Neurosurgery

טיפול קרינתי יחיד לגרורות לעצמות מוביל להקלה ממושכת בכאבים (JAMA Oncology)

מנתונים חדשים עולה כי פרקציה בודדת של קרינה במינון גבוה מובילה לאיזון כאבים טוב וממושך יותר מטיפול סטנדרטי במספר פרקציות של קרינה בחולים עם גרורות לעצמות, המוגבלות בעיקר לאזורים מחוץ לחוט השדרה. ממצאי המחקר פורסמו מוקדם יותר השנה בכתב העת JAMA Oncology והוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-ASTRO (American Society for Radiation Oncologists).

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את היעילות היחסית של פרקציה יחידה של SBRT (Sterteotactic Body Radiotherapy) במינון גבוה, בהשוואה לטיפול קרינתי סטנדרטי, MFRT (Multifraction Radiotherapy) להקלה על כאב בחולים עם גרורות לעצמות.

המחקר הפרוספקטיבי, אקראי, בשלב 2, נערך במרכז סרטן שלישוני וכלל 160 חולים עם הוכחה הדמייתית לגרורות כואבות לעצמות. המחקר נערך בין ספטמבר 2014 ועד יוני 2018. החולים חולקו באקראי לטיפול SBRT (מתן 12 Gy לנגעים בגודל 4 ס”מ ומעלה, או 16 Gy לנגעים קטנים מ-4 ס”מ) או MFRT (30 Gy ב-10 פרקציות).

התוצא העיקרי היה תגובה לכאב, אשר הוגדרה לפי קריטריונים בינלאומיים כמשלב של מדד כאב ושימוש במשככי כאבים (Morphine-Equivalent Dose). כישלון כאב (כלומר, העדר תגובה) הוגדר כהחמרה במדדי כאב (לפחות 2 נקודות בסולם של 0-10), עליה של לפחות 50% במינון המקביל למורפין של אופיואידים, קרינה חוזרת, או שבר פתולוגי. השערת החוקרים הייתה כי טיפול SBRT יהיה לא-נחות, בהשוואה ל-MFRT.

במחקר העדר-נחיתות בשלב 2 נכללו 96 גברים ו-64 נשים (גיל ממוצע של 62.4 שנים), מהם 81 השלימו טיפולי SBRT ו-79 השלימו טיפולי MFRT. בקרב החולים הזמינים להערכה אשר קיבלו את הטיפול לפי-פרוטוקול, בקרב אלו שקיבלו קרינה בפרקציה יחידה תועד שיעור גבוה יותר של חולים עם תגובה לכאב, בהשוואה למטופלים בקבוצת MFRT (תגובה מלאה + תגובה חלקית) לאחר שבועיים (62% לעומת 36%, p=0.01), שלושה חודשים (72% לעומת 49%, p=0.03) ותשעה חודשים (77% לעומת 46%, p=0.03).

לא תועדו הבדלים בין הקבוצות ברעילות על-רקע הטיפול ומדדי איכות חיים; שיעורי בקרה מקומית לאחר שנה ושנתיים היו גבוהים יותר בקבוצת החולים לאחר פרקציה יחידה של SBRT.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מעידים כי פרקציה יחידה של SBRT הינה אפשרות טיפול יעילה בחולים עם גרורות כואבות לעצמות. מהנתונים עלה כי SBRT לווה בשיעורים גבוהים יותר של תגובה לכאב, בהשוואה ל-MFRT, ולכן יש לשקול זאת בחולים בהם התחזית הינה להישרדות יחסית ארוכה.

JAMA Oncology

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה