Neonatology other

תפקוד ומצב התפתחותי בטווח הארוך במקרים של פגות קיצונית ו/או משקל לידה נמוך מאוד (Neonatology) והערות עורך נאונטולוגיה, ד”ר ברזילי

ישנם הבדלים מסוימים במצב הנוירו-התפתחותי והתפקודי בגיל 19 שנים בין אלו שנולדו לפני שבוע 32 (פגות קיצונית) ובמשקל לידה נמוך מאוד (פחות מ-1,500 גרם), אלו שנולדו לפני שבוע 32, ללא משקל לידה נמוך מאוד ואלו שנולדו במשקל נמוך מאוד אך לאחר שבוע 32, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Neonatology.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי משקל לידה משמש לעיתים קרובות כתחליף לגיל ההיריון במחקרים בנושא לידה מוקדמת. ממצאים שפורסמו לאחרונה מעידים כי בנוסף לתוצאות הפרינטאליות, אלו שנולדו לפני שבוע 32 שונים מאלו עם משקל לידה נמוך מאוד בגדילה עד להשגת הגובה הסופי.

מדגם המחקר כלל 705 משתתפים בגיל 19 שנים מפרויקט POPS (Project on Preterm and Small-for-Gestational Age Infants), אשר סווגו באופן הבא: פגות קיצונית + משקל לידה נמוך מאוד (354 משתתפים); (2) פגות קיצונית + משקל לידה מעל 1500 גרם (144 משתתפים); (3) משקל לידה נמוך מאוד + לידה לאחר שבוע 32 (207 משתתפים). החוקרים השוו את מדדי האינטליגנציה כפי שנקבע לפי מבחן Multicultural Capacity Test-intermediate; הערכת תפקוד נוירו-מוטורי על-בסיס מבחן Touwen’s Examination של הפרעה קלה בתפקוד הנוירולוגי; אובדן שמיעה; תפקוד רגשי והתנהגותי לפי דיווח-עצמי ודיווח ההורים; הישגים אקדמיים ותעסוקה; הערכה עצמית של המצב הבריאותי על-פי מדד Health Utilities Index ומדד London Handicap Scale.

מהתוצאות עולה כי משלב פגות קיצונית (פחות מ-32 שבועות הריון) עם משקל לידה מעל 1,500 גרם לווה במדדי אינטליגנציה גבוהים ב-3.8 נקודות, עם מגמה של הישגים אקדמיים טובים יותר, שמיעה טובה יותר (3.3+ דציבלים) ומדדים נמוכים יותר בהערכת התנהגות חרדתית, בעיות קשב ומופנמות, בהשוואה למשלב פגות קיצונית עם משקל לידה נמוך מאוד. במקרים של משקל לידה נמוך מאוד, ללא פגות קיצונית, דווח על עליה של פי 1.8 בסיכון למצב בריאותי ירוד, בהשוואה למשלב פגות קיצונית עם משקל לידה נמוך מאוד.

לאור ממצאי המחקר, החוקרים כותבים כי לא ניתן להתייחס למונח פגות קיצונית ולידה במשקל נמוך מאוד באופן זהה. הם ממליצים להשלים מחקרים נוספים בפגים, אשר יתמקדו בגיל ההיריון ולא במשקל הלידה.

Neonatology. 2019 Mar 5;115(4):310-319

הערות עורך נאונטולוגיה, ד”ר ברנרד ברזילי:

מחקר זה מדגיש שוב את העובדה שלשבוע ההריון יש משמעות פרוגנוסטית רבה יותר מאשר למשקל הלידה. משקל הלידה גם תורם לפרוגנוזה, אולם ברמה פחותה מאשר שבוע הלידה. מעט מפתיע הדבר כי ההשפעה נמשכת עד לגיל 19 שנים למרות שבמידה פחותה. ניתן אולי לחשוב לשנות את מסד הנתונים שלנו כך שיכיל את כל הפגים שנולדו מתחת לשבוע 32 להריון ולאו דווקא את אלה שנולדו במשקל פחות מ-1,500 גר’ (ואני יודע שאני קולע לדעת חכמים…)

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה