Infertility

האם מזונות מסוימים עשויים להגדיל את סיכויי הפוריות של נשים? (Fertil Steril)

ידוע כי הסיכוי של זוג צעיר ופורה להרות בחודש הראשון לניסיון נע סביב 25-30% ועד לתום השנה הראשונה לניסיונות סיכוי זה נע סביב 85%, כאשר ב-15% המקרים הנותרים נקבעת אבחנה של הפרעות פוריות.

להפרעות פוריות גורמים רבים, כאשר משתנים שונים עשויים להפחית את הסיכוי להרות (גיל מתקדם, רזרבה שחלתית ירודה, אנדומטריוזיס). ישנם גורמי סיכון הפיכים ולא-הפיכים להפרעות פוריות או פוריות ירודה. למרות שחלק מהגורמים אינם ניתנים לשינוי, אחרים, דוגמת משקל הגוף ואורחות חיים, הם הפיכים.

במאמר שפורסם בכתב העת Fertility & Sterility סוקרים הכותבים את התועלת האפשרית של צריכת מרכיבי תזונה מסוימים ודפוסי תזונה ולהלן המסקנות העיקריות:

·       חומצה פולית = חומצה פולית חיונית ליצירת תאי נבט והיריון. המינון היומי המומלץ למניעת מומים בצינור העצבים הינו 400-800 מק”ג. בנשים הנוטלות מולטי-ויטמינים המכילים חומצה פולית סיכוי נמוך יותר להפרעות ביוץ והן הרות בתוך זמן קצר יותר. באלו הצורכות למעלה מ-800 מק”ג חומצה פולית ביום תועד סיכוי גבוה יותר להרות בעקבות טיפולי פוריות, בהשוואה לאלו הצורכות פחות מ-400 מק”ג.

·       ויטמין D = ויטמין D עשוי להשפיע על הפוריות דרך קולטנים המצויים בשחלות ורירית הרחם. רמה נמוכה מאוד של ויטמין D (פחות מ-20 ננוגרם/מ”ל) מלווה בסיכון גבוה יותר להפלה ספונטאנית. חלק מהדיווחים הציעו כי בנשים עם רמה מספקת של ויטמין D (מעל 30 ננוגרם/מ”ל) סיכוי גבוה יותר להרות לאחר טיפולי פוריות, בהשוואה לאלו עם רמות ויטמין D לא-מספקות (20-30 ננוגרם/מ”ל), או חסר ויטמין D (מתחת ל-20 ננוגרם/מ”ל). עם זאת, ממצאים אלו שנויים במחלוקת.

·       פחמימות = פחמימות בתזונה משפיעות על משק הסוכר והרגישות לאינסולין, כאשר מנגנונים אלו עשויים להשפיע על הפוריות. ההשפעה בולטת במיוחד בקרב נשים עם תסמונת שחלות פוליציסטיות. לדגנים מלאים השפעה נוגדת-חמצון וכן אלו עשויים לשפר את הרגישות לאינסולין וכך להשפיע לטובה על הפוריות.

·       תוספי אומגה-שלוש = חומצות שומן רב-בלתי-רוויות אומגה שלוש מפחיתות את הסיכון לאנדומטריוזיס. רמות מוגברות של חומצות שומן אלו מלוות בשיעורים גבוהים יותר של היריון קליני ולידת חי.

·       חלבונים ומוצרי חלב = חלק מהדיווחים הציעו כי צריכת חלבונים ממוצרי חלב מפחיתה את הרזרבה השחלתית. אחרים הציעו תוצאות טובות יותר לטיפולי פוריות בעקבות הגדלת צריכת מוצרי חלב. בשר, דגים ומוצרי חלב, עם זאת, עשויים לשמש כנשאים של מזהמים סביבתיים העשויים להשפיע לרעה על העובר. מנגד, דגים השפיעו לטובה על הפוריות.

·       גישות תזונתיות = באופן כללי, דיאטה ים-תיכונית עדיפה (צריכה רבה של פירות, ירקות, דגים, עופות ושמן זית) בנשים עם הפרעות פוריות.

Fertil Steril. 2018;110:560-569

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה