Nutritional/Metabolic

האם יש הבדל בגדילה בין פעוטות טבעוניים לצמחוניים ואוכלי בשר ? (Nutrients)

מאת כרם אביטל (תזונאית, אנימלס)

מחקר חתך חדש על פעוטות טבעונים לעומת צמחונים ואוכלי בשר הראה שלא היו הבדלים במשקל לגובה, גובה לגיל, ומשקל לגיל בין הקבוצות, היו הבדלים קלים במאקרו-נוטריינטים.   

שיטות:מחקר חתך מבוסס שאלונים שנעשה בגרמניה: כ-430 פעוטות בני שנתיים בממוצע. הגיוס נעשה דרך האינטרנט בעזרת פייסבוק, מיילים ואתרי אינטרנט רלוונטים. נכללו בו 127 צמחונים, 139 טבעונים ו-160 אוכלי כל (חלק מאוכלי בשר למעשה נלקחו ממחקר גרמני עם קריטוריוני הכללה דומים (מחקר DONALD שנעשה כמה שנים קודם לכן – נקודת חולשה של המחקר). 

ההורים דיווחו על מדידות המשקל וגובה האחרונות שבוצעו על ידי איש מקצוע. בהתאמה הוגדר ה-Z-score של משקל לגובה, גובה לגיל, ומשקל לגיל וכן הגדרה של עיכוב התפתחותי.
ההורים מילאו יומן אכילה של שלושה ימים (שכלל גם שקילה של המזון לפני האוכל ושקילה של כמה שאריות נותרו בצלחת).
כמו כן נשאלו שאלות רקע בנוגע למצב סוציו-אקונומי, פעילות גופנית של הילדים, גובה ומשקל של ההורים, משך הנקה, משקל לידה ושבוע לידה (אחוזון לידה חושב בהתאם). 

הקיטלוג לקבוצות המחקר התבצע על בסיס השאלה, “כיצד אתה מגדל את ילדך?”
צמחוני (לא צורך בשר ודגים אך כן צורך חלב ומוצריו ואו ביצים)
טבעוני  (לא צורך בשר, דגים, חלב ומוצריו וביצים
אוכל כל (צורך בשר ואו דגים)

תוצאות:

תזונה
כל הילדים צרכו יותר חלבון ממה שמומלץ: 2.25 גרם לקילו אצל הצמחונים והטבעונים, ו2.5 ג’ לקילו אצל האוכלי בשר. לא היו הבדלים בצריכת שומן ורק הבדלים זניחים באחוז הקלוריות שהגיעו מהפחמימות (כחצי אחוז).
הטבעונים צרכו כ-6 גרם יותר סיבים מאוכלי בשר (13.4, 16.1 ו-19.6 גרם סיבים לאוכלי כל, צמחונים וטבעונים בהתאמה).
אוכלי כל והצמחונים צרכו יותר סוכר מוסף מהטבעונים (4.8, 4.2 ו-2.1 גרם סוכר מוסף לאוכלי כל, צמחונים וטבעונים בהתאמה).

משקל וגובהלא היו הבדלים בz-scores של משקל לגובה, גובה לגיל, ומשקל לגיל בין הקבוצות (לפני ואחרי תקנון לערפלנים).

עם זאת 4 ילדים צמחונים ו-4 ילדים טבעונים הוגדרו כילדים עם עיכוב התפחותי לעומת 0 בקרב הילדים אוכלי כל. החוקרים בדקו מקרוב את הגורמים האפשריים לעיכוב זה ומצאו מספר סיבות אפשריות:  4 מתוך הילדים האלו היו בהנקה מלאה אחרי גיל חצי שנה. ל-5 מהילדים היו הורים נמוכים ביחס לממוצע בגרמניה, משקל הלידה של שניים מהילדים היה מתחת לאחוזון 10. לעומת זאת, אחוז גבוה יותר של הילדים אוכלי כל כל סבלו מעודף משקל או היו בסיכון גבוה לכך בהשוואה לילדים הצמחונים והטבעונים: כ-23% בקרב הילדים אוכלי כל לעומת כ-18% בקרב הצמחונים והטבעונים.

https://www.mdpi.com/2072-6643/11/4/832

הערת המחברת:  לאור המחסור במחקרים עדכניים על ילדים צמחונים וטבעונים משמח שסוף סוף פורסם מחקר חדש בנושא שהתמקד באוכלוסייה מערבית עם כמות נחקרים סבירה, אמנם שיטות המחקר רחוקות משלמות, אבל זו בהחלט אבן דרך חשובה ונקווה שהחוקרים יוסיפו לעקוב אחר הילדים הללו.   

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • דיאטה טבעונית דלת-שומן עשויה לשפר בריאות קרדיו-מטבולית בחולים עם סוכרת מסוג 1 (Clinical Diabetes)

    דיאטה טבעונית דלת-שומן עשויה לשפר בריאות קרדיו-מטבולית בחולים עם סוכרת מסוג 1 (Clinical Diabetes)

    דיאטה טבעונית דלת-שומן – עתירת סיבים ופחמימות עם צריכה מתונה של חלבונים – עשויה להפחית את הדרישה לאינסולין, לשפר רגישות לאינסולין ולשפר איזון גליקמי בחולים עם סוכרת מסוג 1, בהשוואה לדיאטה קונבנציונאלית, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Clinical Diabetes. ההשפעות של דיאטה טבעונית דלת-שומן (ללא פחמימות או הגבלת מנות) נבחנו אל מול דיאטה […]

  • מזון אולטרה-מעובד עשוי להביא לעליה בסיכון לגלאוקומה (Nutrients)

    מזון אולטרה-מעובד עשוי להביא לעליה בסיכון לגלאוקומה (Nutrients)

    צריכה רבה של מזון אולטרה-מעובד, בפרט מתוקים, מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות גלאוקומה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Nutrients. מהנתונים עולה כי הקשר בין צריכת מזון אולטרה-מעובד ובין הסיכון לגלאוקומה היה משמעותי בגברים ובמבוגרים בגיל מתקדם. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים קשרו בין מזון אולטרה-מעובד ובין סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם, […]

  • צריכת מזון אולטרה-מעובד עלולה להביא לעליה בסיכון ארוך הטווח לתסמונת מעי רגיז (Clinical Gastroenterology and Hepatology)

    צריכת מזון אולטרה-מעובד עלולה להביא לעליה בסיכון ארוך הטווח לתסמונת מעי רגיז (Clinical Gastroenterology and Hepatology)

    צריכה רבה של מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות תסמונת מעי רגיז (Irritable Bowel Syndrome), עם קשר מנה-תגובה משמעותי, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology. העלייה המקבילה בצריכת מזון אולטרה-מעובד ובשיעורי אבחנת תסמונת מעי רגיז בשנים האחרונות מהווה מקור לדאגה, אך אין עדויות אפידמיולוגיות אודות הקשר בין צריכת מזון […]

  • טיפול תרופתי קודם להשמנה מפחית את היקף הירידה במשקל תחת Semaglutide (מתוך Diabetes, Obesity, and Metabolism)

    טיפול תרופתי קודם להשמנה מפחית את היקף הירידה במשקל תחת Semaglutide (מתוך Diabetes, Obesity, and Metabolism)

    טיפול ב- Semaglutide (וויגובי) מוביל לירידה גדולה יותר במשקל במטופלים עם עודף-משקל או השמנת-יתר אשר לא קיבלו קודם לכן טיפול תרופתי כנגד השמנה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים להערכת Semaglutide, אגוניסט לקולטן ל-GLP-1, הדגימו השפעה הטרוגנית על משקל הגוף באלו עם עודף-משקל […]

  • מטבוליט בבשר אדום עשוי להביא לעליה בסיכון למחלת כליות (J Am Soc Nephrol)

    מטבוליט בבשר אדום עשוי להביא לעליה בסיכון למחלת כליות (J Am Soc Nephrol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of the American Society of Nephrology עולה כי המטבוליט TMAO (או Trimethylamine N-Oxide) שמקורו בבשר אדום, מלווה בסיכון מוגבר להיארעות מחלת כליות כרונית והידרדרות מהירה יותר של התפקוד הכלייתי בבני אדם. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי TMAO הינו תוצר פירוק חיידקי במעי עקב מטבוליזם L-Carnitine, שמקורו בעיקר מבשר אדום, […]

  • צריכת קפה מלווה בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה (Int J Cancer)

    צריכת קפה מלווה בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה (Int J Cancer)

    במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Cancer מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי שתיית קפה עשויה להיות מלווה בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכת קפה נקשרה עם סיכון מופחת להתפתחות סרטן מעי גס ורקטום. עם זאת, לא ידוע אם צריכת קפה עשויה […]

  • דיאטה פרו-דלקתית וצריכת מלח מלווים בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2   (Diabetes, Obesity & Metabolism)

    דיאטה פרו-דלקתית וצריכת מלח מלווים בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2   (Diabetes, Obesity & Metabolism)

    הסיכון לסוכרת מסוג 2 גבוה יותר בקרב מבוגרים עם דפוסי דיאטה פרו-דלקתית ואלו הצורכים מלח בכמות רבה, בהשוואה לאלו המקפידים על דיאטה אנטי-דלקתית וצורכים כמות מלח קטנה יותר, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מדד DII (או Dietary Inflammatory Index), מערכת ניקוד להערכת הפוטנציאל הדלקתי של […]

  • דעת המומחים לאנדוקרינולוגיה והמלצות האיגוד לרפואת המתבגרים לגבי הטיפול בחסר בויטמין  D בילדים ובמתבגרים (CME)

    דעת המומחים לאנדוקרינולוגיה והמלצות האיגוד לרפואת המתבגרים לגבי הטיפול בחסר בויטמין  D בילדים ובמתבגרים (CME)

    חסר בויטמין D נפוץ מאוד בילדים ובמתבגרים באופן גלובלי. בגיל הילדות חסר זה יכול להוביל לרככת, לנכות ואף לתחלואה מסכנת חיים. בעשור השני לחיים מסת העצם גדלה משמעותית ולכן גיל ההתבגרות הינו תקופה קריטית לבריאות העצם בהמשך החיים. מעבר לכך, הידע לגבי השפעותיו הגופניות של ויטמין D שאינן קשורות בבריאות העצם הולך ומתרחב. קיימת חשיבות רבה להקפדה על ערכי ויטמין D תקינים בגיל הילדות וההתבגרות. מוצגות כאן יחד עמדת המומחים באנדוקרינולוגיה מהעיתון expert opinion of endocrinology and metabolism  ונייר העמדה של האיגוד לרפואת המתבגרים, שפורסם בעיתון לרפואת המתבגרים, כדי לסכם את ההמלצות הנוגעות לבירור ולטיפול בחסר בויטמין D בילדים ובמתבגרים.

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה