Pain

טיפול קוגניטיבי-התנהגותי להקלה על כאב כרוני עשוי לסייע במלחמה נגד מגיפת אופיואידים (J Psychiatr Pract)

במאמר חדש שפורסם בכתב העת Journal of Psychiatric Practice, כותבים מומחים כי טיפול קוגניטיבי-התנהגותי הינו חלופה יעילה לאופיואידים להקלה על כאב כרוני, שאינו על-רקע ממאירות, בין אם מדובר בטיפול יחיד או בשילוב עם תרופות לא-אופיואידיות אחרות.

לדברי המומחים, אופיואידים משמשים לעיתים קרובות להקלה על כאב כרוני ובמהלך שני העשורים האחרונים, משככי כאבים אופיואידים, ארוכי-טווח, נחשבו לאבן הפינה של טיפול יעיל בכאב להקלה על מצבים כרוניים שאינם-ממאירים, זאת למרות העדר יעילות ובטיחות מוכחות, עם סיכון נלווה להתמכרות, מינון-יתר ותמותה.

מטרת טיפול קוגניטיבי-התנהגותי בהפרעות כאב היא מעבר מתפישות דוגמת “כאב משמעות נזק לרקמות” ובמידה ולא נמצא מקור כי “הכל בראש”, לרעיון לפיו המקור לכל כאב הוא בראש וכי גורמים רבים עשויים להשפיע על תפישת כאב.

ניסוח מחדש של תפישת כאב במונחים אלו מאפשר לחולה להתחיל לראות עצמו כאדם עם כאב, וכך להפחית את התעסקות היתר בכאב ובפניות לסיוע רפואי. הכותבים מסבירים כי חולים עם כאב לעיתים קרובות סבורים כי יגרמו נזק לגוף במידה ויהיו פעילים וזה מוביל לחוסר-פעילות ועליה במוגבלות.

המעגל של חוסר-פעילות ופניות חוזרות לטיפול רפואי מובילות למיקום הכאב במרכז כעיקרון המנחה את חיי המטופל. יתרה מזאת, החולה הופך להיות נשלט ע”י הפחד מכאב והפחד גרוע יותר מהדבר האמיתי.

החשיבות של טיפול קוגניטיבי התנהגותי היא לסייע לחולים להכיר את הגורמים הרגשיים והפסיכולוגיים המשפיעים על תפישת כאב והתנהגויות הקשורות בכאב. המשימות מסווגות למרכיבים קטנים, כל יעד מושג באופן הדרגתי. תרגילי הרפיה ומדיטציה משמשים להקלה על מתחים ומסייעים לחולה לחוש תחושות ללא שיפוטיות.

טיפול קוגניטיבי-התנהגותי עשוי לשמש כחלופה יעילה להקלה על כאב כרוני, בין אם ניתן כטיפול בודד, או בין אם ניתן בשילוב עם תרופות שאינן ממשפחת אופיואידים. טיפול קוגניטיבי-התנהגותי מביא לשיפור תוצאות הקשורות בכאב לצד ניידות, איכות חיים, מוגבלות ומצב רוח.

בהשוואה לטיפול ארוך-טווח באופיואידים, טיפול קוגניטיבי-התנהגותי הביא לירידה דרמטית בסיכון ולכן יש מקום להמשיך ולבחון אפשרות טיפול זו.

J Psychiatr Pract. 2017;23:409-414

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה