Obesity

טיפול ב-CPAP בטוח בחולים עם Obesity Hypoventilation Syndrome ודום נשימה בשינה (מתוך כנס ה-ERS)

במרבית החולים עם תסמונת OHS (Obesity Hypoventilation Syndrome) ודום נשימה בשינה ניתן לעבור לבטחה לטיפול ב-CPAP (Continuous Positive Airway Pressure) לאחר לפחות שלושה חודשי טיפול ב-BiPAP (Bilevel Positive Airway Pressure), כך עולה מתוצאות מחקר חדש,  שהוצגו במהלך כנס ה-European Respiratory Society.

החוקרים גייסו למחקר 42 חולים יציבים עם תסמונת OHS, שטופלו בהנשמה לא-פולשנית בביתם למשך תקופה ממוצעת של 34 חודשים. כל 19 הנשים ו-23 הגברים אובחנו עם דום נשימה חסימתי בשינה בדרגה חמורה ו-52.3% אובחנו עם מחלת ריאות חסימתית כרונית בדרגה I או II לפי סיווג GOLD. מדד מסת הגוף של המשתתפים במחקר עמד על 45.1.

החולים במחקר טופלו ב-BiPAP בשל מגוון סיבות: כשלון טיפול CPAP (37.5%), כשל נשימתי היפרקפנאי אקוטי (31%), העדפת הרופא המטפל (21.4%), מדד מסת גוף של לפחות 50 ק”ג למטר בריבוע (4.8%), או אי-סבילות מכשיר CPAP (2.4%).

כל משתתף בילה לילה אחד בבית חולים עם APAP (Automatic Positive Airway Pressure) כך שניתן היה לקבוע את המדדים המתאימים למטופל.

במידה ובדיקת הגזים בדם, בדיקת שינה ותפקודי ריאות היו הולמים, החולים נשלחו לביתם עם מכשיר CPAP. באופן מפתיע, הלחץ בחלק גדול מהם עמד על 14 ס”מ מים, גבוה מהצפוי ועלה חשש כי החולים לא יצליחו לישון בלילה.

לאחר שלושה שבועות, כל חולה שב לבית החולים להשלמת בדיקת שינה לאורך לילה שלם. כל החולים דיווחו כי ישנו טוב יותר.

לאחר שישה שבועות של טיפול ביתי במכשיר CPAP, הלחץ החלקי של פחמן דו-חמצני במהלך שעות היום בדם עורקי עמד על 45 מ”מ כספית, או פחות, ב-30 מבין 42 החולים (71%).

החוקרים כותבים כי הממצאים מעידים על יתרונות מעבר מ-BiPAP למכשיר CPAP. יתרה מזאת, הם מציינים את היתרון הכלכלי של החלפת הטיפול. בעוד שעלות מכשיר CPAP נעה סביב כ-1000 יורו, עלות מכשיר BiPAP נעה סביב 8000 יורו.

החוקרים הופתעו לגלות כי 24 חולים (57%) הביעו העדפה לטיפול במכשיר CPAP, למרות דרגת הלחץ הגבוהה. בשאלון המשך, הם דיווחו כי היה קל יותר לשים את המסיכה עם זרימת האוויר הרציפה והם לא נדרשו להתאמת המסכה לעתים קרובות במהלך הלילה, דבר שהוביל לשיפור איכות השינה. למעשה, ההיענות הייתה טובה יותר למכשיר CPAP מאשר ל-BiPAP (95% לעומת 87%).

החוקרים קוראים להשלים מחקרים נוספים בנושא על מנת לספק עדויות נוספות התומכות בטיפול זה. הם מציינים כי המחקר כלל חולי COPD, דבר שייתכן והביא להטיה של התוצאות.

מתוך כנס ה-ERS

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה