Medical Management

דרכים חכמות להתמודד עם מטופלים מאתגרים (מתוך אתר מדסקייפ)

ד”ר סטרלינג רנסון, רופא משפחה מוירג’ינה, מספר כי בעבר חשש מאוד מדפי שאלות שמטופלים הביאו עימם למפגשים הרפואיים, בעיקר כאשר עד שהגיעו לסוף הרשימה, החולה העביר דף לרשימת שאלות נוספות. בעקבות זאת, הוא הגיע לפתרון לפיו מבקש מהחולה לראות את הרשימה בתחילת הביקור. מעבר על הרשימה עם המטופל מאפשר לו לקבץ את השאלות ולהתייחס לתלונות במהירות, תוך שיתוף המטופל לזיהוי שני הנושאים העיקריים בהם יתמקדו בשארית המפגש, אותם כותב על לוח לבן בכדי למקד את הדיון.

כמעט כל רופא זוכה למפגשים מאתגרים עם חלק מהחולים. רופאים לעיתים קרובות הופכים מתוסכלים, אך הרוב פיתחו גישות לשוחח עם מטופלים קשים במקרים כאלו. במאמר שפורסם באתר מדסקייפ משתפים הכותבים במצבים שונים והצעות כיצד להתמודד עימם:

1.     המטופל אינו מספר מה הבעיה = חלק מהמטופלים ידברו על כל דבר, אך ימתינו עד לתום הביקור בכדי לציין כי סובלים מכאב חזה לוחץ עם הזעה. אחת הדרכים להתמודד עם מטופלים כאשר חשים הם בורחים מהנושא העיקרי הוא להסתכל להם בעיניים ולשאול אם יש דבר מה אחר המפריע להם. לעיתים כאשר צעד זה נכשל, ניתן להניח את היד על ידית הדלת ואז החולה עשוי לשתף בבעיה האמיתית.

2.     יותר מכפי שנראה על-פני השטח = בעבודה עם תינוקות וילדים, לעיתים ניתן לזהות דברים המתרחשים מתחת לפני השטח. למשל, ילד היושב מתחת לשולחן וצועק לאחרים לשתוק כי הם מעצבנים אותו וגורמים לו לכאב ראש, דבר זה ככל הנראה מהווה חזרה על משפטים שהילד שמע פעמים רבות. במקרים אלו יש לכוון את הביקור הרפואי לדון עם ההורים אודות הדחק וכיצד אופן הדיבור לילד משפיע על הילד.

3.     מדוע המטופל בוכה = לעיתים רופאים נכנסים לחדר הבדיקה ומוצאים מטופל/ת עם דמעות, גם כאשר מדובר בביקור שגרתי בלבד. במצבים אלו חשוב לזרום עם המטופל ולהתמודד עם המטופל ותחושותיו באותו רגע ולהניח בצד את המטרות המקוריות של הביקור.

4.     מטופלים כועסים עוד לפני שהרופא נכנס לחדר = קל יותר להתמודד עם מטופל כועס או חצוף כאשר מגיעים מוכנים מראש. משרד הקבלה יכול לעדכן את הרופא בטרם המפגש עם המטופל ואז הרופא יכול לשקף למטופל כי הוא מבין שהמטופל מוטרד ואם יש דבר מה בו ניתן לסייע לו. הצעת העזרה מעבירה את הרופא לצדו של המטופל וב-99% מהמקרים זה עובד והחולה נרגע.

5.     דממה בחדר הבדיקה = תקשורת אינה נוגעת רק למילים ושתיקות במהלך הביקור עלולות לגרום לאי-נוחות. עם זאת, חשוב להקשיב למטופל ולזהות נושאים עליהם רוצה לדון, במידה ואינו חש אי-נוחות רבה מדי בנושא, או כאשר יש דבר מה המטריד את המטופלים.

6.     מטופל נסער ונרגש ואינו יכול להמשיך בביקור הרפואי = לעיתים קשה להביע סימפתיה כאשר השעה מאוחרת ומטופלים ממתינים בתור. הפסקה בביקור הרפואי עשויה לספק למטופל זמן להירגע ולהתארגן מחדש ולעזור לרופא לעמוד בזמנים.

7.     חולה חרד מתקשר כל הזמן עם חששות רפואיים = יש למצוא דרכי יצירתיות להתמודדות עם חולים חרדתיים, המביעים חששות רפואיים רבים. אחת האפשרויות היא לשבץ אותם בתור האחרון של היום, כך שיהיה זמן לנהל שיחה רגועה.

8.     מטופל המדבר ללא הפסקה עלול לשבש את לוח הזמנים = בחלק מהחולים יש לנקוט בגישה המבוססת על לוח זמנים, אשר עשויה לשפר את התקשורת בנושאים החשובים, בעיקר כאשר מדובר במטופל הנוטה לדבר הרבה.

9.     מטופל אינו משתף בני משפחה בטיפול הרפואי המומלץ = במקרים אלו ניתן לעיתים קרובות לפנות לקרוב משפחה. כאשר חשים כי המטופל אינו מקפיד על הטיפול התרופתי, ניתן לבקש מהחולה להביא לביקור הבא קרוב משפחה.

10.  חולה תובעני דורש טיפול שלפי הרופא אינו הטוב ביותר עבורו = בין אם מדובר בתרופות אנטיביוטיות לכאבי אוזניים בילדים, או אופיואידים להקלה על כאבי גב, חלק מהחולים מתחננים, מאיימים, מחמיאים, או משקרים במטרה להשיג את מטרתם. במקרים אלו, הרופאים לעיתים קרובות משיבים בשלילה. חשוב שהרופאים יסמכו על שיקול הדעת הקליני שלהם ולהסביר לחולה כי בקשתו אינה תואמת לשיקול הדעת הקליני של הרופא.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה