Nutritional/Metabolic

תינוקות ופעוטות הצורכים גלוטן אינם בסיכון מוגבר להתקדמות לסוכרת מסוג 1 (Diabetes Care)

צריכת גלוטן בגיל צעיר לא נקשרה עם תהליכים אוטואימוניים באיי לבלב או התקדמות לסוכרת מסוג 1 בתינוקות ופעוטות בסיכון גבוה, כך עולה מנתונים חדשים, שפורסמו בכתב העת Diabetes Care.

מחקר DAISY (Diabetes Autoimmunity Study in the Young) כלל ילדים בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 1. דגימות דם נאספו בגילאי 9, 15 ו-24 חודשים, וכל שנה לאחר מכן. אוטואימוניות של איי לבלב הוגדרה בנוכחות לפחות נוגדן עצמי אחד כנגד אינסולין, IA2, GAD, או ZnT8 בלפחות שתי בדיקות דם עוקבות.

במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הקשר בין גיל חשיפה לגלוטן וצריכת גלוטן בילדות מוקדמת ולאורך הילדות וההתבגרות ובין התפתחות אוטואימוניות של איי לבלב והתקדמות לסוכרת מסוג 1 ב-1,916 ילדים בסיכון-גבוה (גיל חציוני בתום המעקב של 13.5 שנים). אוטואימוניות של הלבלב התפתחה ב-178 משתתפים, 56 מהם התקדמו לסוכרת מסוג 1.

בילדים אלו, בהם צריכת הגלוטן הממוצעת בגילאי 1-2 שנים עמדה על 11.4 גרם, לא זוהה קשר בין כמות הגלוטן שאכלו ובין התפתחות אוטואימוניות של איי לבלב או התקדמות מאוטואימוניות של איי לבלב לסוכרת מסוג 1. עוד מדווחים החוקרים כי הם לא זיהו קשר בין הכמות המצטברת של גלוטן שצרכו הילדים במהלך המעקב ובין אוטואימוניות של איי לבלב או התקדמות לסוכרת מסוג 1.

בהשוואה לחשיפה ראשונה לגלוטן בגילאי 4-5.9 חודשים, באלו שהחלו לאכול גלוטן לפני גיל ארבעה חודשים תועדה עליה של פי 8.7 בסיכון המתוקן להתקדמות מאוטואימוניות של איי לבלב לסוכרת מסוג 1.

החוקרים כותבים כי חשיפה ראשונה לגלוטן לפני גיל ארבעה חודשים הינה גורם סיכון אפשרי להתקדמות לסוכרת מסוג 1 ועל-פי המלצות ארגון הבריאות העולמי יש לדחות חשיפה למזון מוצק בגיל כה צעיר. עם זאת, מהממצאים הנוכחים עולה כי אין סיבה ברורה להפחית את כמות צריכת גלוטן בילדים בסיכון גבוה במטרה למנוע התפתחות סוכרת מסוג 1.

Diabetes Care 2019

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה