Osteoporosis

המלצות חדשות לשמירה על בריאות העצם במטופלים ששרדו מחלות ממאירות בילדות (Ann Oncol)

מטופלים ששרדו מחלות ממאירות בילדות מצויים בסיכון גבוה להחמרת בריאת העצם בבגרות מוקדמת ונדרש מעקב הדוק אחר סימנים של הידרדרות השלד, כך עולה מהמלצות חדשות מטעם ה-International Osteoporosis Foundation.

המומחים מסבירים כי בילדים ומתבגרים שטופלו למחלות ממאירות, תתכן השפעה שלילית להשגת שיא מסת העצם בבגרות. מסיבה זו יש לעקוב מקרוב אחר בריאות העצם בילדים ומתבגרים עם היסטוריה של ממאירות.

כל הטיפולים למחלות ממאירות עשויים להביא לירידה במסת העצם בעקבות שינויים אנדוקריניים ארוכי-טווח, דוגמת פגיעה בתפקוד הגונאדות, חסר הורמון גדילה ושינוי בהרכב הגוף. יתרה מזאת,  בילדים לאחר טיפולי סרטן ייתכן סיכון לחסרים תזונתיים ורמות נמוכות של פעילות גופנית, אשר עלולים לפגוע במסת ואיכות העצם.

ההמלצה הראשונה היא להשלים הערכה של צפיפות העצם בתחילת המחקר בעת תחילת מעקב ארוך-טווח אחר מטופלים ששרדו ממאירות בילדות, לרוב כשנתיים לאחר סיום הטיפולים. יש להשלים בדיקת DEXA של עמוד השדרה והירך לאבחנה וניטור שינויים בצפיפות העצם בחולים אלו.

עוד מומלץ על השלמת בדיקת צפיפות עצם במרכזים מומחים, היכולים לפרש סקירות של ילדים. חשוב גם להשלים בדיקות מעבדה למטבוליזם של העצם, תפקוד כלייתי וגורמים אחרים שנקשרו עם אוסטיאופורוזיס.

בשל שכיחות גבוהה של חסר ויטמין D וצריכה לא-מספקת של סידן בילדים ששרדו ממאירות, תתכן תועלת לצריכה הולמת בתזונה או תוספי סידן וויטמין D.

בנוסף, פעילות גופנית נושאת משקל מעודדת צפיפות עצם בילדים ומסייעת בשמירה על מסת העצם במבוגרים, כאשר פעילות גופנית מומלצת מאוד בילדים ששרדו ממאירויות בילדות.

אין נתונים ברורים אודות חשיבות מתן הורמוני גדילה בילדים בהם תועדה פגיעה בציר הורמון גדילה בעקבות הטיפול לממאירות. לאור הנטל הרב של זריקות לטיפול במצבים אלו, התועלת אינה מצדיקה את הסיכונים והעלויות.

עוד מזהירים המומחים כי יש לקחת בחשבון כי טיפולים העלולים לפגוע בגונאדות מעלים את הסיכון לאי-ספיקה שחלתית מוקדמת וחסר טסטוסטרון, אשר עשויים להשפיע לרעה על הפוריות בעתיד.

בסך הכול אין עדויות רבות אודות תכשירים ספציפיים לעצם, דוגמת ביספוספנטים במבוגרים צעירים עם אוסטיאופורוזיס שניוני. אין נתונים התומכים במינון אופטימאלי או משך אופטימאלי של ביספוספנטים במבוגרים צעירים. הנתונים אודות שימוש ב-Denosumab גם מוגבלים, אם כי יש עדויות מסוימות כי התרופה מעלה את צפיפות העצם בילדים. ל-Teriparatide אזהרת קופסא שחורה כנגד שימוש בילדים בשל סיכון מוגבר לאוסטיאוסרקומה בילדים.

לסיום, ילדים ששרדו ממאירות בילדות מצויים בסיכון להתפתחות נמק א-וסקולארי של העצם סיבוך מסוכן בילדים, בפרט אלו שטופלו כנגד לויקמיה. גם במקרה זה, מאחר ואין קונצנזוס אודות הטיפול במצבים אלו, דרושים מחקרים נוספים בנושא.

Ann Oncol. 2019;30:908-920

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • אספירין במינון נמוך מלווה בסיכון מופחת לסרטן מעי גס ורקטום (Am J Gastroenterol)

    אספירין במינון נמוך מלווה בסיכון מופחת לסרטן מעי גס ורקטום (Am J Gastroenterol)

    טיפול באספירין במינון נמוך מלווה בסיכון מופחת לסרטן מעי גס ורקטום, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Gastroenterology. מהנתונים עולה עוד כי הירידה הגדולה תועדה בסיכון למחלה גרורתית ואלו שנטלו את התרופה למשך לפחות חמש שנים. החוקרים אספו נתונים ממספר מאגרי מטופלים לזיהוי משתתפים בגילאי 50 שנים ומעלה שהתגוררו בנורבגיה בין […]

  • גיל מתקדם מלווה בסיכון מוגבר למלנומה ראשונית נוספת (JAMA Dermatol)

    גיל מתקדם מלווה בסיכון מוגבר למלנומה ראשונית נוספת (JAMA Dermatol)

    מתוצאות מחקר עוקבה ארצי מנורבגיה עולה כי גיל מתקדם ומין זכר מלווים בסיכון מוגבר להתפתחות מלנומה פולשנית ראשונית נוספת, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Dermatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אין נתונים מהימנים אודות הסיכון של חולים למלנומה פולשנית ראשונית נוספת לאורך הזמן. הם התבססו על נתונים ממאגר רישום הסרטן בנורבגיה והשלימו […]

  • דיאטה עתירת מזון מן הצומח ודלת מאכלים מן החי עשויה להפחית את הסיכון לסרטן שד (Breast Cancer Res Treat)

    דיאטה עתירת מזון מן הצומח ודלת מאכלים מן החי עשויה להפחית את הסיכון לסרטן שד (Breast Cancer Res Treat)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Breast Cancer Research and Treatment עולה כי בנשים שהקפידו על דפוס תזונה המעודד צמחונות סיכון מופחת להתפתחות סרטן שד. יתרה מזאת, דיאטה עתירה במזון מהצומח ודלה במזון מהחי עשויה להפחית את הסיכון לסרטן שד, בפרט בנשים לאחר-מנופאוזה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנם נתונים סותרים ממחקרים להערכת הקשר בין דיאטה […]

  • היארעות מוגברת של הפרעות פסיכיאטריות בצעירים עם ממאירות (J Clin Oncol)

    היארעות מוגברת של הפרעות פסיכיאטריות בצעירים עם ממאירות (J Clin Oncol)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Oncology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש , מהן עולה היארעות מוגברת של הפרעות פסיכיאטריות במתבגרים ומבוגרים צעירים עם אבחנה של מחלה ממארת. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים להשוות את שיעורי ההיארעות המצטברים של הפרעות פסיכיאטריות בקרב מתבגרים ומבוגרים צעירים עם אבחנה של ממאירות, בהשוואה לאוכלוסייה הכללית ולאחאים ללא […]

  • זיהום בהליקובקטר פילורי מלווה בעליה קטנה בסיכון לסרטן מעי גס ורקטום (J Clin Oncol)

    זיהום בהליקובקטר פילורי מלווה בעליה קטנה בסיכון לסרטן מעי גס ורקטום (J Clin Oncol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Oncology עולה כי זיהום בהליקובקטר פילורי מלווה בעליה קטנה אך מובהקת סטטיסטית בסיכון לסרטן מעי גס ורקטום ותמותה עקב המחלה הממארת, כאשר הסיכון גבוה במיוחד בקרב חולים שלא טופלו כנגד הזיהום החיידקי. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הליקובקטר פילורי מהווה את הגורם הזיהומי הנפוץ בעולם לממאירות. כעת […]

  • טיפול ב-Doxorubicin כנגד מחלת הודג'קין מלווה בסיכון מוגבר לסרטן שד (J Clin Oncol)

    טיפול ב-Doxorubicin כנגד מחלת הודג'קין מלווה בסיכון מוגבר לסרטן שד (J Clin Oncol)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Oncology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה סיכון מוגבר לסרטן שד בקרב מתבגרות ונשים מבוגרות עם היסטוריה של טיפול ב- Doxorubicin כנגד מחלת הודג’קין. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בנשים ששרדו מחלת הודג’קין עם היסטוריה של קרינה לבית החזה בגיל צעיר קיים סיכון מוגבר לסרטן שד. […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה