Insomnia

טיפול באינסומניה עשוי לסייע בהפחתת תסמיני דיכאון בגיל המעבר (Sleep Medicine)

מאת ד”ר אלינור מוסרי בריסקין

נשים בגיל המעבר אשר מקבלות טיפול לנדודי שינה סובלות פחות מסימפטומים של דיכאון מאשר נשים אשר אינן מטופלות. כך על פי מחקר שפורסם בדצמבר 2018 ב Sleep Medicine.

שכיחות דיכאון וסימפטומים דיכאוניים עולה בגיל המעבר. בנוסף, שיעור הנשים הסובלות מאינסומניה גם הוא עולה בגיל המעבר, וכן ידוע כי אינסומניה קשורה בעליה בסיכון לדיכאון.

מחקרים אחרונים מצאו כי טיפול באינסומניה על ידי cognitive-behavioral therapy for insomnia, יCBTI, בנשים בגיל המעבר הינו יעיל, אך עדיין לא ברור האם טיפול באינסומניה גם מוריד את הסיכון לדיכאון.

מחקר זה ביקש לבדוק האם CBTI משפר סימפטומי דיכאון, חשיבה מל-אדפטיבית, ועירנות יתר בנשים בגיל המעבר הסובלות מאינסומניה.

במחקר אקראי ומבוקר זה, 117 נשים בגיל המעבר (גילאים 56.34±5.41), עם אבחנה של אינסומניה אשר החלה סביב גיל המעבר, חולקו אקראית ל-3 קבוצות: הקבוצה הראשונה קיבלה CBTI, אשר כלל 6 מפגשים טיפוליים אישיים אשר הונחו על ידי אחות מומחית בתחום הפרעות השינה. הקבוצה השניה קיבלה sleep restriction therapy,י SRT, שהוא מרכיב אחד מתוך ה CBTI, וכלל 2 מפגשים טיפוליים אישיים, ו-3 שיחות טלפוניות. הקבוצה השלישית שהיוותה את קבוצת הביקורת, קיבלה טיפול על ידי חינוך להגיינת שינה בלבד- sleep hygiene education control, י SHE. החינוך כלל 6 מכתבים שנשלחו בדואר אלקטרוני עם הצעות כיצד לשפר את היגיינת השינה, ומידע על הקשר בין שינה ובעיות בריאותיות שונות.

תוצאות: הקבוצה אשר קיבלה CBTI הראתה ירידה בינונית עד גדולה בסימפטומים הדיכאוניים. SRT הביא לירידה בינונית בסימפטומים, ורק לאחר 6 חודשים מתחילת הטיפול. ההשפעות על חשיבה מל-אדפטיבית היו מגוונות. CBTI ו SRT שניהם הביאו לשיפור באמונות השליליות לגבי שינה, אך פחות השפיעו על עירנות יתר טרום השינה ועל מחשבות דאגניות והרהורים. עירנות יתר טרום שינה השתפרה משמעותית בקבוצת ה CBTI, והשתפרה בצורה מתונה בקבוצה שקיבלה SRT. שיפור בסימפטומי דיכאון, במחשבה מלאדפטיבית, ובעירנות יתר היו קשורים בשינה טובה יותר. SHE לא הראה השפעה חיובית על הפרמטרים הנמדדים.

מסקנת החוקרים היתה כי CBTI ו SRT מורידים שכיחות של סיפטומים דיכאוניים, אמונות שליליות בנוגע לשינה, ועירנות יתר טרום-שינה בנשים בגיל המעבר, כאשר CBTI הביא לתוצאות טובות יותר מ SRT.

החוקרים מביעים תקווה כי טיפול באינסומניה בנשים עם סימפטומים ראשוניים של דיכאון או אפילו טרם אלה הופיעו, ימנע התפתחות דיכאון בנשים אלה.

מגבלות המחקר: המחקר לא הכליל נשים עם major depression, כך שלא ניתן להסיק כיצד הטיפול באינסומניה ישפיע על נשים אלה. בנוסף, לא נלקחו בחשבון סימפטומים אחרים של גיל המעבר אשר עשויים להשפיע על שינה  ועשויים גם להשפיע במקביל על מצב הרוח, כגון גלי חום.

Treating Insomnia Improves Depression, Maladaptive Thinking, and Hyperarousal in Postmenopausal Women: Comparing Cognitive-Behavioral Therapy for Insomnia (CBTI), Sleep Restriction Therapy, and Sleep Hygiene Education. Sleep Medicine, December 28, 2018.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • סקר מכבי: 43% מהציבור הישראלי מדווח על שינוי לרעה במצבו הנפשי מאז פרוץ המלחמה (מכבי שירותי בריאות)

    סקר מכבי: 43% מהציבור הישראלי מדווח על שינוי לרעה במצבו הנפשי מאז פרוץ המלחמה (מכבי שירותי בריאות)

    סקר חדש ומקיף שערכה מכבי שירותי בריאות במלאת חצי שנה למלחמת 'חרבות ברזל' חושף את המצב הבריאותי של הציבור הישראלי, כפי שהוא עצמו תופס אותו, רגע לפני חג הפסח. מהסקר עולה נתון מדאיג: עליה של יותר מ-100% בשיעור האזרחים שתופסים את מצבם הבריאותי כבינוני או גרוע בהשוואה לתקופה שלפני המלחמה

  • פעילות גופנית יעילה כמו תרופות או פסיכותרפיה להקלה על דיכאון (Br Med J)

    פעילות גופנית יעילה כמו תרופות או פסיכותרפיה להקלה על דיכאון (Br Med J)

    פעילות גופנית הדגימה יעילות דומה לזו של פסיכותרפיה וטיפול תרופתי להקלה על דיכאון, כך עולה מתוצאות סקירה שיטתית ומטה-אנליזה שפורסמו בכתב העת British Medical Journal. פעילות גופנית אינטנסיבית והליכה או ריצה, יוגה ואימוני כוח, היו יעילים במיוחד. החוקרים השלימה סקירת ספרות וערכו מטה-אנליזה שכללה 218 מחקרים אקראיים עם 14,170 משתתפים עם דיכאון. המחקרים בחנו צורות […]

  • דיכאון מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים לאחר החלפת מפרק ברך (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-AAOS)

    דיכאון מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים לאחר החלפת מפרק ברך (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-AAOS)

    מנתונים חדשים שפורסמו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Academy of Orthopedic Surgeons עולה כי בחולים עם דיכאון המופנים לניתוח להחלפה מלאה של מפרק הברך קיים סיכון מוגבר לסיבוכים רפואיים, אשפוזים חוזרים והתערבויות ניתוחיות נוספות. החוקרים התבססו על נתונים ממאגר National Readmissions Database בין 2016 עד 2019 וזיהו חולים עם אבחנה של דיכאון. הם אספו נתונים […]

  • ליקוי ראיה מלווה בסיכון מוגבר לדיכאון, חרדה ובידוד חברתי (JAMA Ophthalmol)

    ליקוי ראיה מלווה בסיכון מוגבר לדיכאון, חרדה ובידוד חברתי (JAMA Ophthalmol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Ophthalmology עולה כי בקרב מטופלים הסובלים מליקוי ראיה קיים סיכון גבוה יותר לתסמיני דיכאון, חרדה ובידוד חברתי. במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הקשר בין דיווח עצמי ועדות אובייקטיבית להפרעות ראיה ובין תסמיני דיכאון וחרדה ובידוד חברתי במבוגרים שלקחו חלק בסקר ארצי בשם National Health and Aging Trends Study. יתרה […]

  • האם טיפול הורמונאלי חליפי לאחר מנופאוזה משפר תסמיני דיכאון? (Menopause)

    האם טיפול הורמונאלי חליפי לאחר מנופאוזה משפר תסמיני דיכאון? (Menopause)

    במאמר שפורסם בכתב העת Menopause מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי טיפול הורמונאלי חליפי לאחר מנופאוזה עשוי להביא לשיפור תסמיני דיכאון בנשים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי תסמיני דיכאון מתועדים בשכיחות גבוהה בנשים סביב תקופת המנופאוזה ובשנים הראשונות לאחר מנופאוזה. למרות שטיפול הורמונאלי חליפי נחשב לאפשרות הטיפול היעילה ביותר להקלה על תסמינים […]

  • צריכת סוכר רבה מלווה בסיכון מוגבר לדיכאון (BMC Psychiatry)

    צריכת סוכר רבה מלווה בסיכון מוגבר לדיכאון (BMC Psychiatry)

    צריכה גבוהה יותר של סוכר בתזונה מלווה בסיכון מוגבר לדיכאון, גם לאחר תקנון לערפלנים אפשריים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת BMC Psychiatry. המחקר התבסס על נתונים אודות 18,400 משתתפים שהשלימו את סקר National Health and Nutrition Examination Survey בין השנים 2011 ו-2018. לאורך שתי הראיונות שהושלמו במרווח של 3-10 ימים, החוקרים אספו […]

  • זמן מסך ושכיחות דכאון בקרב בני נוער (JAMA Pediatrics)

    זמן מסך ושכיחות דכאון בקרב בני נוער (JAMA Pediatrics)

    מחקרים מראים שעליה בזמן החשיפה למסכים (Screen Time) עשויה להביא לעליה בתסמיני דכאון. עם זאת, הקשר בין כל אחד מסוגי החשיפה השונים (נייד, טלוויזיה, מחשב ו/או וידאו) לבין דכאון אינו ברור דיו. כמו כן, טרם נחקרה ההשפעה המצטברת של החשיפה לאורך זמן. בשני פערים אלו עסק מחקרם של בוארס וקבוצתו, אשר פורסם ב-JAMA. ד"ר עדי זיו, עורך מדור ילדים, משתף את המחקר ומוסיף מהערותיו.

  • בריאות המערכת הקרדיווסקולרית של האם לאחר לידה (JAMA, CME)

    בריאות המערכת הקרדיווסקולרית של האם לאחר לידה (JAMA, CME)

    שיעורי תמותת האימהות בארה"ב זינקו והגיעו ל-1205 מקרי מוות בשנת 2021, נתון המצריך מענה דחוף וממוקד. הפערים בין קבוצות אתניות מדגישים את הצורך לטפל בבעיה זו בהקדם. כ-80% ממקרי המוות של יולדות אלה ניתנים למניעה, כאשר חלק משמעותי מהם מתרחש בתקופה שלאחר הלידה, דבר ההופך תקופה זו לתקופה חשובה ומרכזית לניטור ולשיפור בריאות האם. מאמר זה, שפורסם ב-JAMA, מתעמק באופן מקיף בהערכה של בריאות הלב וכלי הדם (CVH), ובמכשולים המערכתיים שקיימים בטיפול באישה בתקופה שלאחר הלידה.

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה