Osteoporosis

עירוי אקלסטה יחיד אינו משמר צפיפות עצם לאחר טיפול בפרוליה (Calcif Tissue Int)

במאמר שפורסם בכתב העת Calcified Tissue International מדווחים חוקרים מניו-זילנד על סדרת מקרים חדשה, ממנה עולה כי מנה יחידה של Zoledronate (אקלסטה) אינה משמרת היטב אובדן צפיפות עצם אופייני לאחר הפסקת טיפול ב-Denosumab (פרוליה).

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בעת הפסקת טיפול בפרוליה חוזרת ספיגת עצם במהירות, המגיעה לרמות גבוהות כפליים מרמות הבסיס בתוך שנה מהזריקה האחרונה. כתוצאה מכך, במהלך השנה הראשונה לאחר הפסקת טיפול חלה ירידה משמעותית בצפיפות העצם עם עליה בסיכון לשברים.

החוקרים מדווחים כי שישה חולים שלקחו חלק במחקר FREEDOM בשלב 3, להערכת פרוליה כטיפול באוסטיאופורוזיס, טופלו במשך שבע שנים בתרופה, כאשר שישה חודשים לאחר המנה האחרונה של פרוליה, ניתן להם עירוי יחיד של אקלסטה במינון 5 מ”ג.

בתחילת המחקר, גיל המשתתפים הממוצע עמד על 82.6 שנים ומדד T-score בעמוד השדרה עמד על 1.69- כאשר המדד בכלל ירך עמד על 1.96-. במהלך שבע שנות הטיפול בפרוליה, צפיפות העצם בעמוד השדרה עלתה ב-18.5%, בעוד שהצפיפות בכלל ירך עלתה ב-6.9%.

צפיפת העצם נבחנה שוב 18-23 חודשים לאחר שהחולים קיבלו מנה יחידה של אקלסטה, כאשר בנקודת זמן זו זיהו החוקרים ירידה משמעותית בצפיפות העצם בירך (p=0.043) ובירך (p=0.005).

החוקרים מציינים כי צפיפות העצם בירך עדיין הייתה גבוהה ב-9.3% לאחר עירוי אקלסטה, בהשוואה לצפיפות העצם לפני התחלת טיפול בפרוליה.עם זאת, לא כך היה בהערכת צפיפות העצם בירך, שלא הייתה שונה משמעותית מצפיפות העצם בירך בתחילת המחקר.

בעת מדידת צפיפות העצם לאחר עירוי אקלסטה, רמות P1NP בדם נעו בין 39-60 מיקרוגרם/ליטר, עדות כי הטיפול באקלסטה לא עיכב היטב את ספיגת העצם. החוקרים מציינים כי לא ברור אם טיפול אינטנסיבי יותר באקלסטה עשוי להביא לשימור טוב יותר של השיפור בצפיפות העצם עם טיפול ארוך-טווח בפרוליה. עם זאת, מעדויות עולה כי עירוי יחיד של אקלסטה מדכא ספיגת עצם למשך חמש שנים, ולכן החוקרים בחרו שלא לחזור על המנה.

אחרים דיווחו על צפיפות עצם שנותרה יציבה לאחר שחולים חצו מטיפול בפרוליה לטיפול חד-שבועי ב-Alendronate, אם כי המעקב היה מוגבל לשנה אחת. ייתכן כי הדבר נובע מכך שפרוליה מפחיתה משמעותית ספיגת עצם, ולכן קליטה של ביספוספנטים לאחר מכן צפויה להיות נמוכה עם עליה בספיגת עצם, דבר המאפשר קליטה טובה יותר של התכשיר הפומי לשלד.

לכן, החוקרים מציעים כי טיפול פומי בביספוספנטים עשוי להיות יעיל יותר לאחר הפסקת טיפול בפרוליה.

Calcif Tissue Int. Published online May 13, 2017

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה