים במהלך ארבעת השבועות הראשונים של המחקר, על בסיס יעילות התרופה וסבילותה, ולאחר מכן החולים נכנסו לתקופה של טיפול סדיר של 8 שבועות.

יעד המחקר המרכזי היה השינוי המוחלט בזמן ללא השפעה (off time), בהתבסס על יומנים שניהלו המטופלים, (שעבר בדיקה במסגרת האנליזה) במטופלים שקיבלו לפחות מנה אחת של תרופת המחקר והיו עבורם נתוני יעילות בכל נקודת זמן מתחילת המחקר.

בטיחות הטיפול הוערכה בכל החולים שקיבלו לפחות מנה אחת של אפומורפין או פלסבו.

כל משתתפי המחקר והחוקרים לא היו מודעים לסוג הטיפול שניתן . מאמר זה מדווח על שלב כפול-הסמיות בלבד במחקר אך החוקרים מצייינים כי הם סיימו הן את תקופת המחקר שנוהלה באופן כפול הסמיות, במשך 12 שבועות, וכן את תקופת המחקר שלאחר מכן, בן 52 השבועות, שנוהל תחת תווית פתוחה.

בין מרץ 2014 למרץ 2016, בחנו החוקרים 128 נבדקים להתאמה למחקר ו -107 מהם נכללו וחולקו לקבלת טיפול או פלצבו באופן אקראי. 106 נכללו בקבוצת הניתוח המלאה בסופו של דבר (53 משתתפים בכל אחת משתי הקבוצות).

עירוי אפומורפין (ממוצע של מינון סופי 4.68 מ?ג לשעה, עם SD 1.5) הפחית באופן מובהק את ה-off time, בהשוואה לפלצבו (2.47- שעות ליום [SD 3.70] בקבוצת הטיפול, לעומת 0.58- שעות ליום [2.80] בקבוצת הפלצבו. מדובר בהבדל של 1.89- שעות ליום, עם 95% CI בין −3·16 ל −0·62; p=0·0025).

הטיפול באפומורפין היה נסבל היטב ללא כל סימן בלתי צפויי לפגיעה בבטיחות. עם זאת, שישה חולים בקבוצת ה- apomorphine פרשו מהמחקר בשל תופעות לוואי הקשורות לטיפול.

החוקרים מסכמים כי עירוי Apomorphine הביא לירידה משמעותית מבחינה קלינית ב-off time הטיפולי בחולים עם מחלת פרקינסון עם תנודות מוטוריות מתמשכות למרות טיפול אופטימלי הניתן דרך הפה או העור.

המחקר נערך במימון של Britannia Pharmaceuticals.

Lancet Neurology

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • צריכת פלבנואידים אינה מגנה מפני מחלת פרקינסון (J Neurol, Neurosurgery Psych)

    צריכת פלבנואידים אינה מגנה מפני מחלת פרקינסון (J Neurol, Neurosurgery Psych)

    צריכה גבוהה יותר של פלבנואידים לא נקשרה עם סיכון מופחת למחלת פרקינסון, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry.  ממצאים אלו סותרים דיווחים קודמים שהצביעו על קשר אפשרי בין פלבנואידים ובין הסיכון למחלת פרקינסון. החוקרים התבססו על נתונים ממחקרי Nurses’ Health Study ו-Health Professionals Follow-up Study, אשר כללו 80,701 […]

  • מה בין תפקוד גופני ובין תסמינים פסיכולוגיים בחולים עם מחלת פרקינסון? (CNS Neurosci Ther)

    מה בין תפקוד גופני ובין תסמינים פסיכולוגיים בחולים עם מחלת פרקינסון? (CNS Neurosci Ther)

    במאמר שפורסם בכתב העת CNS Neuroscience & Therapeutics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי תסמיני דיכאון עשויים להשפיע על הניידות ושיווי המשקל של חולים עם מחלת פרקינסון, כאשר עם עליה בחומרת תסמיני דיכאון חלה החמרה במדדי ניידות ויציבות החולים. החוקרים השלימו סקירה שיטתית ומטה-רגרסיה במטרה לבחון את הנתונים בספרות הרפואית אודות מדדי […]

  • הטיפ השבועי עם פרופ' רז: רעד

    הטיפ השבועי עם פרופ' רז: רעד

    הפעם עוסק פרופ’ רז בתופעה הנפוצה בעיקר בגיל המבוגר. לכל הטיפים השבועיים בחסות בלתי תלויה של חברת נובונורדיסק

  • גורמי סיכון הפיכים להופעה של דמנציה בגיל צעיר (JAMA Neurol)

    גורמי סיכון הפיכים להופעה של דמנציה בגיל צעיר (JAMA Neurol)

     מעבר לגורמי הסיכון המוכרים לדמנציה, דוגמת סוכרת, אירוע מוחי, מחלת לב ודיכאון, מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Neurology עולה כי חסר וויטמין D, רמות CRP גבוהות ובידוד חברתי מעלים את הסיכון להופעה של דמנציה בגיל צעיר. מחקר כלל 356,052 משתתפים מתחת לגיל 65 שנים (גיל ממוצע של 54.6 שנים) ללא דמנציה, אשר נכללו במאגר […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישור מערכת גירוי מוחי עמוק לטיפול במחלת פרקינסון והפרעות תנועה אחרות (מתוך הודעת חברת מדטרוניק)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישור מערכת גירוי מוחי עמוק לטיפול במחלת פרקינסון והפרעות תנועה אחרות (מתוך הודעת חברת מדטרוניק)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) הודיע על אישור מערכת גירוי מוחי עמוק נטענת באמצעות סוללות לטיפול בחולים עם מחלת פרקינסון והפרעות אחרות, דוגמת רעד ראשוני, אפילפסיה ודיסטוניה. בהודעה לעיתונות מטעם חברת מדטרוניק נמסר כי מערכת גירוי מוחי עמוק Percept RC מבוססת על התקן המושתל בניתוח, באופן דומה לקוצב לב, המעביר אותות חשמליים […]

  • תוצאות מבטיחות לטיפול חדש למחלת פרקינסון ודמנציה של גופיפי לואי (מתוך הודעת Athira Pharma)

    תוצאות מבטיחות לטיפול חדש למחלת פרקינסון ודמנציה של גופיפי לואי (מתוך הודעת Athira Pharma)

    בהודעה לעיתונות מטעם חברת Athira Pharma נמסר כי תכשיר ניסיוני של חברת התרופות, התכשיר הניסיוני Fosgonimeton הדגים תוצאות מבטיחות במחקר SHAPE בשלב 2 בחולים עם דמנציה משנית למחלת פרקינסון ודמנציה משנית לגופיפי לואי. על-פי ההודעה, התכשיר הניסיוני הינו מולקולה קטנה בשם ATH-1017 המכוונת כנגד מערכת Hepatocyte Growth Factor, העשויה להפעיל מסלולים להגנה עצבית ומסלולים נוגדי-דלקת […]

  • הכשרה במתן טיפול פליאטיבי לנוירולוגים משפרת את איכות החיים של חולי פרקינסון (JAMA Neurol)

    הכשרה במתן טיפול פליאטיבי לנוירולוגים משפרת את איכות החיים של חולי פרקינסון (JAMA Neurol)

    התערבות המספקת הכשרה בנושא טיפול פליאטיבי לנוירולוגים בקהילה לחולים עם מחלת פרקינסון באמצעות טל-רפואה לוותה בשיפור מתון באיכות החיים של החולים ולעליה בשיעורי השלמת הנחיות מקדימות, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Neurology. המחקר כלל 359 חולים (גיל ממוצע של 74 שנים) עם אבחנה סבירה של מחלת פרקינסון או אבחנה נלווית וצרכים לטיפול פליאטיבי […]

  • מה בין טיפול הורמונאלי חליפי ובין הסיכון למחלת פרקינסון? (J Parkinsons Dis)

    מה בין טיפול הורמונאלי חליפי ובין הסיכון למחלת פרקינסון? (J Parkinsons Dis)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Parkinson’s Disease עולה כי קיים קשר הדוק בין טיפול הורמונאלי חליפי ובין הסיכון למחלת פרקינסון, עם עדויות לקשר תלוי-מינון ומשך טיפול. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הקשר בין טיפול הורמונאלי חליפי וין הסיכון למחלת פרקינסון עדיין שנוי במחלוקת. מטרתם כעת הייתה להשלים מחקר עוקבה מבוסס-אוכלוסייה להערכת הקשר בין הטיפול […]

  • סיכון גבוה פי שניים לאובדנות בחולים עם מחלת פרקינסון (JAMA Neurol)

    סיכון גבוה פי שניים לאובדנות בחולים עם מחלת פרקינסון (JAMA Neurol)

    מתוצאות סקירה שיטתית ומטה-אנליזה חדשה עולה כי בחולים עם מחלת פרקינסון שכיחות גבוהה של מחשבות אובדניות וכן סיכון גבוה כפליים לאובדנות, בהשוואה לביקורות, כך דווח במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Neurology. אובדנות בגיל מבוגר היא סוגיה חשובה מבחינת בריאות הציבור ומהווה גורם תמותה בר-מניעה. קבוצה פגיעה במיוחד של חולים כוללת את אלו עם הפרעה נוירולוגית […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה