Nutritional/Metabolic

היענות לדיאטות MIND , ים תיכונית ונורדית קשור לשימור התפקוד הקוגניטיבי בגיל המבוגר (AAIC)

דיאטה “היברידית” המכוונת לשמירת בריאות המוח עשויה להוות גורם מפתח לשמירת תפקוד קוגנטיבי ולהפחתת הסיכון לדמנציה, כך עולה ממחקר חדש שהוצג בכנס השנתי של החברה לאלצהיימר (AAIC) .

שם הדיאטה הוא MIND , והיא ראשי התיבות של Mediterranean-DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) Intervention for Neurodegenerative Delay.

כידוע , הדיאטה הים תיכונית כוללת דגים, פירות וירקות , עם שמן זית כמקור עיקרי לשומן. דיאטת DASH היה דיאטה דלת מלח המעודדת צריכה של מזונות עשירים במרכיבים כמו אשלגן, סידן, ומגנזיום המסייעות בהורדת לחץ דם.

דיאטת ה-MIND כוללת 10 קבוצות מזון המוגדרות כ”בריאות למוח”: ירקות של עלים ירוקים, ירקות אחרים, אגוזים, פירות יער, קטניות, חיטה מלאה, דגים, עופות, שמן זית, ויין. הדיאטה שוללת בשר אדום, חמאה, מרגרינה, גבינה, מאפים, ממתקים, ומזון מטוגן או מזון מהיר.

במחקר שפורסם כבר ב-2015 ב- Alzheimer’s and Dementiaדיאטת ה-MIND הפחיתה הסיכון לאלצהיימר ב-53% במשתתפים שנענו לה באופן מלא, וב-35% באלה שנענו לה באופן בינוני.

במחקר הנוכחי שהוצג בכנס AAIC 2017 , החוקרים בהנהגתה של ד”ר מקאווי בחנו את הקשר בין ביצועים קוגנטיביים להיענות ל-MIND ולדיאטה ים תיכונית במספר חתכי רוחב.

במחקר נכללו 5,907 משתתפים ללא פגיעה קוגנטיבית החיים בקהילה (גיל ממוצע 68) שנכללו במחקר ה- Health and Retirement המייצגים מדגם של האוכלוסייה בארה”ב.

על בסיס שאלוני תזונה החוקרים דירגו את מידת ההיענות לדיאטה הים התיכונית (בסקאלה בין 0-55) ול-MIND (בדירוג בין 0-15) , כאשר ככל שהציון גבוה יותר הוא מצביע על היענות גבוהה יותר.

לצורך הערכת התפקוד הקוגניטיבי החוקרים השתמשו במבחן משולב של תפקוד קוגניטיבי גלובלי (שציוניו הם בין 0-27) , כאשר תפקוד נחות מוגדר כפחות מסטיית תקן אחת מהממוצע באוכלוסייה.

לאחר התאמות לגורמים העשויים להשפיע לרעה על התפקוד כמו גיל, מין, גזע, השכלה נמוכה, השמנת יתר, יתר לחץ דם, סוכרת, דיכאון, עישון, העדר פעילות גופנית וצריכת מזונות אנרגיה, האנליזות הראו שהיענות גבוהה יותר לשתי הדיאטות הייתה קשורה לשימור קוגנטיבי טוב יותר.

בהשוואה להיענות נמוכה לדיאטה הים תיכונית, המשתתפים עם ציונים בינוניים וגבוהים היו באופן מובהק בסיכון נמוך יותר ליכולת קוגניטיבית נחותה : 0.82, 0.68-0.99, P = .03 ו-.60; 95% CI, 0.49 – 0.75; P < .001, בהתאמה.

תוצאות דומות נמצאו גם עבור דיאטת ה-MIND :OR, 0.82; 95% CI, 0.68 – 0.99; P = .03), OR, 0.65; 95% CI, 0.53 – 0.80; P < .001).

החוקרים מציינים שעד כה היו מעט עדויות הקושרות באופן מוצק בין תזונה לשימור יכולת קוגניטיבית, גם בשל הקושי לבצע מחקרי תזונה.

מחקר נוסף שהוצג בכנס סיפק עדות נוספת לכך ש-MIND עשוי להפחית הסיכון לדמנציה. במחקר השתתפו 7,057 נשים בגיל ממוצע 71 אשר נבדקה מידת היענותן ל-MIND (ע”י חלוקה ל-4 רביעונים) ונותחה מול אבחנת דמנציה במסגרת 9.7 שנות מעקב.

בתקופה זו אובחנו 615 מקרים אפשריים של דמנציה, על בסיס מידע קליני והערכות נוירוקוגניטיביות, גמו גם שאלונים מפורטים והיסטוריה בריאותית.

נמצא שבהשוואה לרביעון עם ההיענות הנמוכה ביותר ל-MIND , הסיכון לדמנציה בקרב 3 הרביעונים האחרים היה 0.76, 0.79, ו-0.66 בהתאמה, כולם מובהקים סטטיסטית, וזאת לאחר התאמות לגורמי סיכון נוספים לפגיעה בקוגנטיביות. החוקרים מעירים כי ייתכן שהרגלי התזונה של המשתתפים השתנו לאורך התקופה שכן ההערכות התבססו על דפוסי התזונה בתחילת המחקר.

כמו כן נמצא שנשים עם היענות גבוהה יותר ל-MIND גם דאגו יותר לבריאותן באופן כללי והיו עם BMI נמוך יותר ויותר פעילות גופנית עם פחות נטייה לעשן.

מחקר שלישי שהוצג בכנס הראה שאימוץ דיאטה נורדית (ירקות ללא שורשים, תפוחים, אפרסקים, פסטה/אורז, עוף, דגים ושמנים צמחיים, תה ומיים ומעט יין) הראה שימור קוגנטיבי טוב יותר.

אחד המומחים המצוטטים במדסקייפ סבור שאימוץ כל אחת מהדיאטות הנ”ל גורם להפחתת צריכה של קלוריות ריקות, משקאות ממותקים ובכך תורם לשמירה על התפקוד הקוגניטיבי.

Alzheimer’s Association International Conference (AAIC) 2017. Abstracts P2-546, P2-555, and P2-599, presented Monday, July 17, 2017.

לדיווח במדסקייפ

הערת המערכת: מכיוון שלדיאטות הללו יש גם יתרונות בריאותיים מוכחים אחרים (הן לבריאות קרדיווסקולרית ולמניעת התפתחות גידולים סרטניים שונים) , נראה שיש בהחלט מקום להמליץ עליהן עם וללא קשר לסיכון הקוגניטיבי של המטופל.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם תוספי ויטמין D עשויים להגן על תאי ביתא של הלבלב בחולים עם סוכרת מסוג 1? (JAMA Netw Open)

    האם תוספי ויטמין D עשויים להגן על תאי ביתא של הלבלב בחולים עם סוכרת מסוג 1? (JAMA Netw Open)

    מינונים גבוהים של Ergocalciferol (אנאלוג של ויטמין D) עשויים להביא להארכת תקופה ההפוגה בחולים עם סוכרת מסוג 1 ע”י שימור תפקוד תאי ביתא מייצרי-אינסולין בחולים עם אבחנה חדשה של המחלה, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי תאי ביתא שומרים על כ-30-50% מהתפקוד בעת אבחנה של סוכרת מסוג […]

  • דיאטה עתירת מזון מן הצומח ודלת מאכלים מן החי עשויה להפחית את הסיכון לסרטן שד (Breast Cancer Res Treat)

    דיאטה עתירת מזון מן הצומח ודלת מאכלים מן החי עשויה להפחית את הסיכון לסרטן שד (Breast Cancer Res Treat)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Breast Cancer Research and Treatment עולה כי בנשים שהקפידו על דפוס תזונה המעודד צמחונות סיכון מופחת להתפתחות סרטן שד. יתרה מזאת, דיאטה עתירה במזון מהצומח ודלה במזון מהחי עשויה להפחית את הסיכון לסרטן שד, בפרט בנשים לאחר-מנופאוזה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנם נתונים סותרים ממחקרים להערכת הקשר בין דיאטה […]

  • האם הגדלת צריכת וויטמין E עשויה להגן מפני מחלת כבד שומני? (Sci Rep)

    האם הגדלת צריכת וויטמין E עשויה להגן מפני מחלת כבד שומני? (Sci Rep)

    הגדלת צריכת וויטמין E, הן דרך התזונה והן באמצעות תוספים, עשויה לסייע במניעת התפתחות מחלת כבד סטאטוטית משנית להפרעה מטבולית (Metabolic Dysfunction-Associated Steatotic Liver Disease, או MASLD), בפרט במבוגרים עם היפרליפידמיה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Scientific Reports. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחלת כבד סטאטוטית על-רקע הפרעה מטבולית (בשמה הקודם, מחלת כבד […]

  • היעילות והבטיחות של פרוביוטיקה בטיפול בקוליטיס כיבית (Eur J Nutr)

    היעילות והבטיחות של פרוביוטיקה בטיפול בקוליטיס כיבית (Eur J Nutr)

    במאמר שפורסם בכתב העת European Journal of Nutrition מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, התומכות ביעילות תוספת פרוביוטיקה לטיפול בחולים עם קוליטיס כיבית, כאשר מהממצאים עולה ירידה בשיעורי התלקחות מחלת המעי הדלקתית בחולים בהפוגה קלינית, ללא עליה בסיכון לתופעות לוואי משנית לטיפול. יתרה מזאת, טיפול פרוביוטי עשוי להביא לעליה בשיעורי הפוגה קלינית בחולים עם קוליטיס […]

  • האם יש להימנע מנטילת תוספי ניאצין? (Nature Medicine)

    האם יש להימנע מנטילת תוספי ניאצין? (Nature Medicine)

    מחקר שנערך לאחרונה הקושר בין נגזרת ניאצין (ויטמין B3) לסיכון מוגבר לאירועים קרדיו-וסקולריים העלה שאלות לגבי בטיחות צריכת ויטמין B זה, שמתווסף לרכיבי מזון רבים בתזונה המערבית ונלקח בצורה של תוספי מזון

  • צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים מלווה בסיכון מוגבר לפרפור פרוזדורים (Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology)

    צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים מלווה בסיכון מוגבר לפרפור פרוזדורים (Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology)

    שתיית משקאות עם ממתיקים מלאכותיים בכמות של שני ליטרים ומעלה בכל שבוע מלווה בעליה של 20% בסיכון להופעת פרפור פרוזדורים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology. החוקרים השלימו מחקר עוקבה מבוסס-אוכלוסייה להערכת הקשר בין שתיית משקאות ממותקי-סוכר, משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ומיצי פירות ובין הסיכון להיארעות פרפור פרוזדורים, לצד […]

  • ההשפעות של דום נשימה בשינה על תפקוד קוגניטיבי וזיכרון (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-AAN)

    ההשפעות של דום נשימה בשינה על תפקוד קוגניטיבי וזיכרון (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-AAN)

    תסמיני דום נשימה בשינה, כולל נחירות, השתנקות והפסקות נשימה במהלך השינה מלווים בסיכון מוגבר משמעותית להפרעות זיכרון ותפקוד קוגניטיבי, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Academy of Neurology. ממצאי המחקר מבוססים על מדגם שכלל 4,257 מבוגרים שלקחו חלק בסקר National Health and Nutrition Examination Survey לשנים 2017-2018 והשלימו שאלונים שכללו […]

  • ליקוי קוגניטיבי על-רקע מחלת כליות עשוי להשתפר לאחר השתלה (Am J Kid Dis)

    ליקוי קוגניטיבי על-רקע מחלת כליות עשוי להשתפר לאחר השתלה (Am J Kid Dis)

    ליקוי קוגניטיבי משנית למחלת כליות, דוגמת ירידה בזיכרון מילולי ואפיזודי, עשוי להשתפר לאחר השתלת כליה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת American Journal of Kidney Diseases. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ליקוי קוגניטיבי מתועד בשכיחות גבוהה בחולים עם כשל כלייתי ועשוי להשפיע על ההתאמה להשתלת כליה, איכות חיים והישרדות החולים. בעוד שייתכן שיפור […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה