Lung Cancer

עליה בשיעורי סרטן ריאות בקרב מבוגרים שלא עישנו בחייהם (J Royal Soc Med)

שיעורי ההימצאות של סרטן ריאות בקרב נבדקים שמעולם לא-עישנו מצויים במגמת עליה, אך מעט מטופלים ומטפלים מודעים לסיכון לממאירות זו באלו ללא היסטוריה של עישון סיגריות, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of the Royal Society of Medicine.

במאמרם קוראים הכותבים להגברת המודעות לסרטן ריאות בקרב אלו ללא היסטוריה של עישון, עם דגש על מחקרים נוספים במטרה לפתח בדיקות סקר טובות יותר לזיהוי מוקדם, הן בקרב מעשנים והן בקרב לא-מעשנים.

הכותבים טוענים כי המסר הברור לפיו עישון סיגריות עשוי להוביל להתפתחות סרטן ריאות הוביל לכך שניתנה הרבה פחות תשומת לב לממאירויות אחרות, דוגמת סרטן שד, ערמונית ושחלות.

הכותב הראשי מספר על החוויה המאוד אישית שלו בנושא. לאחר שכל חייו נמנע מעישון והקפיד על פעילות גופנית, הוא אובחן עם סרטן ריאות מתקדם במהלך יולי 2017, לאחר שלא הצליח להשלים תחרות רכיבה על אופניים עקב קוצר נשימה לא-אופייני וחוסר אנרגיה. צילום חזה בזמנו הדגים תפליט פלאורלי, תמט ריאה שמאלית ושלושה ליטרים של נוזל בחלל הפלאורלי.

המומחים מסבירים כי במשך זמן רב מדי סברו רבים כי סרטן ריאות הינה מחלה הקשורה בעישון. אמנם מדובר בקשר חשוב מאוד, אך חשוב להגביר את המודעות של רופאים ושל קובעי מדיניות לכך שישנם גורמי סיכון אחרים לממאירות זו, דוגמת זיהום אוויר.

הטענה של רבים היא כי הסטיגמה של סרטן ריאות, כממאירות הקשורה בעישון, תרמה רבות לעיכוב באבחנה של הממאירות במטופלים ללא היסטוריה של עישון.

הכותבים מציינים כי מחקר שפורסם לאחרונה תיאר מאפיינים קליניים, פתולוגיים וביולוגיים ייחודיים לסרטן ריאות בקרב חולים שמעולם לא עישנו. ממאירויות אלו בחולים ללא היסטוריה של עישון הן לרוב מסוג Non-Small Cell Lung Cancer, עם שכיחות גבוהה במיוחד של אדנוקרצינומה בהשוואה לקרצינומה של תאי קשקש.

לפי ההערכות הנוכחיות בבריטניה, הגורמים המובילים לסרטן ריאות באלו ללא היסטוריה של מעשנים כוללים עישון פאסיבי (כ-15%) חשיפה לקרצינוגנים במקום העבודה (כ-20% מהגברים וכ-4.3% מהנשים), זיהום אוויר (כ-8%), קרינת רנטגן (כ-0.8%) וחשיפה לראדון (כ-0.5%).  המומחים מציינים כי בנשים ללא היסטוריה של עישון שיעור גבוה יותר של סרטן ריאות, בהשוואה לגברים שמעולם לא עישנו.

התפתחות הבדיקות הגנטיות תרמה לשיפור ניכר בהבנת ההבדלים בין ממאירויות ריאה על-רקע עישון ואלו שאינן על-רקע עישון. באלו ללא היסטוריה של עישון ניתן לזהות גנוטיפ ייחודי, עם שכיחות מוגברות של מוטאציות ספציפיות, כולל EGFR, ALK-EML4, ROS-1 ו-BRAF, בהשוואה למעשנים.

הכותבים מסבירים כי פחות מוטאציות מופיעות בסרטן ריאות באלו שלא עישנו מעולם, בהשוואה למקרים של סרטן ריאות על-רקע עישון, אך אלו המופיעות במקרים אלו מעורבות ברובן בהתמרה ממארת וקשורות עם פרוגנוזה טובה יותר בעקבות טיפול. הפרוגנוזה הכוללת טובה יותר באלו שמעולם לא-עישנו, בהשוואה למעשנים, ממצא שככל הנראה משקף את ההבדלים בגנוטיפ, יותר מאשר השפעות עישון עצמו. עוד מוסיפים המומחים כי בקרב לא-מעשנים עם סרטן ריאות שכיחות קטנה במחצית של תסמינים דוגמת שיעול, קוצר נשימה וכיח דמי, בהשוואה למעשנים עם הממאירות הריאתית.

J Royal Soc Med 2019

לידיעה ב-MedPage Today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה