Medical Management

TOOL NECPAL – כלי לאבחון חולים הזקוקים לטיפול פליאטיבי בפורמט דיגיטלי/מאמר אורח מאת ד”ר טל פרגר


TOOL NECPAL הוא כלי המיועד לצוותים רפואיים ופרא רפואיים בקהילה ובבתי החולים, המטפלים בחולים במחלות כרוניות במצב מתקדם ובחולים סופניים. מדובר בשאלון מקיף שמסייע לצוותים להעריך האם המטופל מתאים וזקוק לטיפול פליאטיבי.

הכלי אשר פותח על ידי המכון לאונקולוגיה של קטלוניה ( ICO), נמצא כבר מספר שנים בשימוש על ידי הצוותים הרפואיים בחברת “שרן – רפואה עד הבית”, העוסקת בתחום אשפוז בית והוספיס בית. מניסיוננו, השימוש ב- TOOL NECPAL מסייע לצוותים הרפואיים והטיפוליים בשטח, לבצע מעקב אחר מצבם של המטופלים וכן בהבנת התקדמות המחלה.

חשוב להדגיש כי השאלון תורם לא רק לזיהוי מטופלים המתאימים לטיפול פליאטיבי, אלא גם מאפשר מעקב אחר מצבם והתקדמות המחלה. השימוש בשאלון מסייע לצוותים להבין מתי כדאי לערב או להתייעץ עם גורמים נוספים לטיפול בחולה.

מהו זיהוי חיובי לחולה הזקוק לטיפול פליאטיבי?

השאלון נפתח בשאלת ההפתעה: האם תופתע אם החולה ימות בשנים עשר החודשים הקרובים? אם התשובה היא שלילית, ובנוסף החולה עומד באחד או יותר מהקריטריונים לתחלואה, מדובר בזיהוי חיובי וניתן לקבוע שהחולה מתאים לטיפול פליאטיבי.

בין הקריטריונים לתחלואה הנכללים ב- TOOL NECPAL:

שינויים במהלך 6 החודשים החולפים כגון: האם החולה סבל ממצוקה נפשית בעקבות מחלתו, האם איבד למעלה מ- 10% ממשקלו, זיהומים חוזרים, פצעי לחץ, דליריום, דיספגיה, נפילות, אשפוזים. כמו כן האם במהלך תקופה זו נזקק החולה לעזרה והאם חלה ירידה תפקודית בביצוע פעולות היומיום.


בהמשך, מופיעות שאלות הנוגעות למחלות לגביהן יש מקום לטיפול פליאטיבי במצבים מתקדמים: סרטן, מחלת ריאה כרונית, אי ספיקת לב, מחלת כבד כרונית, אי ספיקת כליות, מחלות נוירולוגיות ניווניות ואחרות.

מניסיוננו, ישנה חשיבות לשימוש בשאלונים ואומדנים מסוג זה בחולים במחלות כרוניות מתקדמות, במיוחד לצוותים שאינם מטפלים בחולים במצבים אלה באופן שגרתי. במקרים אלו, שאלון מסוג ה-   NECPAL יכול לעזור לצוותים במיפוי צרכים הדורשים התייחסות מצד המטפלים בחולה.

גם בשרן רפואה עד הבית נתקלנו במקרים בהם צוותי רפואה בקהילה העידו שהשימוש בשאלונים עזר להם לזהות מטופלים שהיו צריכים טיפול פליאטיבי ולהכניס צוותי טיפול מיוחדים לחולים אלו.

הטיפול לאחר שלב הזיהוי החיובי

לאחר שרופא או אחות בקהילה מזהים את צרכי החולה ומעריכים את תפקודו, הם יכולים להחליט האם בהתאם למצבו, הטיפול הפליאטיבי יינתן לו בקהילה, על ידי צוותי המרפאה הראשונית המטפלת שיערכו ביקורי בית ומעקב או שהטיפול יינתן על ידי צוותים בעלי הכשרה פליאטיבית במסגרת של הוספיס בית.

ד”ר טל פרגר, מומחית ברפואה משפחה ורפואה פליאטיבית, יועצת פליאטיבית לתחום הוספיס בית של שרן רפואה עד הבית

לכניסה למחשבון (אותו מומלץ ל”הוריד”  לדף הבית במחשב או בסמרטפון כך שיהיה מיידי וזמין בעת הצורך)

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה