Insomnia

מהי השפעת נוסבו (NOCEBO EFFECT) ומה תרומתה להפסקת טיפול בסטטין ? /מאת ד”ר יעקב גולדשטיין, האיגוד הקרדיולוגי

השוני בשכיחות תופעות הלוואי (AE )המדווחות במחקרים מבוקרי פלסבו כפולי סמיות של סטטינים, לבין ניתוחי מרשמים ודיווחים שונים ביום יום (בעיקר תופעות בשרירי השלד המגיעים עד 20% לעיתים), מעורר סימני שאלה, ותהיה. התופעות לוואי בשרירי השלד לרב סובייקטיביות ללא ממצאים ברורים, עם או ללא עלית רמות מתונות של אנזים קריאטין פוספו קינז CPK (שלא תמיד קשור לכאב), אך תופעות חמורות (של רבדומיוליזיס או NECROTIZING  MYOSITIS-) נדירות לכן הדיווחים על AE לרב לא מספיק סגוליים או רגישים.

מאידך, הטיפול בסטטינים הוכח כחיוני גם כמניעה שניונית של אירועים קרדיו ווסקולרים חדים, אך גם כמניעה ראשונית באוכלוסיות בעלות גורמי סיכון המקנים מעל 10% סיכון לאירוע לעשור, ואו סוכרת. ניתן לצפות עליה מתמדת בצרכני טיפול זה, אך לאור הפחד מ AE יש סכנה ש 20% ויותר לא יטופלו.

במחקר האנגלו-סקנדינבי,ASCOTהזרוע של מניעה ראשונית על ידי סטטיניםLLA- LIPID LOWERING ARM מהווה הזדמנות פז לנסות לפתור את החידה, להעריךAEשל סטטינים באותה אוכלוסיית המחקר בעת שלב הטיפול הכפול סמיותASCOT LLA -, לעומת השלב הפתוחASCOT LLA – EXTENSION אשר המשיך עוד 3 שנים, (לא אקראי ולא כפול סמיות לגבי סטטינים ) להשוואת הטיפולים השונים בלחץ דם, כאשר לאור תוצאות חיוביות של טיפול מניעתי בסטטין, אפשרו למטופלים לבחור המשך טיפול ב 10 מ”ג ATORVASTATIN או לאו, ב 2 הזרועות ההתחלתיים.

ב2 התקופות עם או ללא ידיעת טיפול בסטטין נבחרו לבדיקה 4 סוגיAEעיקריות: תופעות שריר שלד, תפקוד מיני (ED-ERECTILE DYSF.), הפרעות שינה, והפרעה קוגניטיבית, והיתר לפי מערכות. תוצאיAEדווחו ב אחוז לשנה.

להמשך הסקירה המלאה באתר האיגוד הקרדיולוגי

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה