Nutritional/Metabolic

רכיבים שומניים שנמצאים בבשר אדום ומוצרי מזון נוספים הופכים על?ידי חיידקי המעי ל-TMAO המסוכן לבריאות הלב/מאמרו של פרופ’ יוסי חביב ב”הארץ”

במאמר שמתפרסם ב”הארץ” ע”י פרופ’ יוסי חביב, מנהל המחלקה לנפרולוגיה, מרכז רפואי אוניברסיטאי, סורוקה, דן חביב בהשפעות המזיקות “החדשות” שיש לסוגי מזון שונים, ביניהם בשר אדום על בריאות הלב.

חביב סוקר ממצאי מחקרים מהם עולה שמעבר לידוע כבר זמן רב על הנזק של ספיגת הכולסטרול במזונות כמו בשר אדום לליפופרוטאינים ושקיעתם בדפנות העורקים המובילה לטרשת עורקים, נראה שקיים מנגנון נוסף שבו המרכיבים שומניים בקרומי התאים, הכולין והלציטין , אשר נמצאים במגוון מוצרי מזון (כגון: בשר אדום, מזון מעובד, גבינות עתירות שומן, חלמון ביצה, סויה, דגים, צדפות ואפילו בתוספי מזון), ומרכיב נוסף בשם קרניטין, הנמצא גם בבשר אדום, במשקאות אנרגיה ובתוספי מזון, משמשים כמקור אנרגטי פחמני לחיידקי המעי. תוצר הלוואי שלהם הוא התרכובת  טרימתיל אמין-TMA. 

חביב נציין שהתרכובת כשלעצמה אינה מזיקה. אבל מוסיף שכאשר היא נספגת במעי ומגיעה לכבד היא הופכת לתרכובת שמגבירה באופן בולט את הסיכון לטרשת עורקים ולאי ספיקת לב. התרכבות מכונה טרימתיל אמין אוקסיד (TMAO).

ל-TMAO גם קשר דו כיווני עם ספיקת כליות, כלומר הוא גם גורם לה וגם כאשר יש אי ספיקת כליות רמת ה-TMAO בדם עולה והסיכון הקרדיווסקולרי עולה.

חביב מציין שעד כה לא נמצאו טיפולים ספציפיים (גם לא פרוביוטיקה) שיעכבו את יצירת ה-TMAO, אך נראה שלאנשים הצורכים תזונה ים תיכונית (או צמחונים וטבעוניים)  יש שיעור נמוך יותר של חיידקים בעלי אנזימים הנדרשים ליצור TMA.

חביב מסכם את מאמרו כך :

“נראה כי בהקשר ל-TMAO, האמצעים העומדים היום על הפרק להפחתת הסיכון למחלות לב, כלי דם וכליות הם, שינוי התזונה ופיתוח תרופות חדשות לעיכוב אנזימי חיידקי מעי, עיכוב אנזימי כבד או עיכוב הקישור של TMAO לדופן העורקים ולטסיות. עד שתרופות אלו ייבדקו, אפשר כבר עכשיו להמליץ על תזונה ים תיכונית, ובמיוחד על הפחתת הצריכה של בשר אדום שכבר הוכח כי היא יכולה להפחית 30% מאירועי לב בתוך 5 שנים.

אחרי הכל, אנחנו מורכבים ממה שאנחנו אוכלים.”

למאמר המלא ב”הארץ”

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • אין תועלת בהשלמת מבחן מאמץ לכל חולה בסיכון גבוה לאחר התערבות כלילית מילעורית (J Am Coll Cardiol)

    אין תועלת בהשלמת מבחן מאמץ לכל חולה בסיכון גבוה לאחר התערבות כלילית מילעורית (J Am Coll Cardiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of the American College of Cardiology מדווחים חוקרים על נתונים חדשים ממחקר POST-PCI מהם עולה כי אין תועלת קלינית להשלמה גורפת של מבחן מאמץ בחולים בסיכון גבוה לאחר התערבות כלילית מילעורית, בהשוואה למעקב קליני בלבד. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי גישת המעקב האופטימאלית לאחר התערבות כלילית מילעורית בחולים בסיכון גבוה […]

  • האם תוספי ויטמין D עשויים להגן על תאי ביתא של הלבלב בחולים עם סוכרת מסוג 1? (JAMA Netw Open)

    האם תוספי ויטמין D עשויים להגן על תאי ביתא של הלבלב בחולים עם סוכרת מסוג 1? (JAMA Netw Open)

    מינונים גבוהים של Ergocalciferol (אנאלוג של ויטמין D) עשויים להביא להארכת תקופה ההפוגה בחולים עם סוכרת מסוג 1 ע”י שימור תפקוד תאי ביתא מייצרי-אינסולין בחולים עם אבחנה חדשה של המחלה, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי תאי ביתא שומרים על כ-30-50% מהתפקוד בעת אבחנה של סוכרת מסוג […]

  • דיאטה עתירת מזון מן הצומח ודלת מאכלים מן החי עשויה להפחית את הסיכון לסרטן שד (Breast Cancer Res Treat)

    דיאטה עתירת מזון מן הצומח ודלת מאכלים מן החי עשויה להפחית את הסיכון לסרטן שד (Breast Cancer Res Treat)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Breast Cancer Research and Treatment עולה כי בנשים שהקפידו על דפוס תזונה המעודד צמחונות סיכון מופחת להתפתחות סרטן שד. יתרה מזאת, דיאטה עתירה במזון מהצומח ודלה במזון מהחי עשויה להפחית את הסיכון לסרטן שד, בפרט בנשים לאחר-מנופאוזה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנם נתונים סותרים ממחקרים להערכת הקשר בין דיאטה […]

  • הערכת תוצאות טיפול באנטרסטו בחולים עם אוטם לבבי עם וללא עליות מקטע ST (מתוך J Am Coll Cardiol)

    הערכת תוצאות טיפול באנטרסטו בחולים עם אוטם לבבי עם וללא עליות מקטע ST (מתוך J Am Coll Cardiol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of the American College of Cardiology עולה כי בהשוואה לרמיפריל, טיפול באנטרסטו (Sacubitril/Valsartan) לא הפחית משמעותית את הסיכון לתמותה קרדיווסקולארית ואי-ספיקת לב בחולים עם אוטם לבבי והפרעה בתפקוד חדר שמאל, ללא תלות בסוג האוטם הלבבי. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בחולים עם אוטם לבבי חד, כולל STEMI ו-NSTEMI, מצויים […]

  • האם הגדלת צריכת וויטמין E עשויה להגן מפני מחלת כבד שומני? (Sci Rep)

    האם הגדלת צריכת וויטמין E עשויה להגן מפני מחלת כבד שומני? (Sci Rep)

    הגדלת צריכת וויטמין E, הן דרך התזונה והן באמצעות תוספים, עשויה לסייע במניעת התפתחות מחלת כבד סטאטוטית משנית להפרעה מטבולית (Metabolic Dysfunction-Associated Steatotic Liver Disease, או MASLD), בפרט במבוגרים עם היפרליפידמיה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Scientific Reports. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחלת כבד סטאטוטית על-רקע הפרעה מטבולית (בשמה הקודם, מחלת כבד […]

  • היעילות והבטיחות של פרוביוטיקה בטיפול בקוליטיס כיבית (Eur J Nutr)

    היעילות והבטיחות של פרוביוטיקה בטיפול בקוליטיס כיבית (Eur J Nutr)

    במאמר שפורסם בכתב העת European Journal of Nutrition מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, התומכות ביעילות תוספת פרוביוטיקה לטיפול בחולים עם קוליטיס כיבית, כאשר מהממצאים עולה ירידה בשיעורי התלקחות מחלת המעי הדלקתית בחולים בהפוגה קלינית, ללא עליה בסיכון לתופעות לוואי משנית לטיפול. יתרה מזאת, טיפול פרוביוטי עשוי להביא לעליה בשיעורי הפוגה קלינית בחולים עם קוליטיס […]

  • האם יש להימנע מנטילת תוספי ניאצין? (Nature Medicine)

    האם יש להימנע מנטילת תוספי ניאצין? (Nature Medicine)

    מחקר שנערך לאחרונה הקושר בין נגזרת ניאצין (ויטמין B3) לסיכון מוגבר לאירועים קרדיו-וסקולריים העלה שאלות לגבי בטיחות צריכת ויטמין B זה, שמתווסף לרכיבי מזון רבים בתזונה המערבית ונלקח בצורה של תוספי מזון

  • צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים מלווה בסיכון מוגבר לפרפור פרוזדורים (Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology)

    צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים מלווה בסיכון מוגבר לפרפור פרוזדורים (Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology)

    שתיית משקאות עם ממתיקים מלאכותיים בכמות של שני ליטרים ומעלה בכל שבוע מלווה בעליה של 20% בסיכון להופעת פרפור פרוזדורים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology. החוקרים השלימו מחקר עוקבה מבוסס-אוכלוסייה להערכת הקשר בין שתיית משקאות ממותקי-סוכר, משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ומיצי פירות ובין הסיכון להיארעות פרפור פרוזדורים, לצד […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה