Obesity

מחקר PURE גורם לסערה בעולם התזונה והקרדיולוגיה: צריכת שומן גבוהה , כולל שומן רווי, קשורה דווקא ל..ירידה בסיכון לתמותה (LANCET)

מחקר חדש שהוצג השבוע בכנס החברה האירופאית לקרדיולוגיה בברצלונה צפוי לעורר מחדש את הדיון בנושא צריכת שומן, לרבות שומן רווי, שכן לפי תוצאות המחקר שכלל 135,000 משתתפים ברחבי העולם, צריכה גבוהה של שומן, כולל שומן רווי הייתה קשורה דווקא לירידה בסיכון לתמותה…

המחקר, המוכר כמחקר PURE עקב אחרי משתתפים מ-18 מדינות לאורך 7 שנים, מצא גם שצריכת פחמימות הייתה קשורה עם סיכון מוגבר לתמותה, אך ללא אבחנה בין פחמימות מעובדות ולא מעובדות.

בעוד המחקר מצא אפקט מיטיב לצריכה מוגברת של פירות, ירקות וקטניות על תמותה, האפקט המיטיב נמצא בצריכה של 3-4 מנות ליום (האקוויולנטית ל-375-500 ג’ ליום), ללא תועלת נוספת לצריכה גבוהה יותר. התועלת מפירות, ירקות וקטניות הייתה גדולה יותר במידה ונצרכה כמזון טרי ולא מבושל.

לא נמצא קשר בין צריכת שומן (סה”כ או רווי) או פחמימות או פירות/ירקות/קטניות עם אירועים קרדיווסקולאריים מג’וריים.

פרופ’ סלים יוסוף, החוקר הראשי של PURE התייחס במדסקייפ לממצאים ואמר: “אני מקווה שהתוצאות הללו יגרמו להפסקת רגשי האשמה של כלל האוכלוסייה כאשר הם אוכלים שומן במידה מתונה. בעוד שצריכת שומן מאוד גבוהה, כלומר מעל 40% מהצריכה התזונתית, עלולה להיות מזיקה, הצריכה הממוצעת של שומן היא של כ-30% מסך הצריכה והיא תקינה מבחינה בריאותית. כולנו פוחדים משומן רווי, אך למעשה איננו צריכים לפחד.. צריכת שומן רווי במידה מתונה למעשה נראית כמיטיבה לבריאות. בנוסף אין צורך ללחוץ על צריכה של 5 או יותר מנות פירות וירקות ביום, כאשר נראה שצריכה של 3-4 מנות תהיה קשורה ככל הנראה באותה התועלת. יש לנו מספיק אוואנגליזם בהנחיות התזונתיות, ואנו זקוקים ליותר מתינות…”

המחקר הוצג כאמור בכנס החברה האירופאית לקרדיולוגיה השבוע, ופורסם בו זמנית ב-LANCET במס’ מאמרים ((1) שומן ופחמימות, (2) ירקות , פירות וקטניות).

מחקר ה-PURE תיעד 5,796 מקרי תמותה ו-4.784 אירועים קרדיווסקולריים מג’וריים. בטבלה הבאה מוצגים מגמות יחסי הסיכון לתמותה מכל סיבה לפי קבוצות תזונתיות :



























קבוצע


HR (95% CI)


P for trend


פחמימות


1.28 (1.121.46)


0.0001


סה”כ שומן


0.77 (0.670.87)


<0.0001


שומן רווי


0.86 (0.760.99)


0.0088


חומצות שומן רווי


0.81 (0.710.92)


<0.0001


שומן רב בלתי רווי


0.80 (0.710.89)


<0.0001

נראה שהחלק הנוגע לשומן הרווי יהיה השנוי ביותר במחלוקת, בעיקר בקהילה הקרדיולוגית, אשר מחזיקה כבר זמן רב באמונה ששומן רווי הוא האויב התזוני מס’ 1 , וזאת על בסיס מחקרים ומאמרים קודמים, שהאחרון שבהם, שכלל המלצות , הוצג בכנס איגוד הלב האמריקאי (AHA) לפני מס’ שבועות. במסגרת ההמלצות הוצע להחליף שומן רווי בשומן רב בלתי רווי או בפחמימות, המלצה המנוגדת לממצאי ה-PURE .

חוקרי ה-PURE טענים שהמלצות ה-AHA אינן מבוססות על עובדות.

לדיווח במדסקייפ


  • Dehghan M, Mente A, Zhang X, et al. Associations of fats and carbohydrate intake with cardiovascular disease and mortality in 18 countries from five continents (PURE): A prospective cohort study Lancet 2017: DOI:10.1016/ S0140-6736(17)32252-3.Abstract



  • Miller V, Mente A, Dehghan M, et al.  Fruit, vegetable, and legume intake, and cardiovascular disease and deaths in 18 countries (PURE): A prospective cohort study.Lancet2017;DOI:10.1016/ S0140-6736(17)32253-5.Abstract

    הערת המערכת: אנו נקיים דיון על ממצאי המחקר בפורום התזונה של emedhealth club עם ד”ר סיגל אילת. אתם מוזמנים להצטרף.

  • 0 תגובות

    השאירו תגובה

    רוצה להצטרף לדיון?
    תרגישו חופשי לתרום!

    כתיבת תגובה

    מידע נוסף לעיונך

    כתבות בנושאים דומים

    • אין תועלת בהשלמת מבחן מאמץ לכל חולה בסיכון גבוה לאחר התערבות כלילית מילעורית (J Am Coll Cardiol)

      אין תועלת בהשלמת מבחן מאמץ לכל חולה בסיכון גבוה לאחר התערבות כלילית מילעורית (J Am Coll Cardiol)

      במאמר שפורסם בכתב העת Journal of the American College of Cardiology מדווחים חוקרים על נתונים חדשים ממחקר POST-PCI מהם עולה כי אין תועלת קלינית להשלמה גורפת של מבחן מאמץ בחולים בסיכון גבוה לאחר התערבות כלילית מילעורית, בהשוואה למעקב קליני בלבד. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי גישת המעקב האופטימאלית לאחר התערבות כלילית מילעורית בחולים בסיכון גבוה […]

    • האם תוספי ויטמין D עשויים להגן על תאי ביתא של הלבלב בחולים עם סוכרת מסוג 1? (JAMA Netw Open)

      האם תוספי ויטמין D עשויים להגן על תאי ביתא של הלבלב בחולים עם סוכרת מסוג 1? (JAMA Netw Open)

      מינונים גבוהים של Ergocalciferol (אנאלוג של ויטמין D) עשויים להביא להארכת תקופה ההפוגה בחולים עם סוכרת מסוג 1 ע”י שימור תפקוד תאי ביתא מייצרי-אינסולין בחולים עם אבחנה חדשה של המחלה, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי תאי ביתא שומרים על כ-30-50% מהתפקוד בעת אבחנה של סוכרת מסוג […]

    • דיאטה עתירת מזון מן הצומח ודלת מאכלים מן החי עשויה להפחית את הסיכון לסרטן שד (Breast Cancer Res Treat)

      דיאטה עתירת מזון מן הצומח ודלת מאכלים מן החי עשויה להפחית את הסיכון לסרטן שד (Breast Cancer Res Treat)

      מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Breast Cancer Research and Treatment עולה כי בנשים שהקפידו על דפוס תזונה המעודד צמחונות סיכון מופחת להתפתחות סרטן שד. יתרה מזאת, דיאטה עתירה במזון מהצומח ודלה במזון מהחי עשויה להפחית את הסיכון לסרטן שד, בפרט בנשים לאחר-מנופאוזה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנם נתונים סותרים ממחקרים להערכת הקשר בין דיאטה […]

    • מה בין רמות אפליפופרוטאינים ובין תמותה מכל-סיבה ותמותה קרדיווסקולארית? (Eur J Prev Cardiol)

      מה בין רמות אפליפופרוטאינים ובין תמותה מכל-סיבה ותמותה קרדיווסקולארית? (Eur J Prev Cardiol)

      במאמר שפורסם בכתב העת European Journal of Preventive Cardiology מדווחים חוקרים מסין על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר בין רמות אפליפופרוטאינים ובין הסיכון לתמותה קרדיווסקולארית ותמותה מכל-סיבה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הציעו כי אפליפופרוטאינים עשויים לשמש כסמן לבריאות הלב וסיכון לתמותה וכעת הם ביקשו לבחון את הקשר בין רמות אפליפופרוטאינים ובין […]

    • האם הגדלת צריכת וויטמין E עשויה להגן מפני מחלת כבד שומני? (Sci Rep)

      האם הגדלת צריכת וויטמין E עשויה להגן מפני מחלת כבד שומני? (Sci Rep)

      הגדלת צריכת וויטמין E, הן דרך התזונה והן באמצעות תוספים, עשויה לסייע במניעת התפתחות מחלת כבד סטאטוטית משנית להפרעה מטבולית (Metabolic Dysfunction-Associated Steatotic Liver Disease, או MASLD), בפרט במבוגרים עם היפרליפידמיה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Scientific Reports. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחלת כבד סטאטוטית על-רקע הפרעה מטבולית (בשמה הקודם, מחלת כבד […]

    • היעילות והבטיחות של פרוביוטיקה בטיפול בקוליטיס כיבית (Eur J Nutr)

      היעילות והבטיחות של פרוביוטיקה בטיפול בקוליטיס כיבית (Eur J Nutr)

      במאמר שפורסם בכתב העת European Journal of Nutrition מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, התומכות ביעילות תוספת פרוביוטיקה לטיפול בחולים עם קוליטיס כיבית, כאשר מהממצאים עולה ירידה בשיעורי התלקחות מחלת המעי הדלקתית בחולים בהפוגה קלינית, ללא עליה בסיכון לתופעות לוואי משנית לטיפול. יתרה מזאת, טיפול פרוביוטי עשוי להביא לעליה בשיעורי הפוגה קלינית בחולים עם קוליטיס […]

    • האם יש להימנע מנטילת תוספי ניאצין? (Nature Medicine)

      האם יש להימנע מנטילת תוספי ניאצין? (Nature Medicine)

      מחקר שנערך לאחרונה הקושר בין נגזרת ניאצין (ויטמין B3) לסיכון מוגבר לאירועים קרדיו-וסקולריים העלה שאלות לגבי בטיחות צריכת ויטמין B זה, שמתווסף לרכיבי מזון רבים בתזונה המערבית ונלקח בצורה של תוספי מזון

    • צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים מלווה בסיכון מוגבר לפרפור פרוזדורים (Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology)

      צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים מלווה בסיכון מוגבר לפרפור פרוזדורים (Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology)

      שתיית משקאות עם ממתיקים מלאכותיים בכמות של שני ליטרים ומעלה בכל שבוע מלווה בעליה של 20% בסיכון להופעת פרפור פרוזדורים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology. החוקרים השלימו מחקר עוקבה מבוסס-אוכלוסייה להערכת הקשר בין שתיית משקאות ממותקי-סוכר, משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ומיצי פירות ובין הסיכון להיארעות פרפור פרוזדורים, לצד […]

    הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

    במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
    להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה