Obesity

האם להמליץ על ניתוח בריאטרי גם למטופלים עם BMI מתחת ל-35 ? הצטרפו לדיון בפורום התזונה של emedhealth club

בדיון שהתקיים בפורום התזונה של emedhealth club בעריכת ד”ר סיגל אילת (בחסות UNILIVER ) עלתה השאלה הבאה באשר לקריטריונים של ניתוח בריאטרי:

מהמחקרשדווח כאן   נראה באופן חד משמעי שמטופלים עם BMI מתחת ל-35 הרוויחו לא פחות ואפילו יותר מניתוח בריאטרי בהשוואה למטופלים מעל BMI של 35 . כך שנראה הגיוני ונכון להוריד את הרף או לפחות להתייחס לא רק ל-BMI אלא גם למחלות נלוות להשמנה כמו סוכרת, הפסקת נשימה בשינה ועוד. השאלה מה באמת צריך להיות הרף התחתון ? 30 ? 28 ?  אשמח להתייחסותך

להלן התשובה:

להלן תשובתה המפורטת של יפית קסלר, דיאטנית קלינית בריאטרית M.Sc, RD. מתמחה בליווי מטופלים לפני ואחרי ניתוחים בריאטרים. בתודה!

אכן שאלה מעניינת מאוד. ב 2014 פורסם מסמך עמדה מטעם הפדרציה הבינלאומית לניתוחים בריאטרים (IFSO) שדן בשאלה האם יש להנמיך את הקריטריונים לניתוח ל BMI 30.

מצ”ב הקישור: https://link.springer. com/article/10.1007/s11695- 014-1215-0.

ממש לאחרונה אימצה החברה האמריקאית לניתוחים בריאטרים ומטאבוליים (ASMBS) את ההמלצות להוריד את סף הקריטריונים לניתוחים בריאטרים ולכלול גם מטופלים עם השמנה דרגה 1, קרי BMI 30-34.9.

טענתם היא שגם לדרגת השמנה זו יש קשר לתחלואה ולפגיעה באיכות החיים, וכי הקריטריונים שנקבעו לניתוח בריאטרי ב 1991 היו רלוונטיים לעידן בו סיכוני הניתוח היו גבוהים בשל היותו ניתוח בפתיחת בטן מלאה, ולא ניתוח לפרוסקופי כפי שנעשה כיום.

מצ”ב הקישור: https://www. medpagetoday.com/primarycare/ obesity/81528.

לא ברור מה המשמעות של כל זה לגבי הקריטריונים בארץ, שכן נכון להיום הם נותרו בעינם.

חשוב לזכור שני דברים:
1. המדדים לפיהם בחנו את השפעתו של הניתוח הם ירידה במשקל ושיפור תחלואה. לרוב, כפי שמוצג גם במחקר שצירפת, מוצגים נתונים של שנת מעקב אחת. לניתוח בריאטרי השפעות רחבות מעבר למשקל ולתחלואה והוא דורש היענות טובה להנחיות והגעה למעקב (שמאוד נמוכה בקרב מנותחים לפי דוחות הרשם הבריאטרי הישראלי) ובמידה ולא עושים זאת עלולות להיות לו גם השלכות שליליות, הן רפואיות והן נפשיות.  כמו כן במעקב של 5 ו 10 שנים לאחר הניתוח רואים עליה חוזרת במשקל וחזרה של התחלואה הנלווית למי שלא הקפיד להיצמד להנחיות הפוסט ניתוחיות ולשמר את אורח חייו החדש.
2. בעוד שמבחינה רפואית ככל שמתערבים מוקדם יותר בטיפול בהשמנה ובתחלואה כך התוצאות טובות יותר מבחינת ירידה במשקל ושיפור תחלואה, עדיין הגישה כיום היא שניתוח בריאטרי אינו קו טיפול ראשון לשני אלו, וכי יש למצות לפניו ניסיונות טיפול שמרניים יותר של שינוי אורח חיים תזונה וספורט, ורק לאחר מכן לשקול ניתוח בריאטרי. זו דילמה רפואית עם שיקולים מורכבים.

במידה ויהיו שאלות המשך אשמח לענות.

אם אתם מעוניינים להצטרף לדיון או לעלות שאלה אחרת לפורום – הקליקו כאן

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה