Lupus

המלצות עדכניות מטעם EULAR לטיפול ב-Systemic Lupus Erythematosus (מתוך Ann Rheum Dis)

במאמר שפורסם בכתב העת Annals of the Rheumatic Diseases מוצגות ההנחיות החדשות מטעם ה-EULAR (European League Against Rheumatism) לטיפול בחולי לופוס (Systemic Lupus Erythematosus), על-בסיס העדויות העדכניות בספרות הרפואית.

המומחים ערכו סקירה שיטתית של הספרות הרפואית, לזיהוי מאמרים שפורסמו בין 01/2007 ועד 12/2017 ובהמשך ניסחו שאלות, הציגו דעות מומחים והגיעו להסכמות.

מטרת הטיפול בחולי לופוס היא להביא להפוגה או לפעילות מחלה נמוכה ולמנוע התלקחויות של המחלה. Hydroxychloroquine מומלץ בכל החולים עם לופוס, במינונים של עד 5 מ”ג/ק”ג משקל גוף אמיתי.

במהלך טיפול אחזקה כרוני במחלה יש לצמצם את הטיפול בגלוקוקורטיקואידים למינון של מתחת ל-7.5 מ”ג/יום, כאשר במידת האפשר, מומלץ להפסיק את הטיפול כליל. התחלת טיפול בתכשירים אימונו-מודולטוריים (Methotrexate, Azathioprine, Mycophenolate) עשויה להאיץ הפחתת מינון/הפסקת טיפול בגלוקוקורטיקואידים.

יש עדויות התומכות בהשפעה החיובית של תכשירים המכוונים לתאי B בחולי לופוס. המומחים קוראים לשקול מתן Belimumab בחולים עם מחלה חוץ-כלייתית ותגובה לא-מספקת לטיפול קו-ראשון (התלקחויות תכופות או מחלה פעילה) ובמקרים בהם לא ניתן להפחית את המינון היומי של גלוקוקורטיקואידים אל מתחת למינון המומלץ (מינון מקסימאלי של 7.5 מ”ג/יום). בחולים עם מחלה עיקשת תתכן תועלת לטיפול ב-Belimumab, כאשר סיכויי התגובה הגבוהים ביותר תועדו בחולים עם מחלה פעילה יותר (מדד SLEDAI של מעל 10 נקודות), מינון פרדניזון של מעל 7.5 מ”ג/יום ועדות לפעילות סרולוגית (טיטר נמוך של C3/C4 וגבוה של נוגדנים כנגד dsDNA), עם ביטויים עוריים, סרולוגיים ו/או מעורבות של מערכת שריר-שלד.

בחולים עם מחלה עמידה לטיפול, המסכנת תפקוד איברים, ניתן גם לשקול טיפול ב-Rituximab. עם זאת, לאור התוצאות השליליות במחקרים אקראיים ומבוקרים, הטיפול משמש מחוץ להתוויות המאושרות (Off-Label) בחולים עם מחלה כלייתית או חוץ-כלייתית חמורה, העמידה לטיפול בתכשירים מדכאי חיסון ו/או Belimumab, או בחולים עם התוויות-נגד לטיפולים אלו.

ההמלצות העדכניות כוללות גם התייחסות ספציפית למחלות עוריות, ביטויים נוירו-פסיכיאטריים והמטולוגיים וכן למחלת כליות על-רקע לופוס. המומחים קוראים להשלים הערכה של חולי לופוס לנוכחות נוגדנים כנגד פוספוליפידים, זיהומים והערכת פרופיל סיכון למחלות לב וכלי דם עם התאמת טיפול מונע בהתאם.

ההמלצות החדשות מספקות לרופאים ולחולים הנחיות עדכניות לניהול חולי לופוס, תוך שילוב המלצות מבוססות-ראיות עם דעות-מומחים.

Annals of the Rheumatic Diseases Published Online First: 29 March 2019

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה