Menopause

ירוק בעיניים – בריאות בגוף/מאמר אורח מאת שרון קוצר, הרבליסט קליני

נשים בימינו צריכות לעטות על עצמן תפקידים רבים: אשת קריירה, אימא, בת זוג ועוד. מעגל זה יוצר עומס על הגוף והנפש. אז לרגל יום האישה למה לא להביא כמתנה הפעם משהו אחר שיסייע לשמור על איזון בחיים?

שרון קוצר – הרבליסט קליני ומנהל מחקר ופיתוח בחברת ‘ברא צמחים’

בעידן המודרני מנשים מצופה, לא אחת, להיות “גיבורות על” ולתפקד תחת זהויות רבות בו זמנית – אימהות, נשות קריירה, בנות זוג, סבתות, ועוד. המרוץ היומיומי אחר מציאת האיזון הנכון בין החיים האישיים לעבודה מתיש ועשוי לעיתים לפגום בבריאות הפיזית והנפשית.

בעולם בו יכולת תשומת הלב שלנו נמתחת עד לקצה, על מנת לסיים את כל המטלות שהצבנו לעצמנו, צריכים לפעמים פתרונות המספקים סיוע למספר בעיות בו זמנית.

ישנם צמחים ייחודיים המותאמים במיוחד לגוף הנשי, תורמים לאיזון הורמונלי, מחזקים ומסייעים לתחושת הרוגע.

ויטקס – שיח אברהם: ידוע בכינויו, “הצמח שמבין נשים”, מאחר וברפואת הצמחים המסורתית הוא שימושי מאד בכל הקשור להסדרת המחזור החודשי, לתמיכה במערכת ההורמונאלית הנשית ואף להגברת יצור החלב לאחר הלידה. אחת מהאגדות המקושרות לצמח זה מגיעות בהקשר לכניסתה המאוחרת להריון של שרה אימנו, היות ושתתה מן המעיין אשר בגדותיו צמח הצמח וזכתה ללדת את יצחק. שיח אברהם מצוי הינו שיח רב שנתי, העשוי להגיע לממדים גדולים כשל עץ (עד 3-4 מטרים ויותר). הצמח גדל באזורים שונים באירופה בישראל וכלל אגן הים התיכון ולו תפרחת סגלגלה עם עלים המזכירים בצורתם את עלי הקנביס.

דיוסקורידס, הרופא היווני הקדמון, הצהיר בכתביו ששיח אברהם גורם למחזור החודשי להגיע מוקדם יותר, הוא מסייע בהמרצת זרימת החלב במיניקות, ואף “עולה לראש” ומסייע לטיפול בבעיות שינה. יש לציין כי בתקופות קדומות הצמח היה מקובל לשימוש בעיקר כצמח מרגיע ומייצב מצב רוח.

אופן ההשפעה של שיח אברהם מתמקד במערכות העצביות הגבוהות ביותר (לרבות בלוטות ההיפותלמוס וההיפופיזה), המהוות את ההיררכיה העליונה של הציר ההורמונלי בגוף. השפעה זו עדיין לא הובהרה עד תום מחקרית, אך על סמך המידע החלקי המצוי כיום, השפעתו של הצמח על מערכת העצבים המרכזית מביאה לשיפור ולאיזון המנגנונים ההורמונליים של הגוף. מכאן מובנת השפעתו הרחבה של הצמח לטיפול במגוון רחב של בעיות גינקולוגיות והפרעות הורמונאליות שונות.

נטילת פירות שיח אברהם בטבליות נבדקה במחקר קליני מבוקר פלסבו (1), בו השתתפו 170 נשים שסבלו מסימפטומים של אי-נוחות לפני קבלת המחזור החודשי כגון רגישות בחזה, נפיחות בטנית, כאבי ראש, שינויים במצב הרוח ועוד. בתום שלושה חודשי טיפול בטבליות שיח אברהם, הנשים בקבוצת הטיפול דיווחו על שיפור משמעותי בסימפטומים הנ”ל. החוקרים הסיקו כי תמצית שיח אברהם מהווה טיפול יעיל ונסבל היטב (well tolerated). תוצאות המחקר פורסמו ב- British Medical Journal.

בדומה לצמחים אחרים ממשפחת הוורבניים (ורבנה, לואיזה), לפרחים ישנו אופי מרגיע יותר והם מתאימים במיוחד למקרים של בעיות שינה, חרדות, מיגרנות (בעיקר הקשורות למחזור החודשי) ומועקות נפשיות. הפרחים חסרים את ההשפעה ההורמונאלית של הפירות.

כורכום: הכורכום הוא צמח מרפא נפוץ ברחבי דרום אסיה ובתת-היבשת ההודית ואחד מצמחי המרפא החשובים ביותר ברפואות המסורתיות של הודו, סין, וייטנאם, קוריאה, יפן ובכל רחבי דרום-מזרח אסיה. הכורכום קיבל את שמו “הפלא הצהוב” בזכות יתרונותיו הרבים. בשימוש רפואי מסורתי, הוא משמש לטיפול במגוון רחב של בעיות  עיכול, לב וכלי דם, ל שלד ומפרקים, בדלקות כרוניות, בבעיות עור ועוד. פעילותו של הכורכומין (הרכיב העיקרי שמופק משורש הכורכום), לעיכוב מנגנונים דלקתיים שונים, תועדה במאות מחקרים ופרסומים מדעיים (2). מתוך המחקרים הללו עולה, כי לכורכומין השפעה חיובית על מאות מנגנונים ביולוגיים בגוף האדם. הכורכום ידוע ברפואות הצמחים המסורתיות מזה מאות שנים כצמח שמשפיע על מערכת העיכול לכל אורכה והוא אחד הרכיבים היעילים והבטוחים ביותר לשיפור המקצב הכולל של מערכת העיכול. את הכורכום ואת הכורכומין המופק ממנו ניתן לצרוך לאורך זמן, כך שכל אישה הרוצה לשמר את החיוניות, האקטיביות ובכלל יכולה לצרוך אותו במהלך החיים. מומלץ להשתמש בכורכומין המשולב עם רכיבים פוספוליפידים, המאפשרים ספיגה מקסימלית שלו בגוף האדם, בשיעור של פי 30 לערך בהשוואה לכורכום ולכורכומין רגיל, כפי שמראים מחקרים שונים.

מאקה: צמח, הגדל בהרי האנדים הגבוהים בפרו, בעל סגולות ייחודיות הנובעות מכך שהוא גדל באחד המקומות הגבוהים בעולם, כ- 4,000 מטר מעל פני הים. כיום, המדע מגלה עניין רב במאקה והוא נחקר במחקרים במודלים שונים, לרבות במחקרים קליניים. המאקה ידועה כצמח מעורר ומחזק פיזית ומנטאלית ומהווה מקור לכוח ואנרגיה מכיוון שהוא עשיר בויטמינים, מינרלים וחומצות אמינו חיוניות (3). בהקשרים אילו משתמשים בו לבניית מסת שריר ולתחזוקת ספורטאים/יות וכן לשמירה על בריאות העצם. כמו כן, המאקה מסייעת באיזון הורמונאלי לנשים וגברים ובשיפור הפוריות , והיא נחקרה גם בהקשר של שיפור הריכוז והיכולות קוגניטיביות. במקומות רבים בעולם, בהם גם פרו ממנה מגיע הצמח, משתמשים במאקה להגברת עוררות מינית בקרב נשים וגברים כאחד.

חוקרים אשר בחנו את יכולת המאקה לעורר מינית ביצעו ניסויים בקרב עכברים והבחינו כי אכן השימוש הוביל לפעילות מינית מוגברת. במחקרי המשך על בני האדם גם כן הודגמה השפעה על החשק המיני והנחקרים אף דווחו על שיפור “בחוויית המיניות הכללית” .

השפעת המאקה באה לידי ביטוי לא רק בפן הפיזי אלא גם בפן הנפשי; זהו צמח הנחשב למעניק תחושת התחדשות וכוחות ברמה הפיזית והנפשית.  נשים בגיל הפוריות ימצאו עניין בצמח המאקה ובהשפעותיו הפיזיות והנפשיות, כאשר יחפשו צמח אשר יכול לתמוך בהן לאורך זמן, גם באספקטים של ירידה תלוית גיל בחשק המיני. קיימים שלושה סוגי פקעות של מאקה: צהובה, אדומה ושחורה. לכל צבע תכונות ייחודיות ושימושים מומלצים, ולכן כדאי לצרוך במשולב את המאקה על שלושת צבעיה. 

1.    Schellenberg R. (2001) BMJ 322(7279):134-137

2.    Kidd PM. Bioavailability and activity of phytosome complexes from botanical polyphenols: the silymarin, curcumin, green tea, and grape seed extracts. Altern Med Rev. 2009 Sep;14(3):226-46.

3.    A pilot investigation into the effect of maca supplementation on physical activity and sexual desire in sportsmen. Stone M, Roller M, Zangara A, Stevenson E. School of Psychology and Sports Sciences, Northumbria University, Newcastle upon Tyne NE8 1ST, UK.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה